BlogΣκύλος και Εντολές - Γιατί ο Σκύλος δεν Ανταποκρίνεται στο Κάλεσμα σας;

25 Οκτωβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Σκύλος και Εντολές. Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία απογοητεύουν τους ιδιοκτήτες περισσότερο από το να φωνάζουν τους σκύλους τους και εκείνοι να μην αποκρίνονται. Τα κουτάβια ακούν μια χαρά μέσα στο σπίτι ωστόσο πόσο εύκολο είναι να σας ακούσουν στο πάρκο; Τα πράγματα δυσκολεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σκύλος και Εντολές – Γιατί οι Σκύλοι δεν Αποκρίνονται Όταν τους Φωνάζουν

Όπως συμβαίνει με τα μωρά στα οποία αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή το ίδιο πράγματα μπορεί να συμβεί και με τους σκύλους. Οι πιστοί μας φίλοι πρέπει να μάθουν να ζουν σε διάφορα περιβάλλοντα, με διαφορετικά επίπεδα απόσπασης της προσοχής, ώστε να προσαρμοστούν. Αν ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον καλείτε μπορεί να μην έχει συνηθίσει να πράττει την εντολή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Παραδείγματος χάριν, όταν κάθεστε στον καναπέ και λέτε ”έλα,” σημαίνει να έρθει σε εσάς, αλλά εκείνος καταλαβαίνει πως θα έρχεται σε εσάς μόνο στο σαλόνι.

Όταν θα έρθει η ώρα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε μια νέα εντολή θα χρειαστεί να εμπιστευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Οι εντολές θα πρέπει να μαθαίνονται σε μέρη τα οποία δεν έχουν τόσο θόρυβο από το περιβάλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ήσυχο μέρος και στην συνέχεια να πάτε σε πιο ενδιαφέροντα μέρη όπως το πάρκο. Για παράδειγμα, αν διδάξετε τον σκύλο σας την εντολή ”έλα”, ξεκινήστε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας. Ύστερα, συνεχίστε σε άλλο δωμάτιο. Μετά, στην αυλή. Στη συνέχεια, στο πάρκο κοντά στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας θα ακούει στην εντολή αυτή 8 στις 10 φορές σε κάθε περιβάλλον πριν αλλάξετε το μέρος το οποίο βρίσκεστε. Ένας άλλος τρόπος για να εξασκηθεί ο σκύλος στην εντολή ”έλα” στο σπίτι είναι να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι προπόνησης.

Ο Σκύλος σας Δεν θέλει να Μπλέξει

Σκύλος και Εντολές

Άλλος ένας λόγος εξαιτίας του οποίου ο πιστός σας φίλος δεν σας υπακούει είναι να έχει μπλέξει κάθε φορά που σας άκουσε στο παρελθόν. Μπορεί βέβαια ο σκύλος να ξεχάστηκε κυνηγώντας έναν σκίουρο ή να μύριζε διάφορα σε κάποια γωνία. Παρόλα αυτά, αν εσείς τον καλέσετε με άγριο, νευρικό τόνο τότε ο σκύλος καταλαβαίνει πως αν έρθει σε εσάς σημαίνει πως έχει μπλέξει. Όσο εκνευρισμένοι και αν είστε με τον σκύλο σας πρέπει να προσποιηθείτε. Καλέστε τον τετράποδο σύντροφο σας με χαρούμενη φωνή και ανταμείψτε τον όταν έρθει σε εσάς. Αυτό θα κάνει πιθανότατα τον σκύλο σας να ακούσει το κάλεσμα σας την επόμενη φορά που θα τον φωνάξετε.

Σκύλος και Εντολές. Ο Σκύλος σας Θεωρεί Πως δεν Αξίζει

Για ποιο λόγο να ανταποκριθεί ο σκύλος σας στο κάλεσμα σας όταν παίζει με έναν άλλο σκύλο στο πάρκο; Ή όταν γαβγίζει σε έναν σκίουρο; Σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να είστε πιο ενδιαφέροντες από οτιδήποτε συμβαίνει εκεί έξω. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σκεφτείτε καλά τι αγαπά ο σκύλος σας περισσότερο από κάθε τι. Για άλλους, μπορεί να σημαίνει πως θα τους δώσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Για εσάς μπορεί να είναι κάτι άλλο. Συμπερασματικά λοιπόν, οτιδήποτε και αν αγαπά ο σκύλος σας να του το προσφέρετε στο έπακρο. Παραδείγματος χάριν, δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι ή μια λιχουδιά κάθε φορά που υπακούει στο κάλεσμα σας. Όταν το κουτάβι σας εν τέλει μετά την εκπαίδευση υπακούσει στην εντολή, κάντε του ένα πάρτι. Να σιγουρευτείτε πως στο πάρτι αυτό θα τον λούσετε με λιχουδιές!

Ο Σκύλος Πιστεύει πως η Διασκέδαση Τελείωσε

Σκύλος και εντολές

Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι σας από το πάρκο οπότε ο σκύλος σας δεν έχει επιλογή. Παρόλα αυτά, αν η εντολή ”έλα” σημαίνει πάντα πως η διασκέδαση τελειώνει, ο σκύλος θα δυσκολευτεί να σας ακούσει.

Ένας εύκολος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να καλέσετε τον πιστό φίλο σας, να τον ανταμείψετε και στην συνέχεια να τον αφήσετε να φύγει πάλι. Ο σκύλος σας θα μάθει πως αν έρθει σε εσάς θα πάρει μια ανταμοιβή υψηλής αξίας. Αυτό βέβαια δεν θα τον σταματήσει από το να συνεχίσει αυτό που έκανε πριν. Οπότε για εκείνους θα είναι μια διπλή νίκη υπακούοντας και εκτελώντας την εντολή σας, η οποία πρόκειται να έρθει όταν τον καλείται. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί ο σκύλος σας να αρχίσει να σας ελέγχει για να δει αν έχετε μαζί σας ένα κέρασμα για εκείνον.

*Καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να έχει εκπαιδευτεί ο σκύλος σε ένα σύνολο εντολών οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την εντολή ”Εντάξει” ή ”Πήγαινε” ώστε ο σκύλος να ξέρει ότι είναι ελεύθερος να φύγει πάλι.

Πότε να Σταματήσετε το Κέρασμα

Κάθε φορά που διδάσκετε τον σκύλο σας κάτι καινούργιο, θα πρέπει να είστε ένας ”αυτόματος πωλητής”. Όταν οι αξιαγάπητοι φίλοι σας κάνουν αυτά που τους λέτε, εσείς τους ανταμείβετε. Με τον χρόνο, θα μετατραπείτε σε μια μηχανή για ”φρουτάκια”. Αυτό σημαίνει πως οι σκύλοι θα ανταμείβονται τυχαία για την επιτυχία πραγματοποίησης της εντολής. Θα είναι καλό να ξεκινήσετε να ανταμείβετε τον σκύλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τότε που ο σκύλος έμαθε και σας ακούει κάθε φορά που δίνετε την εντολή.

Σκύλος και Εντολές. Συμβουλές για να Μάθετε τον Σκύλο σας να Υπακούει στις Εντολές

  • Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα λουρί το οποίο να είναι περίπου 180 εκατοστά και στη συνέχεια προχωρήστε σε κάτι μεγαλύτερο. Αυτό θα σας επιτρέψει να δώσετε μεγαλύτερη ελευθερία στον σκύλο σας. Αν ο τετράποδος φίλος σας σας αγνοεί μην τους τραβάτε με δύναμη το λουρί. Αντ’ αυτού να πάτε εσείς κοντά του μέχρι να σας πλησιάσει. Θέλετε να είναι δική τους η επιλογή να έρχονται σε εσάς όταν καλούνται, όχι κάτι που αναγκάζονται για να το κάνουν.
  • Όταν μάθετε τον σκύλο σας να έρχεται πείτε το όνομα του μια φορά και την εντολή μια φορά επίσης (πχ Ρεξ Έλα). Μην συνεχίσετε να φωνάζετε το όνομα του ή το ”έλα” καθώς το κουτάβι σας μπορεί να μην σας δώσει σημασία και η εντολή να χάσει το νόημα της.

Κλείνοντας, κανένας σκύλος δεν είναι τέλειος. Ποτέ μην αφήσετε τον σκύλο χωρίς λουρί σε περιοχές που μπορεί να χτυπηθεί από διερχόμενα οχήματα, να χαθεί στο δάσος ή να μπλέξει σε κάποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *