Blog10 Πράγματα που Δεν Ξέρατε για τα Χόλο (Xoloitzcuintlis) - DogSpotk9

22 Νοεμβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Μπορεί να μην έχετε ακούσει τίποτα για το Χόλο ωστόσο θα εκπλαγείτε ευχάριστα από όσα διαβάσετε στο παρόν άρθρο για αυτή την ενδιαφέρουσα ράτσα. Οι Αζτέκοι θεωρούσαν τα Χόλο ιερά λέγοντας πως έχουν μυστικές θεραπευτικές ικανότητες. Το πλήρες όνομα της ράτσας είναι Xoloitzcuintlis και προέρχεται από τη λέξη Xolo, το όνομα του Αζτέκου θεού της φωτιάς και του φωτός και itzcuintli που σημαίνει σκύλος στη γλώσσα των Αζτέκων. Αν όλα αυτά σας είναι πολλά για να τα θυμάστε, αναφέρονται στους σκύλους και ως ”Μεξικάνοι άτριχοι σκύλοι”.

Εδώ θα μάθετε ότι χρειάζεται να μάθετε για τον εθνικό σκύλο του Μεξικό, το Xoloitzcuintlis.

  • Τα Χόλο είναι Ίσως οι Αρχαιότεροι Σκύλοι στην Αμερική

Xolo Αρχαία Φυλή

Τα Χόλος βρίσκονται στην περιοχή τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως συνόδεψαν τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισαν τον Βερίγγειο Πορθμό. Στην συνέχεια, έζησαν στις ζούγκλες του Μεξικό και εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από αρχαίους πολιτισμούς. Αργότερα, Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστόφορου Κολόμβου, έγραψαν γι’αυτούς στα περιοδικά τους, περιγράφοντας τους ως ”περίεργα, άτριχα σκυλιά”.

  • Τα Χόλο Χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες -Τόι, Μινιατούρες και Τυπικά

Χόλο

Τα τυπικά Χόλο φτάνουν μέχρι και 60 εκατοστά ύψος στον ώμο, οι μινιατούρες φτάνουν συνήθως τα 30-45 εκ. και τα Τόι φτάνουν πάνω κάτω στα 30 εκ. To Χόλο με τις παραλλαγές του είναι ένας πολυτάλαντος σκύλος.

  • Άτριχο με Τριχωτή Εκδοχή (?)

Χόλο

Ενώ είναι γνωστό ότι είναι απαλλαγμένα από τρίχες, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο ποικιλίες Χόλο: χωρίς μαλλιά και με τρίχωμα. Η άτριχη ποικιλία έχει ένα σκληρό δέρμα που προστατεύει καλά το σκυλί από τις γρατζουνιές και διάφορες αμυχές ενώ μπορεί να έχει μερικές χονδροειδείς τρίχες στο κεφάλι, την ουρά και τα πόδια. Αντίστροφα, το τριχωτό Χόλο έχει ένα πολύ κοντό, κομψό παλτό σε όλο το σώμα.

  • Αυτοί οι Σκύλοι Απαιτούν μια Σοβαρή Ρουτίνα Περιποίησης της Επιδερμίδας.

Δεδομένου ότι το δέρμα τους παράγει προστατευτικά έλαια, τα Χόλο μπορεί να έχουν ακμή, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Οι συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας ποικίλλουν αλλά ένας καλός κανόνας είναι να διατηρήσετε το Χόλο καθαρό, σκουπίζοντας το με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Επιπλέον ενδείκνυται και το μπάνιο – αν και το πολύ συχνό πλύσιμο θα απογυμνώσει τα φυσικά έλαια και μπορεί να καταλήξει σε μεγαλύτερο φράξιμο των πόρων. Χρησιμοποιώντας μια ελαφριά ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο βοηθά, και όντας άτριχα, τα Χόλο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων στον ήλιο.

  •  Θα Είναι Καλά με Μέτρια Ποσότητα Άσκησης.

Xolo Άσκηση

Όλα τα σκυλιά είναι γνωστό πως χρειάζονται άσκηση. Σε ότι έχει να κάνει με τους σκύλους αυτούς, ειδικότερα τα κουτάβια Χόλο θα πρέπει να παίρνουν πολύ χρόνο παιχνιδιού και τουλάχιστον ένα μακρύ περίπατο καθημερινά. Αυτό συμβαίνει ώστε να βρίσκονται υπό έλεγχο τυχόν καταστρεπτικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, το Χόλο έχει μια ισχυρή διαίσθηση του θηράματος, η οποία μπορεί να μετριαστεί με αρκετή άσκηση. Τούτου λεχθέντος, τα Χόλο δεν χρειάζεται να τρέχουν πολλά μέτρα κάθε μέρα, όπως κάποιες πιο ενεργές ράτσες.

  • Ένα Μικρό Διαμέρισμα είναι Αρκετά Μεγάλο για ένα Χόλο.

Χολο Διαμέρισμα

Το Χόλο αγαπάει έναν καλό περίπατο, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα μια αυλή για να τρέξει τριγύρω. Όταν οι τετράποδοι σύντροφοι μας είναι στο σπίτι, είναι γνωστοί για την ηρεμία και την γαλήνια συμπεριφορά τους.

  • Ενώ Είναι Κατάλληλοι ως Φύλακες, τα Χόλο δεν Είναι Τόσο Καλοί Φρουροί.

Xoloitzcuintli φυλακες

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το Χόλο θα μπορούσε να προστατεύσει ένα σπίτι από τα κακά πνεύματα καθώς και τους εισβολείς. Οι τετράποδοι φίλοι μας θα μιλήσουν και θα σας ενημερώσουν αν κάποιος έρχεται στο σπίτι – αλλά παρόλο που είναι μαζεμένοι με τους ξένους, μην περιμένετε να φοβίσουν ιδιαίτερα τους εισβολείς.

  • Γνωστά για την Πίστη τους, τα Χόλο Ευδοκιμούν Καλύτερα με Παρέα.

xolo παρεα

Ο σκύλος συνδέεται συχνά με ένα μέλος της οικογένειας ειδικότερα, αλλά όλοι στην οικογένεια θα νιώσουν τη ζεστασιά τους – συμπεριλαμβανομένων και άλλων σκύλων που τους αρέσει να έχουν γύρω τους. Μπορεί να είναι σχετικά συγκρατημένοι με τους ξένους, κάτι που συνήθως τους κάνει να μην είναι επιθετικοί.

  •  Τα Άτομα με Αλλεργίες στους Σκύλους συχνά δεν έχουν Προβλήματα με Αυτή τη Φυλή.

Χόλο αλλεργίες

Αν και ο σκύλος αυτός εξακολουθεί να έχει μερικές κοινές ερεθιστικές ουσίες, όπως το σάλιο, το δέρμα και κάποια τρίχα, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες στους σκύλους διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με το Χόλο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθολικό. Καλό θα είναι, οι πάσχοντες από αλλεργίες που ενδιαφέρονται για την αξιαγάπητη αυτή ράτσα, να περάσουν λίγο χρόνο με κάποιον σκύλο ώστε να σιγουρευτούν πριν συμβιώσουν μαζί μόνιμα.

  • Το Xoloitzcuintli είναι Συνήθως μια Ισχυρή, Υγιής Φυλή.

Χόλο Υγεία

Εν μέρει, χάρη στην ανθεκτική προέλευσή τους στις αρχαίες ζούγκλες, τα Χόλο είναι γενικά μια υγιής φυλή. Το Xolo Club της Αμερικής συνιστά εξετάσεις ισχίου, οφθαλμών, καρδιάς και γονάτων. Οι αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν τέτοιες εξετάσεις για τους γονείς του κουταβιού σας. Κλείνοντας, ένα Χόλο που λαμβάνει καλό φαγητό και άσκηση θα έχει ελάχιστα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *