BlogΚαλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα (Β') - DogSpotk9

Καλύτεροι σκύλοι για διαμέρισμα. Στο άρθρο της περασμένης Παρασκευής είδαμε 5 ράτσες οι οποίες είναι κατάλληλες για συμβίωση σε διαμέρισμα. Στο παρόν άρθρο θα δούμε άλλες 5 ράτσες με τους σκύλους αυτών να είναι οι κατάλληλοι σύντροφοι για εσάς που διαμένετε σε τέτοιους χώρους.

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Καλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα - Γαλλικό Μπουλντόγκ

Υπάρχει μια διαφορά απόψεων ως προς την προέλευση του γαλλικού μπουλντόγκ, ωστόσο ένας πρόγονος πρέπει να ήταν ο αγγλικός μπουλντόγκ – πιθανώς ένα από τα είδη toy, από τα οποία υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός στην Αγγλία γύρω στο 1860.

Αυτά τα toy μπουλντόγκ στάλθηκαν σε μεγάλους αριθμούς στη Γαλλία, όπου διασταυρώθηκαν με διάφορες άλλες φυλές και τους δόθηκε το όνομα Boule-Dog Francais (Γαλλικό Μπουλντόγκ).

Κάποιος βρήκε σκύλους με αυτιά τριαντάφυλλου, ενώ άλλοι είχαν αυτιά νυχτερίδας, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού μπουλντόγκ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού μπουλντόγκ είναι το κρανίο. Το σωστά διαμορφωμένο κρανίο πρέπει να είναι επίπεδο ανάμεσα στα αυτιά, ενώ ακριβώς πάνω από τα μάτια, που εκτείνεται σχεδόν στο μέτωπο, θα πρέπει να έχει μια ελαφρά καμπύλη.

Στις πρώτες μέρες της εκτροφής στην Ευρώπη, η τάση ήταν προς το αυτί του τριαντάφυλλου. Αυτό το κίνημα αντιτάχθηκε από τους Αμερικανούς και η φυλή θα χάσει τελικά το χαρακτηριστικό που τονίζει έντονα την ατομικότητα του. Το αποτέλεσμα θα ήταν πρακτικά ένα μικροσκοπικό αγγλικό μπουλντόγκ.

Αυτή η διαμάχη για τον τύπο ήταν υπεύθυνη για το σχηματισμό του γαλλικού Κλαμπ Μπουλντόγκ της Αμερικής, του πρώτου οργανισμού στον κόσμο αφιερωμένου στην αξιαγάπητη αυτή φυλή.

Καλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα – Γκρέιχαουντ

Γκρέιχαουντ

Καλύτεροι Σκύλοι για διαμέρισμα. Το Γκρέιχαουντ (Greyhound) είναι μία από τις πιο αρχαίες φυλές που είναι γνωστές στον άνθρωπο και μπορεί να εντοπιστεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Στην Αμερική, τα λαγωνικά μπορούν να ανιχνευθούν κατά το 1500, που έφεραν οι Ισπανοί εξερευνητές για να «φυλάξουν, να κυνηγήσουν, να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν τους εχθρούς τους – στην περίπτωση αυτή, τους Ινδιάνους». Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ένας τεράστιο λαγωνικό που ονομάστηκε Αζόρ συνόδευε πάντα τον Τζόρτζ Ουάσιγκτον.

Η πρώτη απόδειξη της φυλής ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, με γλυπτά σε παλιούς τάφους που χρονολογούνται από το 2900 και το 2751 π.Χ. που απεικονίζουν σκύλους με αδιαμφισβήτητο τύπο Greyhound που επιτίθεται σε ελάφια και κατσίκες βουνών. Παρόλο που αυτές οι αιγυπτιακές σκηνές καθιέρωσαν τα Γκρέιχαουντ πολύ νωρίς, η πρώτη πλήρης περιγραφή της φυλής προέρχεται από ρωμαϊκή πηγή, που γράφτηκε από τον Οβίδιο, ο οποίος έζησε από το 43 π.Χ. έως το 17 μ.Χ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκύλος των αρχαίων χρόνων είναι ο ίδιος με αυτόν που γνωρίζουμε εμείς σήμερα.

Τα Γκρέιχαουντ ήταν μεταξύ των πρώτων σκύλων που είχαν καταγραφεί σε αμερικανικές επιδείξεις σκύλων, με συμμετοχή 18 εκθεμάτων στο Westminster Kennel Club show το 1877.

Η αριστοκρατία και ο πολιτισμός περιβάλλουν πάντα το Γκρέιχαουντ, και στις αρχές μόνο οι ευγενείς τα κατείχαν. Η Αγγλία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της φυλής, με τις πρώτες εικόνες να χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε σε σχεδόν όλα τα είδη παιχνιδιών, από ελάφια, πουλάρια, αλεπούδες και άλλα, αλλά ο λαγός είναι το φυσικό θήραμα των Γκρέιχαουντ. Οι επίσημοι διαγωνισμοί των σκύλων αυτών έρχονται στη σκηνή πριν από δύο αιώνες.

Σήμερα, το χαρακτηριστικό το οποίο έχει εκτιμηθεί περισσότερο είναι η συντροφικότητα της φυλής αυτής. Το Γκρέιχαουντ είναι ένας ενεργητικός σκύλος με υπέροχη προσωπικότητα.

Χαβανέζ

Καλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα - Χαβανέζ

Το Χαβανέζ είναι μια παλαιά φυλή με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το Χαβανέζ είναι ο εθνικός σκύλος της Κούβα. Το ταξίδι του σκύλου στην Κούβα ξεκίνησε πιθανότατα από τα εμπορικά πλοία που έπλευσαν από την Τενερίφη στις αρχές του 16ου αιώνα.

Το κουβανέζικο εμπόριο περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ισπανούς, για πολλά χρόνια επιτρέποντας στην Τενερίφη να είναι ένα από τα μοναδικά ανοιχτά λιμάνια και φαίνεται ότι αυτά τα μικρά σκυλιά που είχαν βρει το δρόμο τους σε σπίτια της κουβανικής αριστοκρατίας αναπτύχθηκαν χωρίς μεγάλη εξωτερική επιρροή.

Το τροπικό περιβάλλον της πατρίδας τους φαίνεται να επηρέασε την ανάπτυξη του Χαβανέζ, και συγκεκριμένα τη μοναδική τους γούνα. Κάποτε ο σκύλος ονομαζόταν ”ο σκύλος-μετάξι από την Αβάνα” ή το ”Ισπανικό Μεταξένιο Κανίς”. Η γούνα του είναι σαν ωμό νήμα μεταξιού, άφθονο, αλλά εξαιρετικά ελαφρύ και μαλακό, το οποίο προστατεύει τον σκύλο από τις σκληρές τροπικές ακτίνες.

Καθώς η αποικιακή Κούβα αναπτύχθηκε και ευημερούσε, η δημοτικότητα του Χαβανέζ μεγάλωσε. Καθώς η κουβανική κουλτούρα μετατοπίστηκε, το μικρό σκυλί της Αβάνας, προσαρμόσιμο όπως πάντα, έγινε ένας εξαιρετικός, οικογενειακός σκύλος φίλος των παιδιών, φύλακας ανθρώπων αλλά και του σμήνους πουλερικών της οικογένειας. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, τα Χαβανέζ ήταν της μόδας στην Ευρώπη, συχνά εκτίθενται σε ευρωπαϊκές εκθέσεις σκύλων και ο τύπος τους ήταν καθιερωμένος. Όλα τα Χαβανέζ στον κόσμο σήμερα, εκτός από εκείνα που προέρχονται από τις χώρες του “σιδηρούν παραπετάσματος” και εκείνα που παραμένουν στην Κούβα, προέρχονται από 11 μικρούς μετανάστες.

Με την έλευση της κουβανικής επανάστασης, η τάξη των Κουβανών που κατείχε το Χαβανέζ ήταν η πρώτη που μετανάστευσε. Είναι αξιοσημείωτο ότι, μέσα από όλα τα ταξίδια τους, ο τύπος Χαβανέζ και ο σκοπός τους παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τα τελευταία 150 χρόνια. Μια χούφτα από αυτούς βρήκε τον δρόμο τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι το τέλος του 1970 ένας αξιόλογος αριθμός από Χαβανέζ κατοικούσε στις ΗΠΑ.

Καλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα – Μαλτέζ

Καλύτεροι σκύλοι για διαμέρισμα. Το Μαλτέζ, ο αρχαίος σκύλος της Μάλτας, είναι γνωστός ως αριστοκράτης των σκύλων για περισσότερο από 28 αιώνες. Η θέση τους στην αρχαιότητα είναι καλά τεκμηριωμένη.

Οι Έλληνες έχτισαν τάφους για τα Μαλτέζ τους και από την κεραμική τέχνη που χρονολογείται στον 5ο αιώνα είναι αδιαμφισβήτητες πολυάριθμες ζωγραφιές του μικρού αυτού σκύλου.

Την εποχή του Αποστόλου Παύλου, ο Πούμπλιος, ο Ρωμαίος διοικητής της Μάλτας, είχε ένα Μαλτέζ ονόματι Issa, το οποίο υπεραγαπούσε. Το Issa ήταν το αντικείμενο του ποιητή Marcus Valerius Martialis (Martial), που γεννήθηκε το 40 π.X. στο Bilbilis της Ισπανίας, σε ένα από τα περίφημα επιγράμματα του. Οι λογοτεχνικοί λογαριασμοί δίνουν λεπτομέρειες στη Μάλτα που διατηρεί έναν τόπο εκτίμησης και προνομίου στα βασιλικά νοικοκυριά, ένα καθεστώς που τα Μαλτέζ διατήρησαν σε όλη την ιστορία.

Το πρώτο Μαλτέζ που βρέθηκε σε έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άσπρος και δηλώθηκε ως σκύλος-λιοντάρι της Μάλτας στο πρώτο φεστιβάλ στο Westminster το 1877.

Ίσως λόγω της δημοτικότητας των Μαλτέζ εδώ και αιώνες ως κατοικίδια ζώα του κόσμου της κουλτούρας, του πλούτου και του καλού γούστου, το Μαλτέζ παρέμεινε ένας σκύλος πιστός, πιστός αφοσιωμένος και δυναμικός. Πολλές παρεμφερείς πηγές στις αρχαίες δοξασίες απευθύνονται στο Μαλτέζ ως αντικείμενο ομορφιάς και αξίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Μαλτέζ είναι ένα σπάνιελ το οποίο έχει μια υγιή και πνευματική ιδιοσυγκρασία, παρόλο που είναι μικροσκοπικό στην εμφάνιση.

Κινεζικός Λοφιοφόρος

Καλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα - Κινέζος Λοφιοφόρος

Οι Κινέζοι Λοφιοφόροι πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί από τους αφρικανικούς άτριχους σκύλους. Αυτοί οι σκύλοι μεταφέρθηκαν μεταξύ των εμπόρων και των ναυτικών, παίρνοντας έτσι το δρόμο τους προς τις αρχαίες πόλεις του λιμανιού σε όλο τον κόσμο. Οι Κινέζοι, που φάνηκαν να προτιμούν σκύλους μικρότερου μεγέθους, εκτρέφονταν επιλεκτικά τους Αφρικανούς άτριχους σκύλους σε μικρότερο μέγεθος και συνέχισαν το ενεργό εμπόριο.

Οι εξερευνητές, ήδη από το 1500, βρήκαν αυτούς τους σκύλους σε λιμάνια σε ολόκληρη την Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και σε πόλεις της Αφρικής και της Ασίας.

Οι Κινέζοι Λοφιοφόροι εντάχθηκαν στις φυλές που απεικονίζονται στην ευρωπαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική κατά τον 19ο αιώνα. Η φυλή εκπροσωπείται επίσης σε φωτογραφίες αγγλικών διαγωνισμών από αυτή την εποχή, αλλά δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε κανένα πρόγραμμα αναπαραγωγής τους.

Οι Λοφιοφόροι απέκτησαν ενεργούς και ενθουσιώδεις ακόλουθους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 1900. Οι κτηνοτρόφοι διατηρούσαν ένα εκτεταμένο αρχείο με την καταγραφή στο μητρώο να ξεκινά τη δεκαετία του 1930.

H Gypsy Rose Lee, η διάσημη προσωπικότητα του μπουρλέσκ, απέκτησε έναν Λοφιοφόρο τη δεκαετία του 1950 και έγινε ένας ένθερμος κτηνοτρόφος που βοήθησε σημαντικά στη δημοσιοποίηση της φυλής.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *