BlogΓιατί ο Σκύλος μου Κρύβεται; - DogSpotk9

Δεκέμβριος 27, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ο πιστός σας φίλος κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή το τραπέζι; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι οι οποίοι εξηγούν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτή η συνηθισμένη συμπεριφορά στους σκύλους. Κάποιοι από αυτούς είναι πιο ανησυχητικοί από το συνηθισμένο. Αν το κουτάβι σας επιμένει να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή το τραπέζι, υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Ο Σκύλος Αγαπά τους Ιδιωτικούς Χώρους

Σκύλος και Κρύψιμο

Για πολλούς σκύλους, το κρύψιμο κάτω από ένα κρεβάτι ή τραπέζι εκτός οπτικού πεδίου τους κάνει να νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα ασφαλές, ιδιωτικό μέρος. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το μέρος αυτό ως το ασφαλές και διασκεδαστικό οχυρό τους στο οποίο ξεκουράζονται. Σε πολλούς σκύλους αρέσει το περιβάλλον αυτού του στυλ το οποίο παραπέμπει σε κρησφύγετο. Ένα παράδειγμα είναι εκείνο ενός Πομεράνιαν το οποίο έψαχνε πάντα νέα μέρη μέσα στο σπίτι για να κρυφτεί. Παρόλα αυτά, υπήρχε μια μονιμότητα όσον αφορά τα σημεία κάτω από το κρεβάτι και το τραπέζι. Ο σκύλος επιθυμεί να κρύβεται συνήθως σε σημεία τα οποία εν αντιθέσει με ένα χαλάκι ή μια καρέκλα, δεν θα μετακινούνται σχεδόν ποτέ.

Ο Σκύλος Φοβάται

Φοβισμένος Σκύλος

Αν συμβαίνει κάτι τρομακτικό ο σκύλος πάντοτε θα ψάξει ένα σημείο για να κρυφτεί. Το κρεβάτι και το τραπέζι είναι ιδανικά σημεία για να κρυφτούν οι τετράποδοι σύντροφοι μας. Τα πάντα, από έναν δυνατό συναγερμό ή και πυροτεχνήματα, είναι ικανά για να τρομάξουν το κουτάβι σας. Στο πρότερο παράδειγμα με το Πομεράνιαν, ο ιδιοκτήτης του ανέφερε πως ο σκύλος φοβόταν αρκετά τα πυροτεχνήματα. Για να μπορέσει λοιπόν να ηρεμήσει, ο ιδιοκτήτης του έδινε λιχουδιές κάθε φορά που άκουγε πυροτεχνήματα σε κοντινό χώρο. Με την επανάληψη, ο σκύλος συνήθισε και περίμενε κέρασμα κάθε φορά που ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι.

Σε περιπτώσεις στις οποίες ακούγονται δυνατοί θόρυβοι καλό θα είναι να μιλάτε στον πιστό σας φίλο με ήρεμη φωνή. Στη συνέχεια προσπαθήστε να απομακρύνετε τον σκύλο από το περιβάλλον αυτό. Το ιδανικότερο θα είναι να πάτε τον σκύλο σας όσο πιο μακρυά γίνεται από αυτό που τον τρομάζει.

Ο Σκύλος Έχει Τραυματιστεί ή είναι Άρρωστος

Άρρωστος Σκύλος

Αν ο σκύλος δεν νιώθει καλά, μπορεί να ψάξει για να βρει ένα μέρος να κρυφτεί. Εδώ πάλι υπάρχει το παράδειγμα του σκύλου ο οποίος τσιμπήθηκε από μια μέλισσα και στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από την λεκάνη της τουαλέτας για να ηρεμήσει. Αν ο σκύλος σας κρύβεται και αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά, διασφαλίστε πως ο σκύλος σας νιώθει καλά. Στα πρώτα σημάδια οποιουδήποτε συμπτώματος ασθένειας ή τραυματισμού επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ο Σκύλος Ψάχνει για Φαγητό

Σκυλος και Φαγητο

Υπάρχει συχνά μια απλή εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο ο σκύλος κρύβεται συγκεκριμένα κάτω από το τραπέζι. Η εξήγηση είναι πως ο σκύλος μας θεωρεί πως μπορεί να βρει φαγητό σε αυτό το σημείο. Αν λοιπόν διαθέτετε έναν σκύλο στον οποίο αρέσει να σας επιβλέπει κάθε φορά που μαγειρεύετε  και τρώτε, εκείνος γνωρίζει πλέον το σημείο στο οποίο ενδέχεται να λάβει τροφή. Είναι ένα σημείο το οποίο κερδίζει άμεσα το ενδιαφέρον του.

Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένος ώστε να μην σας παρακαλά για φαγητό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή του φαγητού ο σκύλος θα βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο και θα εσείς θα πρέπει να τον ανταμείψετε γι’αυτό.

Ο Σκύλος Βρήκε Κάτι που Δεν Έπρεπε να Βρει

Σκύλος και Φαγητό

Ο σκύλος σας μπορεί να βρήκε κάποια τροφή ή λιχουδιά η οποία έπεσε στο πάτωμα και προσπαθεί να την κρύψει κάτω από το τραπέζι ή το κρεβάτι. Μερικοί σκύλοι θα φάνε διάφορα φαγητά μόνοι τους ώστε να τα έχουν όλα για τον εαυτό τους. Το Πομεράνιαν που αναφέραμε, βρήκε μια πολύ ωραία λιχουδιά και ανακαλύφθηκε από τον ιδιοκτήτη να μασουλάει κρυμμένο κάτω από ένα γραφείο.

Ο Σκύλος Νιώθει μια Αλλαγή στο Περιβάλλον του

Ο Σκύλος Κρύβεται

Αν στο σπίτι σας επικρατεί σπάνια ησυχία και έχετε συχνά κόσμο τότε ο σκύλος ίσως κρυφτεί για να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος. Όταν ο σκύλος βρίσκεται δίπλα σε άλλους σκύλους ή σε κόσμο συνεχώς τότε θα χρειαστεί σίγουρα ένα διάλειμμα από τη φασαρία. Οι σκύλοι οι οποίοι κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια για αυτούς τους λόγους θα βγουν μόλις στο περιβάλλον τους επιστρέψει η κανονικότητα.

Συνήθως οι σκύλοι αυτοί δεν αντέχουν τόσο πολύ την κοινωνικοποίηση. Η συμπεριφορά τους είναι σαν να λένε ”τέλος το παιχνίδι για σήμερα”.

Πως Να Σταματήσετε τον Σκύλο από τον Κρύβεται

Για να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να περνά το χρόνο του μένοντας κάτω από αντικείμενα, μια προσέγγιση είναι αυτή της εκπαίδευσης για αλλαγή συμπεριφοράς. Αν ο σκύλος κρύβεται κάτω από το κρεβάτι αγνοείστε το. Όταν ο πιστός σας φίλος ξαπλώσει στο χαλάκι ή σε άλλο σημείο δώστε του μια λιχουδιά. Εμμείνετε σε αυτή την τακτική και ο σκύλος πιθανώς να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Γνωρίστε πραγματικά τον σκύλο σας

Γνωρίζετε τον Σκύλο σας

Όταν συμβιώνετε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα με τον πιστό σας φίλο, μαθαίνετε μέρα με την ημέρα ο ένας τον άλλο. Έτσι θα γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό στην καθημερινότητα σας και τι δεν είναι. Αν ξαφνικά αρχίζει να κρύβεται κάτω από τραπέζια και αυτή είναι μια νέα συμπεριφορά για τον τετράποδο σύντροφο σας τότε ίσως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος είναι αγχωμένος και ότι κάτι συμβαίνει. Αν έχετε βάσιμες υποψίες πως ο σκύλος σας δεν είναι καλά, τότε επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας όσο πιο σύντομα γίνεται.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *