BlogΤι Κάνουν οι Αστυνομικοί Σκύλοι; - DogSpotk9

Οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται για την επιβολή του νόμου πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους σκύλους της Αστυνομίας ανά τον κόσμο. Αυτά τα εξαίρετα ζώα προέρχονται από γενεές σκύλων οι οποίοι ανατρέφονται για να φέρουν εις πέρας τις δύσκολες και απαιτητικές αποστολές που τους ανατίθενται από την Αστυνομία καθημερινά. Γενικά μιλώντας, στη δουλειά αυτή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όλοι οι σκύλοι γι’αυτό συνήθως βλέπουμε μόνο μερικές φυλές να εκπαιδεύονται για αστυνομικοί σκύλοι.

Δημοφιλείς Αστυνομικές Φυλές Σκύλων

Αστυνομικοί Σκύλοι

Οι ακόλουθες φυλές είναι οι πιο δημοφιλείς φυλές οι οποίες εκπαιδεύονται για αστυνομικοί σκύλοι:

  • Βελγικά Μαλινουά
  • Γερμανικοί Ποιμενικοί
  • Μπλαντχάουντ
  • Ολλανδικοί Ποιμενικοί
  • Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Οι φυλές αυτές είναι γνωστές για την φοβερή εργασιακή ικανότητα τους, την επιθυμία τους να συνεργαστούν με τους χειριστές τους και σε κάποιες περιπτώσεις την επιμονή τους να ανακαλύψουν τους εγκληματίες. Μερικοί αστυνομικοί σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι για έναν σκοπό. Αυτό σημαίνει πως έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή την οποία πρέπει να φέρουν εις πέρας. Άλλοι σκύλοι ονομάζονται σκύλοι διπλού σκοπού κάτι που σημαίνει πως εκπαιδεύονται για μια ποικιλία αποστολών. Ωστόσο, τι ακριβώς πράττουν οι αστυνομικοί σκύλοι;

Σύλληψη

Αστυνομικοί Σκύλοι

Ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς ασχολίας των αστυνομικών σκύλων είναι αυτός της σύλληψης υπόπτου. Οι αστυνομικοί σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι για να δαγκώνουν τους επικίνδυνους υπόπτους αλλά και για να τους κρατούν ομήρους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί σκύλοι είναι εκείνοι οι οποίοι βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο εναντίον ενός οπλισμένου κακοποιού για να προστατέψουν τη ζωή των συντρόφων τους. Οι περισσότεροι σκύλοι σύλληψης ανήκουν σε φυλές σκύλων φύλαξης κοπαδιού, όπως τα Βελγικά Μαλινουά, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και οι Ολλανδικοί Ποιμενικοί.

Για εκατοντάδες χρόνια, οι φυλές φύλαξης κοπαδιού έχουν εκτραφεί ώστε να έχουν σωματική δύναμη αλλά και ευφυΐα, αρετές που χρειάζονται για να εργαστούν με τους ιδιοκτήτες τους στην βοσκή των ζωντανών. Οι ίδιες αρετές βέβαια είναι αυτές οι οποίες χρειάζονται για να περιορίσουν την δράση κακοποιών. Τούτου λεχθέντος, οι πιστοί μας φίλοι πρέπει να είναι πολύ σταθεροί ως χαρακτήρες, έχοντας την ικανότητα να κατανοήσουν πότε κάποιος αποτελεί απειλή και πράττοντας μόνο αποκλειστικά με την εντολή των χειριστών τους.

Ανίχνευση

Αστυνομικοί Σκύλοι Ανίχνευση

Δεν είναι κρυφό το γεγονός πως οι σκύλοι έχουν εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης. Οι σκύλοι διαθέτουν περίπου 225 εκατομμύρια υποδοχείς μυρωδιάς στις μύτες τους (εν αντιθέσει με εμάς τους ανθρώπους που έχουμε 5 εκατομμύρια). Οι τετράποδοι σύντροφοι μας που βρίσκονται στο αστυνομικό σώμα χρησιμοποιούν την ικανότητα τους αυτή ως πλεονέκτημα όταν πολεμούν το έγκλημα. Σε ότι έχει να κάνει με εγκληματική δραστηριότητα, οι σκύλοι σε πολλές περιπτώσεις μαθαίνουν να ανιχνεύουν διάφορων ειδών ναρκωτικά, εκρηκτικά, επιταχυντές (όταν ερευνούν εμπρησμούς) και άλλα στοιχεία που βρίσκονται σε σκηνές εγκλήματος.

Οι αστυνομικοί σκύλοι μπορούν να δείξουν τις ικανότητες τους παντού. Εργάζονται κυρίως σε αεροδρόμια ή σε φυλάκια συνόρων ψάχνοντας για εκρηκτικά, ναρκωτικά ή ακόμη και αυτοκίνητα στα οποία έχει ζητηθεί να παραμερίσουν. Οι στρατιωτικοί σκύλοι επίσης, εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν νάρκες ώστε να προστατέψουν τους χειριστές αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό από πιθανό κίνδυνο.

Αναζήτηση και Διάσωση

Αστυνομικός Σκύλος

Ένα μεγάλο κομμάτι των αστυνομικών σκύλων χρησιμοποιείται για την αναζήτηση των χαμένων ανθρώπων, είτε αφορά κάποιον ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής ή κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει απλά εξαφανιστεί. Στην περίπτωση της αναζήτησης και διάσωσης, οι σκύλοι εκπαιδεύονται για να βρουν ζωντανούς ανθρώπους που έχουν χαθεί ή απαχθεί καθώς τα απομεινάρια νεκρών ανθρώπων. Οι αξιαγάπητοι και ατρόμητοι τετράποδοι σύντροφοι μας που βρίσκονται στο Σώμα είναι έτοιμοι να ψάξουν μέσα σε συντρίμμια μετά από μια καταστροφική έκρηξη, σεισμό ή καταστροφή. Μπορούν κάλλιστα και με μεγάλο ζήλο να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα μέσα σε δάσος για να αναζητήσουν κάποιον χαμένο ορειβάτη ή να διασώσουν έναν άνθρωπο που βρίσκεται αποκλεισμένος από χιονοστιβάδα. Επίσης, οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν τα σώματα πνιγμένων ανθρώπων μέσα σε νερό, είτε σε ωκεανούς ή σε λίμνες. Η ικανότητα των σκύλων να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις και περιοχές αποτελεί μια τεράστια βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη για αναζήτηση ανθρώπων.

Οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στο αστυνομικό σώμα και στις έρευνες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Εντούτοις, οι τετράποδοι συνεργάτες τους πράττουν και εκείνοι ένα τιτάνιο έργο εκτελώντας τις αποστολές τους με μέγιστη ακρίβεια και επιτυχία. Οι πιστοί μας φίλοι είτε ως σκύλοι συντροφιάς είτε ως αστυνομικοί ή στρατιωτικοί σκύλοι, τιμούν την ανθρωπότητα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και καταφέρνοντας να κάνουν τις ζωές μας ασφαλέστερες, ποιοτικότερες και αξιότερες.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *