BlogΠρέπει να Αφήνουμε τον Σκύλο Να Παρακοιμάται; - DogSpotk9

Μια ιδιοκτήτρια σκύλου μοιράστηκε μαζί μας την παρακάτω ιστορία. Το τσιουάουα της εν λόγω κυρίας ονόματι Μόλυ, στην επιλογή του να σηκωθεί νωρίς ή να κοιμηθεί μέχρι αργά διαλέγει άνετα το δεύτερο. Η σκυλίτσα αυτή η οποία κοντεύει τα 8 έτη, μπορεί να κοιμηθεί ένα συνεχόμενο 12ωρο χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί για τουαλέτα ή για να φάει πρωινό. (Η Μόλυ, είναι μεγαλύτερη φαν του brunch).

Αν εμείς οι άνθρωποι έχουμε την δυνατότητα για έναν τέτοιο ύπνο, αυτό είναι κάτι απόλυτα ευεργετικό. Ωστόσο, τι ισχύει στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο στους πιστούς μας φίλους; Η αλήθεια είναι ότι μερικοί σκύλοι προτιμούν να ξεκινούν την μέρα τους σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Παρόλα αυτά, αν δείτε αλλαγές στην συμπεριφορά τους ή σημάδια στρες, τότε θα πρέπει να τους βάλετε σίγουρα ξυπνητήρι. Ένα κλασσικό σημάδι στρες είναι αυτό της ούρησης στο μέρος που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επέμβετε βάζοντας ένα όριο στις ώρες χαλάρωσης του τετράποδου συντρόφου σας.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πολλοί σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα χωρίς την ύπαρξη προγράμματος. Αν ο σκύλος είναι ενήλικος και τα πηγαίνει καλά δεν χρειάζεται να παρέμβετε. Αν ωστόσο ο ενήλικος σκύλος σας αρχίσει ξαφνικά να έχει προβλήματα, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιστρέψετε στο πρόγραμμα.

Τι Θεωρείται Ένα Ισορροπημένο Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Σκύλου

Οι σκύλοι κατά κύριο λόγο, περνούν τις μισές μέρες της ζωής τους στον ύπνο, το 30% είναι ξύπνιοι αλλά χαλαροί και μόνο το 20% είναι ενεργητικοί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο απλώς γιατί κουράζονται ευκολότερα και γενικότερα οι μεγαλύτερες ράτσες περνούν περισσότερο χρόνο μισοκοιμισμένοι.

Το βασικό σκεπτικό για το πρόγραμμα του ύπνου του σκύλου είναι πότε και πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουν την ανάγκη τους. Οι στατιστικές μας δίνουν την απάντηση πάνω στο σκεπτικό μας. Αν σκεφτόμαστε να αφήσουμε τον σκύλο μας να κοιμηθεί μέχρι αργά, στο 95% των περιπτώσεων, θα υπάρξουν προβλήματα με την ανάγκη των σκύλων. Μπορεί λοιπόν, αρχικά ο σκύλος να σηκώνεται εν το μέσω της νύκτας πηγαίνοντας προς ούρηση αλλού και στη συνέχεια να επιστρέφει στο κρεββάτι του.

Για έναν σκύλο ο οποίος αρχίζει και εμφανίζει τέτοια προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου του ίσως χρειαστεί να επαναπρογραμματίσετε τις ώρες των γευμάτων τους. Είναι πολύ απλό. Θερμίδες μπαίνουν, θερμίδες βγαίνουν. Αν θέλετε να είστε ήσυχοι με το πότε αυτές βγαίνουν, θα πρέπει να κανονίσετε μέσω ενός προγράμματος πότε αυτές θα εισέρχονται στον οργανισμό του σκύλου σας.

Τα Διαφορετικά Μοτίβα Ύπνου των Σκύλων

Ύπνος Σκύλου

Τα μοτίβα του ύπνου των κυνοειδών μπορεί να μοιάζουν στην αρχική δομή τους με τα δικά μας έχοντας βέβαια κάποιες βασικές διαφορές. Όταν κλείνουν τα μάτια τους και εισέρχονται σε κατάσταση ύπνου χρειάζονται 10 λεπτά για να μεταβούν από το αργό κύμα – στον ύπνο γρήγορων κινήσεων των ματιών, γνωστό ως REM. Στη φάση του REM τα μάτια τους γυρίζουν κάτω από τα κλειστά βλέφαρα τους, και το σώμα τους ίσως αρχίζει να αντιδρά στα όνειρα.

Οι σκύλοι ξοδεύουν μόνο το 10% του ύπνου τους στην φάση REM εξαιτίας των ακανόνιστων μοτίβων για τον ύπνο τους. Αυτό συμβαίνει διότι μπορούν να αποκοιμηθούν όποτε το θελήσουν, συχνά από βαρεμάρα, ενώ επίσης ξυπνούν γρήγορα και αρχίζουν να χοροπηδούν με χαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σκύλοι να χρειάζονται περισσότερο συνολικό ύπνο για να συμπληρώσουν για τον χαμένο τους REM.

Στον αντίποδα, οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου το 25% του ύπνου τους στη φάση REM, όντας ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε κατάσταση ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ποσότητα του ύπνου του σκύλου εξαρτάται από τον κάθε σκύλο ξεχωριστά. Δεν πρέπει να γενικοποιούμε βάζοντας όλους τους σκύλους στο ίδιο σακί. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ηλικία, την υγεία και φυσικά από την μοναδικότητα του κάθε σκύλου.

Βάλτε το Κουτάβι σας σε Ένα Πρόγραμμα Ύπνου

Ύπνος Σκύλου3

Όπως συμβαίνει με τα μωρά, το ίδιο και τα κουτάβια μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους μέχρι τελικής πτώσεως. Συνεπώς, ίσως χρειαστούν περίπου 18-20 ώρες ύπνου για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να κρατηθούν μέσα στην νύχτα χωρίς να ξαλαφρώσουν γι’αυτό το λόγο θα χρειαστούν ένα πρόγραμμα ύπνου.

Για να κατανοήσετε πόσο ύπνο χρειάζεται το κουτάβι σας πριν χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του, εφαρμόστε τον κανόνα αυτό: Μετρήστε μια ώρα για κάθε μήνα που μεγαλώνει το κουτάβι σας και προσθέτετε μια ακόμα. Παραδείγματος χάριν, αν έχετε ένα κουτάβι 5 μηνών, μπορεί να κοιμηθεί για 6 ώρες πριν χρειαστεί να βγει έξω. Μετά τους 8-9 μήνες, πολλοί σκύλοι μπορούν να περιμένουν για να κάνουν την ανάγκη τους για 10-12 ώρες.

Όταν πλέον ο πιστός σας φίλος θα έχει έναν κανονικό ύπνο και μια φυσιολογική καθημερινότητα, θα μπορείτε πιο άνετα να χαλαρώσετε λίγο το πρόγραμμα του.

Οι Αλλαγές στην Υγεία του Σκύλου

Υγεία Σκύλου

Ο ύπνος είναι το βασικότερο γεγονός στην καθημερινότητα πολλών σκύλων γι’αυτό μην ξαφνιαστείτε αν το κουτάβι σας είναι πρωταθλητής στον ύπνο όπως το αξιαγάπητο Τσιουάουα, η Μόλυ. Αν παρ’όλα αυτά ο σκύλος ενώ ανταποκρίνεται καλά μέσω του προγράμματος παρουσιάσει προβλήματα με τον ύπνο του, το πρώτο σας μέλημα θα είναι να ενημερώσετε τον κτηνίατρο σας. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι σημάδι διάφορων παθήσεων όπως κατάθλιψη, υπερθυρεοειδισμός, διαβήτης ή πιθανή απώλεια της ακοής.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *