BlogΣκύλοι και Μαθηματικά - DogSpotk9

4 Οκτωβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Σκύλοι και Μαθηματικά. Η ιδέα πως οι σκύλοι ίσως κατανοούν μαθηματικά κάνει πολλούς ανθρώπους να γελούν από δυσπιστία. Παρόλα αυτά, όταν κατανοήσετε πως υπάρχουν διαφορετικές μορφές ποσοτικής σκέψης, η θεωρία είναι ευκολότερο να εξεταστεί.

Σκύλοι και Μαθηματικά – Συγκρίνοντας Μεγέθη

Οι πρώτοι ερευνητές εξέτασαν σκύλους βάζοντας δύο μπολ με χάμπουργκερ: ένα μεγάλο και ένα μικρό. Διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά ήταν πιθανό να επιλέξουν το μικρό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το μέγεθος. Ωστόσο η δοκιμή ήταν λανθασμένη. Οι πιστοί μας φίλοι σκέπτονται με ευκαιριακό τρόπο – με νοοτροπία “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”. Αν τα δύο πιάτα ήταν σε διαφορετικές αποστάσεις, ο σκύλος θα έπαιρνε πάντα το πλησιέστερο. Παρόλα αυτά, αν ήταν σε ίσες αποστάσεις, οι σκύλοι έδειξαν ότι κατανόησαν την έννοια του μεγέθους, πηγαίνοντας προς το μεγαλύτερο.

Προσδιορισμός της Ποσότητας

Μια ελαφρώς πιο δύσκολη πτυχή της ποσοτικής συλλογιστικής είναι η κρίση της αριθμητικότητας. Αυτό απλά αναφέρεται στην δυνατότητα σύγκρισης δύο ομάδων αντικειμένων. Αυτό το κάνουμε όταν κρίνουμε ποιο από τα δύο πλήθη περιέχει περισσότερους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς καταμέτρηση ή χωρίς καμία ιδέα του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων σε κάθε ομάδα. Έτσι, ένας σκύλος που τρέχει σε ένα σωρό που περιέχει 10 κομμάτια κροκέτες και όχι στο σωρό δίπλα του που περιέχει μόνο δύο κομμάτια κροκετών κάνει αυτή την απόφαση με βάση την κρίση του για τον αριθμό των κροκετών σε κάθε σωρό. Στο εργαστήριο, οι σκύλοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να κρίνουν την αριθμητικότητα. Εκεί μαθαίνουν να πιέζουν ένα πάνελ που έχει περισσότερες (ή λιγότερες) κουκκίδες ζωγραφισμένες σε αυτό για μια ανταμοιβή τροφής.

Σκύλοι και Μαθηματικά – Αρίθμηση και Σκύλοι

Το επόμενο επίπεδο είναι απλή καταμέτρηση, μια ικανότητα που συχνά δείχνουν οι πιστοί τετράποδοι σύντροφοι μας. Ειδικότερα εκείνοι που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας και αθλητισμού. Για παράδειγμα, σε δοκιμές πεδίου, οι ιχνηλάτες πρέπει να είναι σε θέση να μετρήσουν για να μάθουν πόσες πάπιες είναι έξω στο πεδίο ώστε να τις ανακτήσουν.

Πρόσθεση και Σκύλοι

Εάν οι σκύλοι μπορούν να μετρήσουν, φαίνεται φυσικό να αναρωτιέστε αν μπορούν να κάνουν απλή αριθμητική. Ο Robert Young του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Βραζιλίας και η Rebecca West του Πανεπιστημίου του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αυτή την ιδέα τροποποιώντας μια δοκιμή που χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει ότι τα ανθρώπινα βρέφη έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν. Η διαδικασία περιλαμβάνει κάτι που ονομάζεται “προτιμησιακή προβολή”. Αυτό μετράει το ποσό του χρόνου που τα βρέφη δαπανούν κοιτάζοντας τα πράγματα. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα βρέφη (όπως και οι ενήλικες) θα κοιτάξουν κάτι απρόσμενο ή ασυνήθιστο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ανθρώπινη δοκιμασία για την καταμέτρηση είναι πολύ απλή. Το παιδί παρουσιάζει μια μικρή κούκλα σε ένα τραπέζι και στη συνέχεια τοποθετείται μπροστά του μια χαμηλή οθόνη για να αποκρύψει την θέα του παιδιού. Ενώ το παιδί παρακολουθεί, ο πειραματιστής παίρνει μια άλλη κούκλα, το δείχνει στο παιδί και στη συνέχεια το τοποθετεί πίσω από την οθόνη. Εάν το παιδί μπορεί να μετρήσει, θα πρέπει να περιμένει ότι όταν η οθόνη ανεβαίνει, θα δει δύο κούκλες – και μερικές φορές το κάνει.

Αλλά μερικές φορές ο πειραματιστής αφαιρεί κρυφά μία από τις κούκλες. Με αυτόν τον τρόπο όταν η οθόνη ανεβαίνει, υπάρχει μόνο μία κούκλα ορατή. Όταν συμβεί αυτό, τα μωρά κοιτάζουν το τι είναι στο τραπέζι για πολύ περισσότερο μετά την απομάκρυνση της οθόνης. Αυτό δείχνει ότι τα βρέφη έχουν κάνει τον ψυχικό υπολογισμό και τώρα εκπλήσσονται που διαπιστώνουν ότι ο αριθμός των κούκλων που βλέπουν είναι διαφορετικός από αυτό που περίμεναν.

Σκύλοι και Μαθηματικά – Η Εκδοχή του Σκύλου

Σκύλοι και Μαθηματικά

Στην εκδοχή του σκύλου αυτής της δοκιμής, οι ερευνητές έδειξαν στο σκύλο μια μόνο μεγάλη λιχουδιά και ύστερα έβαλαν μια μικρή οθόνη μπροστά του. Στη συνέχεια ο σκύλος παρακολούθησε καθώς ο πειραματιστής τοποθετούσε μια άλλη λιχουδιά πίσω από την οθόνη. Εάν ο σκύλος μπορεί να κάνει τα μαθηματικά, ξέρει ότι ένας συν ένα ισούται με δύο, οπότε θα πρέπει να περιμένει ότι όταν η οθόνη θα φύγει, θα υπάρξουν δύο σκυλίσιες απολαύσεις. Όπως και στην περίπτωση των μωρών, μερικές φορές οι πειραματιστές αφαιρούν κρυφά τη δεύτερη θεραπεία, έτσι ώστε όταν η οθόνη σηκώθηκε, ο σκύλος είδε μόνο ένα.

Όπως και στην περίπτωση των μωρών, οι τετράποδοι φίλοι μας κοίταζαν αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έκαναν όταν η αριθμητική βγήκε σωστά, προφανώς έκπληκτοι σε αυτό που είδαν. Ομοίως, αν οι ερευνητές προσέθεσαν κρυφά μια επιπλέον λιχουδιά, έτσι ώστε οι σκύλοι είδαν τρία αντί των αναμενόμενων δύο, οι σκύλοι φαίνεται να είναι εξίσου έκπληκτοι. Αυτό υποδηλώνει ότι οι σκύλοι όχι μόνο δεν μπορούν να μετρήσουν, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν απλή πρόσθεση και αφαίρεση.

Η ικανότητα μέτρησης και εκτέλεσης απλής αριθμητικής μπορεί να φαίνεται περιττή για τους σκύλους, αλλά είναι μια χρήσιμη ικανότητα. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο για μια σκυλίτσα να γνωρίζει εάν όλα τα κουτάβια της είναι παρόντα ή αν κάποιος από αυτούς είχε κάπως ξεφύγει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο απαιτεί να ξεκινήσει μια αποστολή έρευνας και διάσωσης.

Παρά αυτήν την απεικόνιση της αριθμητικής ικανότητας στα σκυλιά, μην δώσετε ένα κομπιουτεράκι στο κατοικίδιο σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το δει ως παιχνίδι μασήματος και όχι ως μαθηματικό εργαλείο.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *