Blog10 Ράτσες Σκύλων που Διακρίνονται για την Ηρεμία τους - DogSpotk9

Ιανουάριος 10, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Σύμφωνα με τον οδηγό ιδιοσυγκρασίας της κάθε φυλής δίνεται μια εξήγηση του πρότυπου για κάθε φυλή, που καθορίζεται από τις φυσικές προδιαθέσεις των σκύλων να αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο σε ερεθίσματα όπως μυρωδιές, ήχους ή αντικείμενα. Οι λεγόμενες ψύχραιμες φυλές σκύλων αναμένεται να διατηρήσουν την ηρεμία τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι σε θέση να αντιδρούν σε ερεθίσματα με μετρημένο τρόπο, συχνά χωρίς να γρυλίζουν, να πηδούν ή να εμφανίζουν σημάδια στρες. Αυτές οι δέκα ήρεμες φυλές σκύλων ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με παιδιά, σε ιατρικά περιβάλλοντα ως σκύλοι θεραπείας, ή ακόμη και σε εργασίες με άλλα ζώα ως κτηνοτρόφοι ή φύλακες.

Καβαλίερ Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Κίνγκ Τσάρλς

Προερχόμενοι από την εποχή της Αναγέννησης, τα Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ είναι γνωστά για την αριστοκρατική φύση τους και την ευγενική συμπεριφορά τους. Εκτράφηκαν από γενεές βασιλέων όπως ο Βασιλιάς Κάρολος Ι και ο γιος του Κάρολος ΙΙ. Με την γλυκιά τους έκφραση και τα στρογγυλά όμορφα μάτια τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείς σε αυτούς τους σκύλους. Το πρόσωπο τους μπορεί ακόμη να τα βοηθήσει να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τους ιδιοκτήτες τους. Χάρη στην ευχάριστη φύση τους, τα Κίνγκ Τσάρλς μπορούν να γίνουν εξαίρετοι σκύλοι θεραπείας. Αν εκπαιδεύσετε τον σκύλο αυτό από νωρίς και τον κοινωνικοποιήσετε, τότε θα έχετε έναν τετράποδο σύντροφο με καλούς τρόπους ο οποίος μπορεί να αντεπεξέλθει σε διάφορες κοινωνικές περιπτώσεις. Η φυλή αυτή τα πάει καλά σε σπίτι με παιδιά, με πολλά μέλη της οικογένειας ή ακόμη και σε σπίτι στο οποίο οι ένοικοι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Τα Κίνγκ Τσαρλς αρέσκονται στο να αράζουν και να χουζουρεύουν ωστόσο απολαμβάνουν και την άσκηση, λόγω εν μέρει της κοινής κληρονομιάς που μοιράζονται με τα αθλητικά Σπάνιελ.

Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ

Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ

Το μεγαλόσωμο Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ (Boerboel) χρονολογείται από τους Ολλανδούς, Γερμανούς και Ουγενοτούς έποικους της Νότιας Αφρικής στα μέσα του 1600. Το “Boer” (ολλανδικά για τον “αγρότη”) αναφέρεται σε μετανάστες που φθάνουν στη νοτιότερη χώρα της Αφρικής. Οι Boers είχαν αρχικά αφιερωθεί στην προστασία του σπιτιού και τα μεγάλα σκυλιά φρουράς, όπως οι τύποι ταύρων (bulls) και μαστίφ, συχνά στέκονταν δίπλα τους. Η διασταύρωση των δύο μεγαλύτερων ομάδων είχε ως αποτέλεσμα το γνωστό Boerboel ή το “σκυλί του αγρότη”. Αυτοί οι προστάτες έπρεπε να εγκαταστήσουν φίλο εναντίον εχθρού και έγιναν γνωστοί για την ηρεμία τους με τα παιδιά.

Η πιστή και έξυπνη αυτή φυλή τα πάει καλά με νεαρά άτομα. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Boerboels δεν συνιστώνται για νεότερους ιδιοκτήτες σκύλων. Η διασταύρωση των δύο πρότερων μεγάλων ομάδων οδήγησαν το Νοτιοαφρικανικό Μαστίφ. Αυτοί οι προστάτες φημίζονται για την ήρεμη φύση τους απέναντι στα παιδιά. Αν και η αφοσιωμένη και έξυπνη αυτή φυλή τα πάει καλά με νεαρά άτομα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν συνιστάται για νέους ιδιοκτήτες σκύλων.

Ποιμενικός Μπέργκαμο

Ποιμενικός Μπέργκαμο

Οι Ποιμενικοί του Μπέργκαμο προέρχονται από την πόλη του Μπέργκαμο, δίπλα από το Μιλάνο της Ιταλίας. Αιώνες πριν, οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν με ειδικούς και έμπειρους ελιγμούς σε βραχώδες έδαφος στις Ιταλικές Άλπεις. Σε αυτές τις ορεινές εκδρομές ο Ποιμενικός του Μπέργκαμο ήταν αποφασιστικός, πιστός και προστατευτικός. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξακολουθούν να ισχύουν για τον σκύλο αυτό, με την φυλή να συγκαταλέγεται επάξια στις πιο ήρεμες και ψύχραιμες φυλές σκύλων. Εντούτοις, ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν τους ξένους. Είναι εξαιρετικά έξυπνοι και θέλουν να καταλάβουν για ποιο λόγο τους έχει δοθεί μια εντολή για να εκτελέσουν μια εργασία. Στο παρελθόν, στις βραχώδεις πλαγιές των ιταλικών Άλπεων, οι Ποιμενικοί του Μπέργκαμο, βοήθησαν στην προστασία των χειριστών τους από τους επικίνδυνους θηρευτές. Το χαρακτηριστικό, αναγνωριστικό τρίχωμα τους σε στυλ με λουρίδες απαιτεί παραδόξως ελάχιστη περιποίηση, καθιστώντας τους μια φυλή η οποία δεν απαιτεί υψηλή συντήρηση.

Θιβετιανό Σπάνιελ

Θιβετιανό Σπανιέλ

Τα Θιβετιανά Σπάνιελ είναι οι ιστορικές συντροφιές των Βουδιστών μοναχών. Η φυλή αυτή αποτελείται από σκύλους-φύλακες οι οποίοι εργάστηκαν στην κορυφή των Θιβετιανών Μοναστηριών. Τα Θιβετιανά Σπανιέλ πρόσφεραν επίσης ζεστασιά κατά τη διάρκεια των ψυχρών νυκτών στα βουνά των Ιμαλαΐων. Από την προέλευση του, η ήρεμη αυτή φυλή αναμενόταν να παρουσιάσει μια ευγενική συμπεριφορά. Μέσα στους αιώνες, κάποια βασικά πλεονεκτήματα αναπτύχθηκαν στην φυλή τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την όρεξη για να ικανοποιήσουν, την ανεξαρτησία και την ευφυΐα τους. Οι ευγενικές και παιχνιδιάρικες ιδιοσυγκρασίες των σκύλων αυτών, τους καθιστούν άξιους ανταγωνιστές σε αθλήματα σκύλων όπως αυτά της ευκινησίας και υπακοής.

Ιρλανδικός Λυκοθήρας

Ιρλανδικός Λυκοθήρας

Ο τεράστιος Ιρλανδικός Λυκοθήρας ήταν ένα αποτέλεσμα της αναπαραγωγής μεταξύ μεγαλύτερων σκύλων των Βρετανικών και των Μεσανατολικών κυνηγόσκυλων. Κατά τον 15ο αιώνα, η Ιρλανδική εξοχή κατακλείστηκε από λύκους. Εκεί οι Ιρλανδικοί Λυκοθήρες κυνήγησαν τους θηρευτές αυτούς στον βαθμό του αφανισμού. Χάρη στο μοναδικό κυνηγετικό τους ταλέντο, οι Λυκοθήρες κέρδισαν την τιμή του δικού τους Ιρλανδικού θρύλου, με ένα παραμύθι για την αφοσίωση το οποίο ονομάζεται ”Γκέλερτ, το Πιστό Κυνηγόσκυλο”. Λόγω της απίστευτης ευφυίας τους, οι Ιρλανδικοί Λυκοθήρες μαθαίνουν σχετικά γρήγορα. Οι σκύλοι αυτοί είναι ταυτόχρονα ήρεμοι και ευαίσθητοι σε ότι έχει να κάνει με τα συναισθήματα τους για τους ανθρώπους. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πους τους μετατρέπουν σε ικανούς σκύλους για εργασίες θεραπείας.

Μπασέ Χάουντ

Μπασέ Χάουντ

Χωρίς να ξεπερνούν το ύψος των 35 εκατοστών, τα Μπασέ Χάουντ προέρχονται από την Γαλλία και το Βέλγιο. Η λέξη Μπασέ είναι γαλλική λέξη της λέξης ”χαμηλά”. Η φυλή δημιουργήθηκε όταν οι Φραγκισκανοί του Αβαείου του Αγ. Ουβέρτου άρχισαν να διασταυρώνουν γηραιότερα Γαλλικά κυνηγόσκυλα. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν την φυλή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα ως Μπασέ Χάουντ. Έχουν αποδείξει πως είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητοι σκύλοι και εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι κάπως δύσκολα στην εκπαίδευση.

Τα κυνηγόσκυλα αυτά έχουν δεχθεί εγκώμια για την ικανότητα τους να ακολουθούν μυρωδιές όντας απόλυτα συγκεντρωμένοι και ήρεμοι καθώς μυρίζουν. Η φυλή αυτή μπορεί να αναπτύξει μια πιστή συντροφικότητα με τον ιδιοκτήτη τους μέσα από την εκπαίδευση. Ωστόσο, θα χρειαστεί ένας έμπειρος εκπαιδευτής καθώς και υπομονή και επιμονή από την πλευρά σας. Με το που εκπαιδευτούν, τα αξιαγάπητα αυτά σκυλάκια θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας και θα παραμείνουν στο πλευρό σας. (Συνήθως για να πάρουν έναν υπνάκο στον καναπέ).

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Μια ολοένα και πιο δημοφιλής φυλή, το γαλλικό μπουλντόγκ χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800 στις αγγλικές πόλεις όπως το Nottingham. Οι κατασκευαστές δαντέλας στο Νότιγχαμ χρησιμοποιούσαν μικρά μπουλντόγκ ως μασκότ πριν την απειλή της δουλειάς τους. Αναγκασμένοι να μετακομίσουν στη βόρεια Γαλλία, έφεραν τους συντρόφους μαζί τους. Αυτοί οι μπουλντόγκ εκτράφηκαν στη συνέχεια με Παγκ και τεριέ. Το αποτέλεσμα ήταν το Γαλλικό μπουλντόγκ (Frenchies). Αυτή η φυλή βγάζει σκύλους οι οποίοι γίνονται εξαίρετοι σύντροφοι λόγω της ήρεμης συμπεριφοράς τους. Τα γαλλικά μπουλντόγκ τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά και απολαμβάνουν συναντήσεις με νέους ανθρώπους. Ορισμένα γαλλικά μπουλντόγκ έχουν ισχυρές προσωπικότητες και στον τομέα της εκπαίδευσης τους χρειάζονται εκπαίδευση όπως ακριβώς και κάθε σκύλος. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, είναι συχνά εύκολο να ευχαριστηθούν και να μάθουν γρήγορα, κάνοντας το Frenchie έναν αξιαγάπητο και στοργικό τετράποδο σύντροφο. 

Κλάμπερ Σπάνιελ

Κλάμπερ Σπανιέλ

Γνωστά για τους εξαίρετους κυνηγούς και την πιστή συντροφιά τους τα Κλάμπερ Σπάνιελ βρίσκονται μέσα στη 10αδα των πιο ήρεμων φυλών σκύλων. Κατά το 1700, στο Νότιγχαμσαϊρ της Αγγλίας, ένα μεγαλόσωμο Σπάνιελ εκτράφηκε για το κτήμα Clumber Park και έτσι γεννήθηκαν τα γνωστά Κλάμπερ Σπάνιελ. Όντας μέλη της ανώτερης κοινωνικής τάξης της κοινωνίας και προερχόμενοι και αναθρεμμένοι από βασιλικούς κύκλους, οι σκύλοι αυτοί είναι αξιότιμοι συγκάτοικοι. Η φυλή αυτή είναι αξιόπιστη, με τα Κλάμπερ να  αγαπούν να σκέφτονται διεξοδικά οποιαδήποτε απόφαση τους. Όπως συμβαίνει σε κάθε φυλή, θα ευδοκιμήσουν μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι πιστοί αυτοί φίλοι μας είναι αρκετά στοργικοί και έχουν μια ισχυρή αίσθηση αφοσίωσης σε οτιδήποτε και αν κάνουν.

Πεκινουά

Πεκινουά

Τα Μεγαλοπρεπή Πεκινουά προέρχονται από την Κίνα  και πολλοί λένε πως οι σκύλοι αυτοί δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον Βούδα. Αν και φυσικά δεν είναι πιθανό ο Βούδας να εξέτρεφε τα Πεκινουά που ξέρουμε σήμερα, ωστόσο η φυλή υπάρχει στον κόσμο εδώ και αιώνες. Εξωστρεφή και φιλικά, τα Πεκινουά είναι αρκετά αξιαγάπητα και έχουν την προσωπικότητα για να το αποδείξουν. Τα Πεκινουά χτίζουν δυνατούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους , παρόλο που μπορεί να είναι πολύ ανεξάρτητα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι σκύλοι αυτοί τα πηγαίνουν καλύτερα σε σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν παιδιά. Μπορούν βέβαια να προσαρμοστούν ωστόσο είναι κάτι που ίσως δεν προτιμούν. Για όσους καταφέρουν να κερδίσουν τον σεβασμό της αφοσιωμένης αυτής φυλής, τα Πεκινουά είναι μια από τις πιο ήρεμες, στοργικές και ευγενικές φυλές που υπάρχουν.

Αγίου Βερνάρδου

Αγίου Βερνάρδου

Πηγαίνοντας πίσω στο έτος 1050, στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων, οι Σκύλοι Αγίου Βερνάρδου βοήθησαν τους μοναχούς των κέντρων περίθαλψης να εντοπίσουν τους νεκρούς ή τους αγνοούμενους ταξιδιώτες. Παρόλο που οι σκύλοι της φυλής αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλοι στο μέγεθος, διαθέτουν μια πολύ ευγενική φύση. Αν και δεν έχουν μεταφέρει ποτέ κάποιο βαρέλι με μπράντι, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι γνωστοί για το φιλικό χαμόγελο τους το οποίο είναι αποτέλεσμα των ρυτίδων που έχει το πρόσωπο τους. Οι σκύλοι αυτοί ωφελούνται απίστευτα από την εκπαίδευση καθώς μπορούν άνετα να ρίξουν κάτω τους ανθρώπους, ειδικότερα τα παιδιά. Ευγενικοί και μεγαλόψυχοι, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου με σωστή εκπαίδευση από νωρίς θα μάθουν γρήγορα να ανταποκρίνονται στις εντολές και να υπακούν τους ιδιοκτήτες τους. Αυτοί οι ευγενείς γίγαντες ταιριάζουν καλύτερα με οικογένειες οι οποίες μπορούν να τους αφιερώσουν πολύ χρόνο, καθώς οι σκύλοι αυτοί αγαπούν να βρίσκονται με τους ιδιοκτήτες τους.

Αν και οι ήρεμες φυλές σκύλων σε αυτόν τον κατάλογο ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα, όλοι μοιράζονται μια παρόμοια ιδιοσυγκρασία. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, αυτές οι ήρεμες φυλές σκύλων μπορούν να δώσουν σπουδαίους συντρόφους για όλους τους ιδιοκτήτες, τις οικογένειες και τα νοικοκυριά.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *