BlogΚαλύτεροι Σκύλοι για Διαμέρισμα (Α') - DogSpotk9

Σε γενικές γραμμές, οι μικρότερες φυλές σκύλων όπως τα Σιχ Τσου, Παγκ και Μπισόν Φριζέ είναι εξαιρετικοί σκύλοι συντροφιάς για διαμερίσματα. Προσαρμόζονται καλά σε περιορισμένους χώρους και μια βόλτα στη γειτονιά είναι συνήθως αρκετή άσκηση για να τους κρατήσει ευτυχισμένους και υγιείς. Ωστόσο πέρα από αυτά, υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων που είναι καλές επιλογές για διαμερίσματα, μερικές από τις οποίες ίσως να μην περιμένετε! Στο παρόν άρθρο θα δούμε τις πέντε από τις δέκα καταλληλότερες φυλές για συμβίωση σε διαμέρισμα.

Μπουλντόγκ

Μπουλντόγκ

Το μπουλντόγκ, εξ όσων γνωρίζουμε, είχε την προέλευσή του στα Βρετανικά Νησιά.

Το όνομα “ταύρος” δόθηκε λόγω της χρήσης του σκύλου στο άθλημα του δολώματος ταύρων, το οποίο ήταν εξαιρετικά σκληρό. Το πρώτο μπουλντόγκ έπρεπε να είναι πολύ άγριο και τόσο θαρραλέο και δυνατό ώστε να είναι σχεδόν αναίσθητο στον πόνο.

Το 1835, η πάλη σκύλων ως άθλημα έγινε παράνομη στην Αγγλία. Ως εκ τούτου, το αγγλικό μπουλντόγκ είχε ξεπεράσει τη χρησιμότητά του και οι ημέρες του ήταν αριθμημένες. Ωστόσο, υπήρχαν οι λάτρεις των σκύλων που αισθάνθηκαν βαθιά απογοήτευση και έθεσαν ως καθήκον τους της διατήρησής τους.

Γι’αυτό το λόγο προχώρησαν στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων άγριων χαρακτηριστικών και στη διατήρηση και τόνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Μέσα σε λίγες γενιές, το αγγλικό μπουλντόγκ έγινε ένα από τα ωραιότερα φυσικά δείγματα, παρά την αρχική του κακοτυχία.

Μπορεί να είμαστε δίκαια υπερήφανοι για το μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα και πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Βρετανούς φίλους μας, οι οποίοι συνειδητοποίησαν την αξία του αγγλικού μπουλντόγκ επαρκώς για να τον συντηρήσουν για τις επόμενες γενεές.

Σιχ Τσου

Σιχ Τσου

Η ακριβής ημερομηνία προέλευσης του Σιχ Τσου δεν είναι γνωστή, αλλά τα στοιχεία της ύπαρξής του έρχονται σε μας από έγγραφα, πίνακες και αντικείμενα τέχνης που χρονολογούνται από το 624 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τανγκ (618 έως 907 μ.Χ.), ο βασιλιάς του Viqur έδωσε στην Κινέζικη Αυλή ένα ζευγάρι σκύλων που λέγεται ότι προέρχονταν από το Fu Lin (εικάζεται ότι ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία).

Μια άλλη θεωρία της εισαγωγής τους στην Κίνα καταγράφηκε στα μέσα του 17ου αιώνα όταν οι σκύλοι ήρθαν στην Κινέζικη Αυλή από το Θιβέτ. Αυτοί οι σκύλοι εκτράφηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

Το μικρότερο από αυτά τα σκυλιά έμοιαζε με ένα λιοντάρι, όπως αναπαριστάται στην ανατολική τέχνη. “Shih Tzu” σημαίνει “λιοντάρι”. Το Σιχ Τσου αναφέρεται ότι είναι το αρχαιότερο και μικρότερο από τους ιερούς σκύλους του Θιβέτ, το λιοντάρι που συνδέεται με τη βουδιστική θεότητα.

Αυτοί οι σκύλοι έχουν εκτραφεί από την Κινέζικη Αυλή και από εκεί προέρχεται το γνωστό σε όλους μας Σιχ Τσου. Ονομάζεται επίσης ”ο σκύλος με το πρόσωπο – χρυσάνθεμο” επειδή τα μαλλιά αναπτύσσονται γύρω από το πρόσωπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι γνωστό ότι το Σιχ Τσου ήταν κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης δυναστείας των Μινγκ (1368 – 1644) και ότι ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την βασιλική οικογένεια. H αυτοκράτειρα πριγκίπισσα Cixi (T’zu Hsi) διατήρησε διάφορους σκύλους όπως Παγκ, Πεκινουά και Σιχ Τσου. Μετά το θάνατό της το 1908, οι σκύλοι διασκορπίστηκαν και η αναπαραγωγή τους ως επί το πλείστον έπαυσε.

Όταν η Κομμουνιστική Επανάσταση έλαβε χώρα στην Κίνα, η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε. Κάθε Σιχ Τσου σήμερα έχει προέλθει από 14 σκύλους – επτά αρσενικοί και επτά θηλυκοί σκύλοι – μερικοί από τους οποίους εισήχθησαν στην Αγγλία όπου ξεκίνησε η αναπαραγωγή του Σιχ Τσου το 1930. Εκεί η φυλή κατατάχθηκε αρχικά ως “Apsos”, αλλά μετά από απόφαση του Κυνολογικού Ομίλου (Αγγλία) ότι τα Λάσα Άπσο και τα Σιχ Τσου ήταν ξεχωριστές φυλές, ο Όμιλος Σιχ Τσου της Αγγλίας δημιουργήθηκε το 1935.

Τα μέλη της φυλής εξήχθησαν από την Αγγλία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Αμερικανοί στρατιώτες που στάθμευσαν σε αυτές τις χώρες έφεραν τη φυλή μαζί τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, εισάγοντας το Σιχ Τσου στη χώρα αυτή.

Καβαλίερ Κίνγκ Τσαρλς

Κίνγκ Τσάρλς

Οι σκύλοι του μικρού τύπου σπάνιελ υπήρχαν εδώ και αιώνες και το Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ κατέγραψε μια θέση μεταξύ τους.

Τα Κίνγκ Τσάρλς έχουν καταγραφεί σε πίνακες και ταπετσαρίες για αιώνες μαζί με τις αριστοκρατικές οικογένειες που απολάμβαναν την πιστή συντροφιά τους. Το Κίνγκ Τσάρλς ήταν προφανώς ένα στοιχείο πολυτελείας, επειδή ο μέσος άνθρωπος δεν μπορούσε να αντέξει να κρατήσει και να ταΐσει έναν σκύλο που δεν δούλευε.

Το σημερινό Κίνγκ Τσάρλς προέρχεται από τους βασιλικούς προγόνους του, αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς την προσπάθεια ενός αμερικανικού λάτρη του σκύλου, του Ροσγουελ Έλντριτζ. Ο κ. Έλντριτζ ταξίδεψε στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ελπίζοντας να αγοράσει δύο σπάνιελ. Ήταν ανεπιτυχής, βρίσκοντας μια ποικιλία ειδών και κανένα από το “παλιό είδος”, ιδιαίτερα το αρχικό είδος που επιθυμούσε. Χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητα και αποφασιστικότητα ενός Γιάνκη, ο Ρόσγουελ πρόσφερε βραβεία στο καλύτερο αρσενικό και το καλύτερο θηλυκό του “παλαιού τύπου” που εκτίθεται στο Crufts (παγκόσμιο κυνολογική εκδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτό το κίνητρο βοήθησε τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου. Έτσι, δημιουργήθηκε ενδιαφέρον μεταξύ των κτηνοτρόφων για την αναγέννηση του αρχικού σπάνιελ.

Το 1952, τα πρώτα Κίνγκ Τσαρλς απεστάλησαν στην Αμερική και σύντομα ιδρύθηκε μια εθνική ομάδα φυλών. Ωστόσο λόγω του μικρού αριθμού των σκύλων αυτών δεν κέρδισαν πλήρη αναγνώριση της φυλής για 40 χρόνια.

Πάγκ

Πάγκ

Η αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε το Παγκ περιβάλλεται από μυστήριο. Ωστόσο λέγεται πως υπήρχε το Παγκ και πριν από το 400 π.Χ. Οι αρχές συμφωνούν η προέλευση του είναι ανατολική με κάποιες βασικές ομοιότητες με τα Πεκινουά.

Η Κίνα είναι η παλαιότερη γνωστή πηγή για τη φυλή, όπου ήταν το κατοικίδιο των βουδιστικών μοναστηριών στο Θιβέτ. Η φυλή στη συνέχεια εμφανίστηκε στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στην Ευρώπη, όπου έγινε ο αγαπημένος σκύλος για διάφορες βασιλικές αυλές.

Το Παγκ έγινε ο επίσημος σκύλος του Οίκου του Orange (Ολλανδικού Οίκου) μετά από έναν σκύλο της φυλής που έσωσε τη ζωή του Πρίγκιπα Γουίλιαμ προκαλώντας συναγερμό για τον ερχομό Ισπανών στο Hermingny το 1572. Αργότερα, ο Γουίλιαμ ο Β’ προσγειώθηκε στο Torbay για να στεφθεί βασιλιάς της Αγγλίας, η πομπή του περιλάμβανε Παγκ και έτσι η φυλή έγινε της μόδας για πολλές γενιές αργότερα.

Μέχρι το 1790 η δημοτικότητα του Παγκ έχει εξαπλωθεί στη Γαλλία, όπου η Ζοζεφίνα, σύζυγος του Ναπολέοντα, εμπιστευόταν τόσο πολύ το Παγκ της (ονόματι Fortune) ώστε του έδινε να μεταφέρει μυστικά μηνύματα κάτω από το κολάρο του στο σύζυγό της ενώ φυλακίστηκε στο Les Carme.

Το 1860, Βρετανοί στρατιώτες λεηλάτησαν το αυτοκρατορικό παλάτι στο Πεκίνο και σκύλοι τύπου Παγκ και Πεκινουά ήρθαν μαζί τους πίσω στην Αγγλία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά την οποία τόσο μεγάλος αριθμός σκύλων εξήλθε από την Κίνα.

Τα μαύρα Παγκ εισήχθησαν από την Κίνα και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1886. Ένα χρόνο νωρίτερα, το Παγκ είχε γίνει αποδεκτό για εγγραφή στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλό.

Το Παγκ περιγράφεται καλά με τη φράση “multum in parvo” που σημαίνει “πολλά σκυλιά σε ένα μικρό χώρο”. Είναι μικρός, αλλά δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση και το κοκκινωπό πρόσωπο του σύντομα κατακτά τις καρδιές των ανδρών, των γυναικών και ιδιαίτερα των παιδιών, για τα οποία ο σκύλος φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια.

Ο σπουδαίος λόγος για να ζει ένα Παγκ είναι του είναι για να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους του και να τους ευχαριστεί. Οι σκύλοι αυτοί είναι κατάλληλοι για ένα μικρό διαμέρισμα ή εξοχική κατοικία εξίσου, καθώς προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε όλες τις καταστάσεις.

Μπισόν Φριζέ

Το Μπισόν Φριζέ προέρχεται από το Μπαρμπέ ή το Σπάνιελ του Νερού, από το οποίο ήρθε το όνομα “Barbichon” (Μπαρμπισόν) το οποίο αργότερα συντομεύτηκε σε “Bichon” (Μπισόν). Τα Μπισόν χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: το Μπισόν Μαλτέζ, το Μπισόν Μπολονέζ, το Μπισόν Χαβανέζ και το Μπισόν Τενερίφ. Όλα προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου.

Λόγω της ευχάριστης διάθεσής τους, ταξίδευαν πολύ και συχνά χρησιμοποιούνταν ως είδη προς ανταλλαγή από τους ναυτικούς καθώς μετακόμισαν από ήπειρο σε ήπειρο. Οι σκύλοι βρήκαν πρόωρη επιτυχία στην Ισπανία και γενικά θεωρείται ότι οι Ισπανοί ναυτικοί εισήγαγαν τη φυλή στις Κανάριες Νήσους της Τενερίφης. Στη δεκαετία του 1300, Ιταλοί ναυτικοί ανακάλυψαν εκ νέου τους μικρούς αυτούς σκύλους στα ταξίδια τους και πιστώνονται με την επιστροφή τους στην ήπειρο, όπου έγιναν πολύ αγαπητά από την ιταλική αριστοκρατία.

Το Τενερίφ ή Μπισόν είχε επιτυχία στη Γαλλία κατά την αναγέννηση κάτω από τον Φραγκίσκο τον Α’ (1515-47), αλλά η δημοτικότητά του αυξήθηκε στα ύψη κατά την περίοδο του Ερρίκου του Γ’ (1574-89). Η φυλή απολάμβανε επίσης σημαντική επιτυχία στην Ισπανία ως αγαπημένη των παιδιών των βασιλικών οίκων, και οι ζωγράφοι της ισπανικής σχολής τις συμπεριέλαβαν συχνά στα έργα τους. Για παράδειγμα, ο Ισπανός καλλιτέχνης Goya περιλάμβανε ένα Μπισόν σε πολλά από τα έργα του.

Το ενδιαφέρον για τη φυλή ανανεώθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ναπολέοντα ΙΙΙ, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε μέχρι τα τέλη του 1800, όταν έγινε ο «κοινός σκύλος», τρέχοντας και συνοδεύοντας τα μουσικά όργανα του δρόμου. Επίσης ο σκύλος έγινε οδηγός των τυφλών και πολλοί Μπισόν χρησιμοποιούνταν για κόλπα σε τσίρκα και πανηγύρια .

Τα πρώτα νεογνά Μπισόν βρέθηκαν στην Αμερική το 1956. Το 1959 και το 1960, δύο κτηνοτρόφοι σε διαφορετικά μέρη των Η.Π.Α. απέκτησαν Μπισόν. Απο εκεί ήλθε η προέλευση για την εξέλιξη της φυλής στη χώρα αυτή.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *