Blog9 Αστεία Πράγματα για τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας -

17 Απριλίου, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας. Τα κυνηγόσκυλα Γκριφόν Βανδέας έχουν περάσει μέσα από 400 χρόνια εξέλιξης για να αναπαραχθεί το σημερινό Μεγάλο Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας. Οι σκύλοι αυτοί είναι γνωστοί για τις μοναδικές κυνηγετικές ικανότητες τους και για την σβελτάδα τους. Γι’αυτό το λόγο το όνομα της φυλής πρακτικά σημαίνει ”Μεγάλος, μαλλιαρός σκύλος της Βανδέας”. Τα γαλλικά λυκόσκυλα αναπτύχθηκαν στις φυλές στις οποίες υπάρχουν σήμερα για να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών με το Μεγάλο Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας να μην αποτελεί εξαίρεση.

1. Οι Σκύλοι Αυτοί Έχουν Καταγωγή Από την Γαλλία

Μεγάλο Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας

Η πετρώδης περιοχή της Βανδέας στη Γαλλία, απαιτούσε μια ανθεκτική φυλή με έντονη νοητική αντοχή. Οι κυνηγοί στην περιοχή αυτή δεν είχαν άλογα οπότε χρειάζονταν έναν πιο αργό σκύλο για να μπορούν να τον φτάσουν. Έτσι λοιπόν εξελίχθηκε το μικρότερο κυνηγόσκυλο. Είχε μακριά αυτιά, ένα δασύ τρίχωμα, φουντωτά φρύδια καθώς και μουστάκι με μούσι. Αυτό το στυλ ακριβώς παρέπεμπε σε έναν Γάλλο!

2. Η Δομή τους Εξελίχθηκε Χάρη στην Εκτροφή για Κυνήγι

Γκράντ Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας

Οι πιστοί μας φίλοι αναγνωρίζονται από την ισορροπημένη στάση του σώματος τους έχοντας έναν μοναδικό, φιλικό χαρακτήρα. Διαθέτουν ένα βαθύ στήθος, ένα μακρύ σώμα και μια μακριά μουσούδα. Αυτή η σπάνια φυλή έχει φουντωτά πλην προστατευτικά φρύδια και ένα σκληρό τρίχωμα το οποίο βοηθά τα μέγιστα στο κυνήγι του κουνελιού στο σκληρό έδαφος της Γαλλίας. Περιστασιακά, οι φυλές μπορεί να κυνηγούν αγριογούρουνα και ελάφια χρησιμοποιώντας τις εξαίρετες κυνηγετικές ικανότητες τους.

3. Τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας Δεν Είχαν Γίνει Ξεχωριστή Φυλή μέχρι το 1950

Μεγάλο και Μικρό Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας

Πριν από τις αρχές του 1900, τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας εκτρέφονταν παρέα με τα Μικρά Μπασέ Γκριφόν μέχρι την ίδρυση του Κλαμπ Γκριφόν της Βανδέας το 1907. Τότε λοιπόν αναγνωρίστηκαν δύο ξεχωριστές ποικιλίες Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας. Την δεκαετία του 50′ οι τετράποδοι σύντροφοι μας αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστή φυλή. Η διασταύρωση μεταξύ Μεγάλων και Μικρών Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας απαγορεύτηκε το 1977.

4. Είναι μια Από τις Πιο Πρόσφατα Αναγνωρισμένες Φυλές

Μεγάλο Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας

Η φυλή αυτή θεωρείται μια από τις πιο πρόσφατα αναγνωρισμένες φυλές καθώς ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη φυλή το 2018.

5. Οι Σκύλοι Αυτοί Εκπαιδεύονται για Ιχνηλάτες

Γκράντ Μπασε Γκριφόν Ιχνηλασια

Τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας εκπαιδεύονται για να γίνουν ιχνηλάτες σε Αμερική και Ευρώπη. Το είδος αυτό της ιχνηλασίας έχει να κάνει με το κυνήγι της μυρωδιάς οπουδήποτε υπάρχουν διάσπαρτα κύτταρα δέρματος.

6. Τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας Κυνηγούν σε Αγέλες

Γκραντ Μπασέ Αγέλη

Λόγω των κυνηγετικών τους ικανοτήτων τα Μεγάλα Μπασέ είναι γνωστό πως βρίσκουν οτιδήποτε επιθυμούν χάρη στις μύτες τους. Παρόλο που η αίσθηση της όσφρησης είναι εξαρχής ένα γνωστό δυνατό χαρακτηριστικό της φυλής, οι σκύλοι αυτοί κυνηγούν σε αγέλες όπως τα Μπίγκλ και τα Φοξ Χάουντ.

7. Ρίχνουν το Τρίχωμα τους Εποχικά

Γκραντ Μπασε Γκριφον

Τα Μεγάλα Μπασέ ρίχνουν το τρίχωμα τους εποχικά. Με ένα βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα θα είναι μια χαρά σε συνδυασμό με τακτικό μπάνιο για να κρατήσει το τρίχωμα τους καθαρό.

8. Τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας είναι Εκπαιδεύσιμα και Πολυχρηστικά

Μεγάλα Μπασέ σε Διαγωνισμό

Οι τετράποδοι φίλοι μας λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς από το 2008. Η φυλή αγωνίζεται στα πάντα: σε Υπακοή και Κυνήγι σε Αχυρώνα όπως και σε Ευκινησία, διαγωνισμούς όσφρησης και εντοπισμού και πολλά άλλα. Πολλά Μεγάλα Μπασέ αρέσκονται στο κολύμπι και στην ανάκτηση.

9. Έχουν Μια Ευχάριστη Ιδιοσυγκρασία

Γκράντ Μπασέ Γκριφόν Βανδέας

Τα Μεγάλα Μπασέ Γκριφόν της Βανδέας έχουν μια αρχοντιά με τη δυναμική τους στάση χρησιμοποιόντας τη δυνατή φωνή τους στο κυνήγι. Όταν κυνηγούν σε αγέλες, σπάνια θα ενοχληθούν από άλλους σκύλους. Οι αξιαγάπητοι σύντροφοι μας ευχαριστιούνται εύκολα και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *