BlogΚορονοϊός στους Σκύλους - Τι Πραγματικά Ισχύει - DogSpotk9

Κορονοϊός στους Σκύλους. Στις αρχές του φετινού Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον Κορονοϊό (COVID-19) μια παγκόσμια επιδημία. Μέσα στον πανικό που προκλήθηκε εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο για την δική τους υγεία αλλά και για την υγεία των σκύλων, των γατών και των άλλων κατοικίδιων τους.

Κορονοϊός στους Σκύλους – Μπορούν οι Σκύλοι να Προσβληθούν και Να Μεταδώσουν τον Ιό;

Κορονοιος Σκυλοι

Οι πιστοί μας φίλοι μπορούν να προσβληθούν από διάφορες μορφές κορονοϊών, όπως τον ιό του αναπνευστικού συστήματος των κυνοειδών. Ωστόσο, σε ότι έχει να κάνει με τον γνωστό σε όλους μας COVID-19, πιστεύεται πως δεν αποτελεί απειλή για τους σκύλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει τα εξής:

Παρόλο που υπάρχει ένα περιστατικό ενός σκύλου με ύποπτα συμπτώματα στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο σκύλος, η γάτα ή οποιαδήποτε κατοικίδιο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Ο κορονοϊός κυρίως μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων όταν ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί φταρνίζεται, βήχει ή μιλάει. Για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας.

Από την Κίνα, η πληροφόρηση μας έρχεται από επιδημιολόγους οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων στην Κίνα να είναι σε εγρήγορση για την υγεία τους και την υγεία των κατοικίδιων τους. Έτσι, τα κατοικίδια πρέπει να παραμένουν απομονωμένα όσο γίνεται.

Παρόλο που ο ιός φαίνεται να προέρχεται από ζώο, αυτή τη στιγμή μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αξιοσημείωτο είναι πως όσοι ταξίδεψαν στην Κίνα, αποφεύγουν πλέον κάθε επαφή με ζώα, ζωντανά ή μη.

Τι συνέβη άραγε με το Πομεράνιαν από την Κίνα το οποίο βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό; Η αλήθεια είναι πως ο σκύλος αυτός βρέθηκε ‘ελαφρώς θετικός’ στον κορονοϊό. Ο σκύλος είχε ένα χαμηλό επίπεδο λοίμωξης κάτι που είναι πιθανό να έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο. Έτσι, τέθηκε το ζήτημα της καραντίνας  από τους ερευνητές για όσα κατοικίδια έρχονται σε επαφή με μολυσμένα άτομα.

Κορονοϊός και Ζώα

Ζωα και Κορονοϊος

Η ιστοσελίδα Science ήρθε σε επαφή με την κ. Rankin, μικροβιολόγο της Πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής της Πενσιλβάνια, σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης των κατοικίδιων ζώων απο την νόσο του κορονοϊού. Το εργαστήριο της είναι μέλος μιας ομάδας αμερικανικών κτηνιατρικών εργαστηρίων, όπου εξετάζουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο ιός σε κατοικίδια και άλλα ζώα.

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί από τον άνθρωπο σε κατοικίδια ζώα;

Ο ιός Sars-Cov-2΄όπως όλοι γνωρίζουμε μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια έγκυρη έρευνα η οποία να αποδεικνύει πως η μετάδοση γίνεται από τον άνθρωπο στα ζώα. Ο σκύλος στο Χονγκ Κονγκ είχε μικρά σωματίδια του ιού στον οργανισμό του. Σε ένα ζώο το οποίο δεν είχε κλινικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι δύσκολο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η περίπτωση αυτή θεωρείται μεμονωμένη και θα χρειαστούν πολλές έρευνες πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο ιός αυτός μπορεί να μολύνει τα ζώα.

Οι σκύλοι και οι γάτες συγκεκριμένα έχουν πολλούς από τους ίδιους τύπους υποδοχέων κυττάρων με εμάς τους ανθρώπους, όντας και εκείνα θηλαστικά. Με αυτόν τον τρόπο θεωρητικά ο ιός θα μπορούσε να προσκολληθεί σε αυτούς τους υποδοχείς. Είναι όμως δυνατό να εισέλθει στα κύτταρα τους και να αναπαραχθεί; Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι.

Για λόγους προστασίας όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό θα χρειαστεί να περιορίσουν στο μέγιστο την επαφή τους με το κατοικίδιο ζώο τους. Τα χέρια των νοσούντων θα πρέπει να είναι διαρκώς καθαρά και τα ζώα να μην γλείφουν τους ανθρώπους αυτούς στο πρόσωπο. Οι εκκρίσεις των προσβληθέντων από τον ιό αυξάνουν τις όποιες πιθανότητες μετάδοσης από τον άνθρωπο στο ζώο.

Μπορούμε να Εξετάσουμε το Κατοικίδιο μας Για Κορονοϊό;

Αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρξουν πολλαπλά κρούσματα σε ζώα οπότε προς το παρόν δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Κορονοϊός στους Σκύλους – Μπορούν οι Σκύλοι να Μεταφέρουν τον Ιό;

Αν σιγουρευτούμε πως όντως τα ζώα μπορούν να προσβληθούν τότε ναι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό. Αν έρθει στην επιφάνεια αυτό το απευκταίο σενάριο τότε φυσικά θα προχωρήσουμε στις ίδιες διαδικασίες όπως συνέβη και με τον άνθρωπο.

Το Ίδιο Θα Ισχύσει και για την Καραντίνα;

Βεβαίως, η διαδικασία θα ήταν η ίδια με καραντίνα στο σπίτι ή σε κάποιο καταφύγιο σκύλων. Η επαφή του ιδιοκτήτη με το ζώο ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο. Το κατοικίδιο σας σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικά δωμάτια από τους ανθρώπους καθώς και από άλλα ζώα στο σπίτι. Η μάσκα και η σχολαστικότητα στο πλύσιμο των χεριών είναι αυτονόητα μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πως Πράττουμε σε Περιπτώσεις που Προσβληθούμε Από τον Κορονοϊό;

Με τον ίδιο τρόπο που έχετε προετοιμάσει τον εαυτό σας ένεκα της κατάστασης το ίδιο θα γίνει και με τον προγραμματισμό στην καθημερινότητα του σκύλου σας. Αγοράστε επαρκή τροφή ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνετε συχνά έξω. Επιπλέον, θα προσαρμόσετε κατάλληλα τους χώρους σας και τον νέο χώρο στον οποίο θα διαμένει ο σκύλος σας προσωρινά μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Λίγα λόγια για την Κατάσταση που Επικρατεί

Σκύλος και Κορωνοϊός

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που πρέπει να περιορίσουμε τον εαυτό μας και να απομακρυνθούμε όσο δύναται από τις παρέες και τους φίλους μας, (εν γένει από συνωστισμό) οι πιστοί μας φίλοι είναι η καλύτερη συντροφιά μας. Μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μας και να πάμε έναν περίπατο πάντοτε σε μέρη στα οποία δεν κυκλοφορούν μαζικά άνθρωποι ώστε να αποφύγουμε την άμεση επαφή μαζί τους.

Αν και εφόσον, κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, καλό θα είναι να μην έρχεται σε μεγάλη επαφή με τον σκύλο διότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τον ιό στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά απόλυτο περιορισμό όπως προανέφερε και η επιστήμονας αλλά να αποφεύγονται τα γλειψίματα στο πρόσωπο και η στενή επαφή με το ζώο.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη με το Πομεράνιαν από το Χονγκ Κονγκ το οποίο σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης είχε προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, ο σκύλος αυτός απεβίωσε πριν λίγες μέρες με πολλούς να αποδίδουν την αιτία θανάτου στον κορονοϊό. Τι συνέβη όμως πραγματικά;

Κορονοϊός στους Σκύλους – Ο Σκύλος Έφυγε Όντως Λόγω του Ιού;

Πομεράνιαν

Πολλοί για διάφορους λόγους βιάστηκαν να πουν πως ο σκύλος πέθανε λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά τα οποία έφεραν στην επιφάνεια το θέμα αυτό, κατά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στον σκύλο, το ζώο βρέθηκε θετικό ωστόσο θετική ήταν και η ιδιοκτήτρια του. Αυτό σημαίνει πως μέσω της διασποράς του ιού από τα σταγονίδια μέσα στον ίδιο χώρο είναι πιθανό ο σκύλος να μολύνθηκε. Από κει και πέρα η είδηση πως ο σκύλος εξασθένησε και πέθανε λόγω του ιού είναι εντελώς αβάσιμη διότι δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως ο σκύλος ήταν 17 ετών κάτι που σημαίνει πως έφτανε κοντά στο τέλος λόγω ηλικίας.

Κλείνοντας, σας συμβουλεύουμε να μην πιστεύετε οτιδήποτε διαβάζετε στο διαδίκτυο, είτε έχει να κάνει γενικά με τον ιό στα ζώα ή με την μετάδοση στους σκύλους. Οι μόνες αξιόπιστες πηγές είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων και οι κτηνίατροι οι οποίοι είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι για να μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες και απαντήσεις επί του θέματος αυτού.

Αν έχετε προσβληθεί από τον ιό, να αποφεύγετε τις πολλές επαφές με τον σκύλο σας.

Μείνετε στο σπίτι και βγείτε μόνο για τα απαραίτητα. Να είστε ψύχραιμοι και να περάσετε τον χρόνο σας με τους πιστούς σας φίλους μακριά από συγχρωτισμό.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *