BlogΣκύλος και Σκάψιμο - DogSpotk9

8 Νοεμβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Σκύλος και Σκάψιμο. Το σκάψιμο είναι μια πηγή χαράς για πολλούς σκύλους. Μήπως ο σκύλος σας έχει γεμίσει την αυλή σας με τρύπες; Ή μήπως τα κουτάβια σας είχαν ένα έξαλλο πάρτι; Το σκάψιμο είναι ένα σύνηθες πρόβλημα συμπεριφοράς των σκύλων και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων υποφέρουν από τις συνέπειες σε κάποιο σημείο. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί, και επικίνδυνο αν ο σκύλος σκάβει κάτω από τον φράχτη για να δραπετεύσει από την αυλή. Κατανοώντας για ποιο λόγο ο σκύλος σας σκάβει θα σας βοηθήσει ώστε να μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα και να ζήσετε με αυτή την ενστικτώδη συμπεριφορά.

Πως Νιώθουν οι Σκύλοι

Γιατί σκάβουν οι σκύλοι

Οι σκύλοι σκάβουν για πολλούς λόγους αλλά ο πυρήνας της συμπεριφοράς μας πηγαίνει πίσω στους προγόνους του σκύλου, τους λύκους. Το σκάψιμο ανήκει στο ”βασίλειο των σκύλων” όπως ανήκει το γάβγισμα ή η όσφρηση. Στην πραγματικότητα αυτή η ενστικτώδης τάση είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες φυλές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για το κυνήγι ζώων σε υπόγεια κρησφύγετα.

Στην περίπτωση ορισμένων φυλών, η ανθρώπινη παρέμβαση έκανε το ένστικτο της ανασκαφής ακόμη πιο ισχυρό. Σκεφτείτε τα τεριέ. Αυτά τα σκυλιά είναι επίσης γνωστά ως “σκύλοι της γης” λόγω της απίστευτης δέσμευσης τους να ακολουθήσουν θήραμα σε σήραγγες στη γη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σκάψουν εκείνοι το δρόμο τους. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν σκόπιμα αυτές τις φυλές για να επιδείξουν αυτή τη συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, φαίνεται παράλογο να περιμένουμε να εξαλειφθεί η συμπεριφορά του σκαψίματος, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουμε να χάσουμε τον κήπο των λαχανικών μας.

Σκάβοντας για Πολλούς Λόγους

Σκύλος και Σκάψιμο

Είναι σαφές λοιπόν ότι το σκάψιμο είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά του σκύλου. Έτσι και αλλιώς, οι σκύλοι σκάβουν ακόμη και στα μαξιλάρια του καναπέ πριν ξαπλώσουν για έναν υπνάκο. Αλλά τι είναι αυτό το οποίο ελπίζει να καταφέρει ο σκύλος με το σκάψιμο στο έδαφος; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι πιστοί μας φίλοι σκάβουν. Το πιο βασικό από αυτά είναι η αναζήτηση λείας. Οι αυλές που έχουν μολυνθεί από παράσιτα όπως τα σκουλήκια μπορεί να κάνουν τους σκύλους να σκάβουν σαν τρελοί για να βρουν αυτό που ακούν και μυρίζουν.

Υπάρχουν και άλλοι πρακτικοί λόγοι για το σκάψιμο επίσης. Για παράδειγμα, οι τετράποδοι σύντροφοι μας μπορούν να σκάψουν ένα ρηχό κρεβάτι στην δροσερή γη για να βοηθηθούν ώστε να νικήσουν τη ζέστη σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Οι χονδρότριχες βόρειες φυλές, όπως το Μαλαμούτ Αλάσκας  ή τα Χάσκι Σιβηρίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό. Τα θηλυκά τα οποία είναι έγκυος μπορεί επίσης να έχουν την τάση να σκάψουν ως μέρος του ένστικτου τους για φωλιά.

Σκύλος και Σκάψιμο – Η Αποθήκευση των Πραγμάτων τους

Γιατι Σκαβουν οι Σκυλοι

Όπως οι σκύλοι θα σκάψουν για να ψάξουν για φαγητό, έτσι θα σκάψουν και για να θάψουν τα πράγματα τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι μια επιστροφή στην κληρονομιά του λύκου. Εάν το σκυλί σας έχει αρκετά κόκαλα ή παιχνίδια, αλλά δεν θέλει να διακινδυνεύσει να τα αφήσει εκεί όπου μπορεί να “κλαπούν”, μπορεί να επιλέξει να τα κρατήσει ασφαλή θάβοντας τα υπόγεια. Φυσικά, το να τα εντοπίζεις ξανά είναι μια άλλη ιστορία!

Οι σκύλοι θα σκάψουν επίσης για να μπουν κάτω από εμπόδια. Μπορεί να προσπαθούν να αποδράσουν από την αυλή για να βρουν περισσότερες συναρπαστικές τοποθεσίες ή ακόμα και να αναζητήσουν έναν σύντροφο. Αλλά έχετε κατά νου, δεν αναζητούν όλοι οι καλλιτέχνες διαφυγής διασκέδαση. Ορισμένοι σκύλοι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν επειδή είναι ανήσυχοι στην αυλή ή φοβούνται να είναι μόνοι.

Τέλος, οι καλύτεροι μας φίλοι σκάβουν επειδή είναι απίστευτα διασκεδαστικό. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους σκύλους που βαριούνται και δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν με το χρόνο τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ανακούφιση από το άγχος, επειδή ο σκύλος μένει απασχολημένος. Και φυσικά, για τόσους πολλούς σκύλους, είναι απλά διασκεδαστικό να σκάβουν τρύπες και να στοιβάζουν τη βρωμιά.

Βάζοντας Ένα Στοπ Στο Σκάψιμο

Σκύλος και Σκάψιμο

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσετε έναν σκύλο από το να είναι σκύλος. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε το σκάψιμο έτσι ώστε η αυλή και ο κήπος σας να μην μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Πρωτίστως, σκεφτείτε γιατί ο σκύλος σας σκάβει. Ένας ανήσυχος σκύλος χρειάζεται οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ένας βαριεστημένος σκύλος χρειάζεται περισσότερη διέγερση. Εντοπίζοντας την αιτία, θα είστε πιο αποτελεσματικοί στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει αρκετή πνευματική διέγερση και σωματική άσκηση κάθε μέρα. Αυτό θα βοηθήσει με την πλήξη και το άγχος, και θα παρέχει πιο κατάλληλους τύπους διασκέδασης. Μπορείτε επίσης να κάνετε την αυλή πιο διασκεδαστική παρέχοντας παζλ παιχνίδια στο σκύλο σας για να παίξει έξω. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες στην πίσω αυλή είναι ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε και να ασκήσετε τον πιστό σας φίλο. Επιπλέον, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα να αλλάξουν την αντίληψη του σκύλου σας για το τι είναι η αυλή, δηλ. Να αλληλεπιδράσουν μαζί σας, αντί να θεωρήσουν πως θα έχουν πρόβλημα.

Κάθε φορά που θα πιάσετε τον σκύλο σας  να σκάβει, ανακατευθύνετε το ζώο σε μια άλλη δραστηριότητα όπως να κάνετε ένα μαγικό κόλπο ή να παίξετε με μια μπάλα. Ανταμείψτε αυτή τη νέα συμπεριφορά με έπαινο και λιχουδιές. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος θα κατανοήσει ότι η νέα δραστηριότητα θα φέρνει ανταμοιβή εν αντιθέσει με το σκάψιμο. Τέλος, ακόμη και με παιχνίδια, η αυλή δεν είναι χώρος για απομόνωση. Μην αφήνετε τον τετράποδο σύντροφο σας μόνο και χωρίς επίβλεψη για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Σκύλος και Σκάψιμο – Σκάψιμο με Διάφορους Τρόπους

Σκαψιμο Σκυλου

Σκύλος και Σκάψιμο. Παρά τις προσπάθειές σας να ανακατευθύνετε σε άλλη δραστηριότητα το κατοικίδιο σας, βλέπετε πως αυτό το ένστικτο του σκαψίματος δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί. Γιατί λοιπόν να μην το αγκαλιάσετε; Εάν φέρνει στους σκύλους σας χαρά, βρείτε έναν τρόπο να λειτουργήσει για εσάς. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να παραχωρήσετε στο σκύλο σας ένα σημείο για να σκάβει. Μια αμμοδόχος μπορεί να κάνει θαύματα με αυτόν τον τρόπο. Θάψτε κόκαλα και άλλα παιχνίδια στην άμμο, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να βρει θησαυρούς καθώς εξερευνά. Αυτό θα κάνει το σημείο εκσκαφής πιο ευχάριστο από την υπόλοιπη αυλή. Κάθε φορά λοιπόν που ο καλύτερος σας φίλος αρχίζει να σκάβει κάπου αλλού εκτός του σημείου εκσκαφής που έχετε επιλέξει για εκείνον, φέρτε τον απαλά στο σημείο του και ανταμείψτε κάθε σκάψιμο που συμβαίνει σε αυτό το προτιμώμενο μέρος.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *