Blog10 Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων - DogSpotk9

Ιανουάριος 17, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων. Αν έχετε στην κατοχή σας έναν χνουδωτό σκύλο τότε το grooming (περιποίηση) θα πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του πιστού σας φίλου. Είτε ο σκύλος σας είναι κοντότριχος ή μακρύτριχος είναι σημαντικό να διατηρήσει ένα υγιές τρίχωμα με συχνό βούρτσισμα και grooming. Σε αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί και το μπάνιο με το οποίο θα μπορέσετε να κοντρολάρετε την τριχόπτωση. Η ρουτίνα του grooming για πολλούς σκύλους μπορεί να πραγματοποιείται στο σπίτι ενώ άλλοι προτιμούν την επίσκεψη σε κάποιον πιστοποιημένο groomer. Μερικές φυλές σπάνια μαδούν. Κάποιες φυλές πάλι είναι πιο εύκολες στην περιποίηση από ότι άλλες. Παρακάτω, θα δούμε μερικές όμορφες φυλές σκύλων οι οποίες περήφανα και με ευκολία επιδεικνύουν το τρίχωμα τους και την γλυκύτητα τους.

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων – Κανονικό Κανίς

Κανίς

Το αναγνωρίσιμο Κανονικό Κανίς κατατάσσεται στις πιο δημοφιλείς φυλές παγκοσμίως. Ενώ πολλοί γνωρίζουν τα Κανίς για το ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτο στυλ τους, κάτω από το τρίχωμα τους διαθέτουν ένα καλά μυώδες σώμα. Το σχετικά μη αλλεργιογόνο τρίχωμα τους είναι ευαίσθητο στο να μαλακώσει αν δεν βουρτσίζεται συχνά. Η στάνταρ φροντίδα που συνιστάται για την φυλή αυτή είναι μια καθημερινή ρουτίνα βουρτσίσματος για την αποφυγή των κόμπων στο τρίχωμα του σκύλου.

Μόλις η γούνα του Κανίς μαζεύεται κοντά στις ρίζες, θα πρέπει να ξυρίσετε το σκύλο εντελώς για να επιτρέψετε την εκ νέου ανάπτυξη της τρίχας. Μερικοί ιδιοκτήτες περιποιούνται ή και κόβουν οι ίδιοι το τρίχωμα του σκύλου τους. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι επισκέπτονται κάποιο groomer περίπου κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Αυτή η φυλή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν αλλεργίες σκύλου, λόγω της σπάνιας τριχόπτωσης τους. Παρόλο που μια ποικιλία σχεδίων και κουρεμάτων επιτρέπουν στο Κανίς να είναι μοναδικό, η φυλή αναγνωρίζεται για τη νοημοσύνη και την ικανότητά της να μαθαίνει γρήγορα.

Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός

Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός

Ενώ αυτή η φυλή φαίνεται να είναι μεγάλη, δεν έχει να κάνει μόνο με το τρίχωμα. Οι Αγγλικοί Ποιμενικοί μπορεί να φτάσουν από 27 έως 45 κιλά, με αποτέλεσμα οι πιστοί μας φίλοι να διαθέτουν ένα ισχυρό ανάστημα. Το πρόσωπο των Αγγλικών Ποιμενικών καλύπτεται από τρίχες με το υπόλοιπο σώμα να είναι γεμάτο από ένα μαλλιαρό, ατίθασο τρίχωμα. Δεν είναι μυστικό ότι το τρίχωμα της φυλής προσελκύει πολλούς ιδιοκτήτες, παρόλα αυτά βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για τη συντήρηση του. Το θέμα με τους Αγγλ. Ποιμενικούς είναι πως απαιτούν περιποίηση μέχρι το δέρμα, διότι διαθέτουν μια διπλή στρώση τριχώματος. Καλό θα είναι να βουρτσίζετε τον σκύλο σας εβδομαδιαίως ή να προχωράτε στην περιποίηση του μερικές φορές κάθε μήνα. Επιπλέον, αυτή η φυλή επωφελείται από το συχνό τριμάρισμα των νυχιών ώστε να  αποτραπεί κάθε εμπλοκή με το μακρύ τρίχωμα του. Οι Αγγλικοί Ποιμενικοί τα πάνε πολύ καλά σε διαγωνισμούς επιδείξεων καθώς έχουν ένα ισχυρό βάδισμα και μια φιλόξενη προσωπικότητα.  

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων – Κίσχοντ

Κίσχοντ

Το Κίσχοντ (Κισχόντεν στον πληθυντικό) κατάγεται από το ίδιο απόθεμα φυλών όπως το Πομεράνιαν και το Σαμογέντ. Το Κίσχοντ έχει πρόσωπο που μοιάζει με αλεπού και η προέλευση του είναι από την Ολλανδία, ενώ θεωρείται σύμβολο του ολλανδικού πατριωτισμού. Παρόλο που αυτή η φυλή απαιτεί τακτική περιποίηση, το βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα κάνει θαύματα στην αποτροπή της υπερβολικής τριχόπτωσης. Είναι σημαντικό τα Κισχόντεν να λούζονται τουλάχιστον κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Το τρίχωμα του Κίσχοντ είναι εξαιρετικά χοντρό γύρω από το λαιμό, που μοιάζει με το λιοντάρι και κάτω μοιάζει με παντελόνι στους γλουτούς και στα πίσω πόδια.

Κόλεϊ

Κόλεϊ - Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων

Τα Κόλεϊ είναι ίσως είναι περισσότερο γνωστά λόγω της επιτυχίας της Λάσι ως αστέρι της ποπ κουλτούρας. Το τρίχωμα τους ποικίλει σε χρώματα όπως σκούρο καφέ και λευκό, τρίχρωμο, ανοιχτό καφέ ή λευκό. Όταν εκπαιδεύονται, τα Κόλει μαθαίνουν γρήγορα και με ευκολία. Όταν πρόκειται για τη φροντίδα τους, η ποικιλία παίζει ιδιαίτερη σημασία. Τα λειότριχα Κόλει δεν θα γεμίσουν κόμπους αλλά χρειάζονται τακτική περιποίηση λόγω της διπλής στρώσης του τριχώματος τους. Τα σκληρότριχα Κόλει είναι ευαίσθητα στη δημιουργία κόμπων, ειδικά πίσω από τα αυτιά και κάτω από το τρίχωμα. Τα βουρτσίσματα σε εβδομαδιαία βάση εξαλείφουν τα προβλήματα τριχόπτωσης τόσο σε λειότριχα όσο και σε σκληρότριχα Κόλει. Σε ότι έχει να κάνει με τα  θηλυκά (αν έχουν αποστειρωθεί) έχουν ένα μεγάλη πτώση τριχώματος μια φορά το χρόνο, ενώ τα αρσενικά χάνουν τρίχες κοντά στα γενέθλιά τους.

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων – Μπισόν Φριζέ

Μπισόν Φριζέ

Με ύψος περίπου 30 εκατοστά, τα Μπισόν Φριζέ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές με “προσωπικότητα”. Τα πάνε καλά με τα παιδιά όπως επίσης και με άλλους σκύλους. Αυτή η φυλή θεωρείται κατάλληλη για τους αλλεργικούς λόγω της σπάνιας τριχόπτωσης. Όλα τα μαλλιά που ρίχνουν τα Μπισόν βρίσκονται κάτω από το τρίχωμα τους. Είναι σημαντικό ότι οι περιοχές αυτές κοντά στις ρίζες πρέπει να βουρτσίζονται συχνά ώστε να αποτραπούν οι κόμποι. Τα νύχια πρέπει να κόβονται τακτικά επίσης. Τα Μπισόν μοιράζονται τους προγόνους τους με τα Μπαρμπέ και κάποτε αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν το ρόλο τους ως καλλιτέχνες τσίρκου. Λόγω της ζεστής προσωπικότητάς τους, τα Μπισόν προτιμούνται ιδιαίτερα από ανθρώπους της showbiz.

Τσόου Τσόου

Τσόου Τσόου - Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων

Καταγόμενα από την αρχαία Κίνα, τα Τσόου Τσόου έχουν ύψος κοντά στα 50 εκατοστά. Γνωστά για την αναγνωρίσιμη λιονταρίσια χαίτη τους, μπορεί να έχουν τραχιά και λεία τριχώματα. Τα χρώματα των τριχωμάτων τους περιλαμβάνουν κόκκινο, μαύρο, κανελί και κρεμ χρώμα. Κάποιοι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι τα Τσόου Τσόου δεν απαιτούν πολλή άσκηση και έχουν πολύ καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Αν και δεν απαιτούν πολλή άσκηση, χρειάζονται τακτική φροντίδα. Οι σκύλοι έχουν διπλή στρώση τριχώματος και ορισμένοι ιδιοκτήτες βουρτσίζουν τους σκύλους τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Δεδομένου ότι το τρίχωμά τους βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια τους, τα μάτια και τα αυτιά τους χρειάζονται φροντίδα με κάθε περιποίηση. Εάν δεν περιποιούνται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, το τρίχωμα τους μπορεί να γεμίσει με κόμπους. Μετά το μπάνιο καλό θα ήταν να στεγνώσετε τον σκύλο, χρησιμοποιώντας έναν στεγνωτήρα με δροσερό αέρα.

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων – Σαμογέντ

Σαμογεντ

Ο Σαμογέντ (ή Sammy) είχε αρχικά εκτραφεί για να εργάζεται μαζί με τους ντόπιους σε μερικά από τα πιο ψυχρά περιβάλλοντα. Στην πόλη της Σιβηρίας Oymyakon, οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν -60 βαθμούς, αλλά οι Σαμογέντ έχουν ένα τρίχωμα που μπορεί εύκολα να αντέξει αυτές τις συνθήκες. Το περίφημο “Χαμόγελο του Σάμι” διατηρεί τη φυλή από το να ξεθωριάζει και από τους παγοκρυστάλλους που σχηματίζονται γύρω από το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Οι σκύλοι αυτοί είναι δομημένοι για να αντέχουν στις βίαιες και ψυχρές θερμοκρασίες. Τα Σαμογέντ έχουν ένα μακρύ, αφράτο και πλούσιο τρίχρωμα. Αυτή η φυλή μαδά συνεχώς, ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της εποχής της τριχόπτωσης, η οποία μπορεί να λάβει χώρα μία ή δύο φορές το χρόνο. Το βούρτσισμα αυτής της φυλής καθημερινά θα βοηθήσει στην αποφυγή της χαλάρωσης της τρίχας, της βρωμιάς καθώς και άλλων παθήσεων απo το μπέρδεμα με το τρίχωμα του.

Πομεράνιαν

Πομεράνιαν

Μία από τις πιο δημοφιλείς Toy φυλές, τα Πομεράνιαν έχουν ένα χνουδωτό τρίχωμα και ένα αλεπουδίσιο χαμόγελο. Με βάρος που δεν υπερβαίνει τα τρία κιλά, αυτή η φυλή ξέρει πως να εμπνέει σεβασμό. Ο μικρός αλλά πανίσχυρος αυτός σκύλος έχει διπλή στρώση τριχώματος και μια φουντωτή στρώση που καλύπτει το στήθος. Το έξτρα αφράτο τρίχωμα έρχεται σε τουλάχιστον δύο δωδεκάδες χρώματα, αλλά αναγνωρίζεται πιο συχνά σε πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Η διπλή στρώση τριχώματος απαιτεί τακτικό βούρτσισμα. Έτσι, το τρίχωμα, θα διατηρήσει τη λάμψη του και θα παραμείνει αφράτο. Στους ιδιοκτήτες συνιστάται να χρησιμοποιούν μια βούρτσα βουρτσίζοντας προς τα κάτω, μία φορά την εβδομάδα, για την αποφυγή της μαζικής τριχόπτωσης. Εκτός από το κανονικό βούρτσισμα, είναι σημαντικό να προσέχετε τα δόντια του Πομεράνιαν. Γι’αυτό θα πρέπει να δέχεται ο σκύλος συχνούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς.

Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων – Σιβηρικό Χάσκυ

Χασκυ

Τα χοντρότριχα Χάσκυ της Σιβηρίας είναι σκύλοι ελκήθρου που εκτράφηκαν για να εργάζονται σε αγέλη, ενώ οδηγούν έλκηθρα πάνω από την παγωμένη τούνδρα. Οι σκύλοι αυτοί είναι γρήγοροι και φαίνονται να έχουν ένα σκανταλιάρικο χαμόγελο. Μπορεί οι σκύλοι να χρειάζονται μερικά μπάνια, αλλά όπως όλες οι φυλές, τα εβδομαδιαία βουρτσίσματα θα αποτρέψουν την υπερβολική πτώση τρίχας. Τα Σιβηρικά Χάσκυ έχουν ένα αφράτο διπλό τρίχωμα. Το τρίχωμα αυτό αποτελείται από ένα υπόστρωμα τρίχας όπως και ένα στρώμα προστασίας. Το υπόστρωμα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες τριχοπτώσεις το χρόνο και οι ιδιοκτήτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια χτένα για να διώξουν τις ‘νεκρές’ τρίχες και να επιτρέψουν την εκ νέου ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Αμερικανικό Εσκιμό

Αμερικανικό Εσκιμό - Χνουδωτές Ράτσες Σκύλων

Αυτή η φυλή είναι φημισμένη για το άσπρο, αφράτο τρίχωμα της. Οι Αμερικανικοί Εσκιμό είναι απίστευτα έξυπνοι και μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικά προβλήματα αν δεν τους δοθεί κάποια εργασία ή αν δεν λάβουν σωστή φροντίδα. Η λιονταρίσια χαίτη τους γύρω από το λαιμό και τους ώμους τους τις καθιστά μία από τις πιο χνουδωτές φυλές. Αν και οι Έσκις (όπως είναι το ψευδώνυμο τους) έχουν ένα λευκό διπλό τρίχωμα, είναι γνωστοί για την σχετικά εύκολη συντήρηση τους.

Το τρίχωμα των Αμερικανικών Εσκιμό πέφτει συνεχώς. Ωστόσο, με συχνό βούρτσισμα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποφευχθεί η μεγάλη αποβολή τριχώματος. Οι Έσκις έχουν ένα ειδικό λάδι μέσα στο τρίχωμα τους, το οποίο εμποδίζει τη βρωμιά και τις τρίχες από το να κολλήσουν και να γίνουν κόμποι. Αυτό είναι κάτι που κάνει αρκετά εύκολη την αφαίρεση τους με ένα βούρτσισμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μπάνιο ενός Εσκιμό περισσότερες από μία φορές κάθε λίγους μήνες μπορεί να κάνει το δέρμα τους ξηρό και να προκαλέσει ερεθισμούς.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *