BlogΠένθος Σκύλου - Θρηνούν οι Σκύλοι για Άλλους Σκύλους; ('B) - DogSpotk9

Οκτώβριος 18, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Πένθος Σκύλου. Στο άρθρο της περασμένης Παρασκευής είδαμε μερικά χαρακτηριστικά των σκύλων που θρηνούν για την απώλεια κάποιου τετράποδου φίλου τους. Στο σημερινό άρθρο θα συνεχίσουμε πάνω στο θέμα αυτό εστιάζοντας στο κομμάτι της θλίψης του σκύλου και τη σχέση που είχε ο πιστός σας φίλος με τον αποθανόντα πιστό φίλο του. Επιπλέον, θα δούμε το πως εμείς επηρεάζουμε τους τετράποδους συντρόφους μας. Πόσο άραγε μπορεί να κρατήσει το πένθος και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

Πένθος Σκύλου – Οι Σκύλοι Πενθούν Ανάλογα με τη Σχέση

Σκύλοι και Θλίψη

Οι σκύλοι μπορούν να σχηματίσουν συναισθηματικές προσκολλήσεις με ανθρώπους και με άλλους σκύλους. Αλλά, όπως και με τους ανθρώπους, δεν αντιδρούν όλοι οι σκύλοι το ίδιο μετά την απώλεια ενός άλλου σκύλου στο νοικοκυριό. Εάν τα κουτάβια μοιράζονται έναν πολύ στενό δεσμό, τότε ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει με συμπεριφορές που υποδηλώνουν κατάθλιψη μετά την απώλεια του πιστού τριχωτού του φίλου.

Τα σημάδια θλίψης τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους μπορεί να είναι τα ίδια. Η κατάθλιψη είναι ένα αντιπροσωπευτικό σημάδι και χαρακτηρίζεται από αλλαγές όπως προβλήματα ύπνου, μειωμένη όρεξη, μείωση της δραστηριότητας και αυξημένη ανησυχία. Αυτή για τους σκύλους εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως λαχάνιασμα, βήματα και μερικές φορές με καταστροφή των αντικειμένων.

Σε γενικές γραμμές, οι θλιμμένοι τετράποδοι φίλοι μας που έχασαν πρόσφατα έναν αγαπημένο φίλο μπορεί να χάσουν την «σπίθα» τους και ξαφνικά φαίνονται λιγότερο ευδιάθετοι, προσεκτικοί και δραστήριοι. Από την άλλη πλευρά, αν οι σκύλοι δεν ήταν κοντά, μπορεί να μην υπάρχουν σημάδια θλίψης. Στην πραγματικότητα, σε μια περίπτωση όπου οι σκύλοι απλώς συνυπάρχουν και πραγματικά δεν αλληλεπιδρούν πολύ, αν ο ιδιοκτήτης άρχισε να δίνει απλόχερα προσοχή κάνοντας δραστηριότητες με τον σκύλο που απέμεινε, ο τετράποδος σύντροφος μας ίσως μάλλον θα φαίνεται πιο ευτυχισμένος.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό για την έλλειψη συμπεριφοράς πένθους στους σκύλους. Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και θρηνεί διαφορετικά.

Οι Σκύλοι Παίρνουν τη Θλίψη μας

Σκύλοι και Θλίψη

Όταν χάσετε έναν τριχωτό φίλο σας, δεν θα έχει μόνο ο σκύλος αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά φυσικά και εσείς. Η απώλεια θα είναι μεγάλη για σας και η συμπεριφορά σας σίγουρα θα αλλάξει. Οι σκύλοι παίρνουν από μας τη διάθεση μας, τις οσμές, τις εκφράσεις του προσώπου και ακόμη και τις στάσεις του σώματος μας. Διαβάζουν πάνω μας τις αλλαγές και μπορούν να τροφοδοτήσουν τα συναισθήματα μας, συμπεριλαμβανομένης της στενοχώριας και της θλίψης.

Έχουν υπάρξει ακόμη και επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες που αισθάνονται άγχος τείνουν να έχουν σκύλους οι οποίοι έχουν άγχος εξίσου. Μια μελέτη της επιστημονικής έκθεσης του Ιουνίου του 2019 του Scientific Reports με τη χρήση μετρήσεων κορτιζόλης στα μαλλιά ή τη γούνα των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων υποστήριζε ότι οι άνθρωποι που έχουν άγχος στο σπίτι έχουν σκύλους που παρουσιάζουν σημάδια άγχους. Η κορτιζόλη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό σε σκύλους και ανθρώπους όταν ένα άτομο είναι υπό κάποιο είδος πίεσης.

Έτσι, όταν αισθάνεστε λυπημένοι επειδή έχετε χάσει ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο, το σκυλί σας τροφοδοτείται από τη θλίψη σας. Επειδή οι σκύλοι είναι γενετικά ρυθμισμένοι για να συνδεθούν στενά με τους ανθρώπους τους, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να διπλασιάσει το συναισθηματικό άγχος του κουταβιού σας.

Για να αποφύγετε τη συμβολή στη θλίψη του σκύλου σας, προσφέρετε αγάπη και διαβεβαίωση μετά την απώλεια ενός άλλου κατοικίδιου κατοικίδιου ζώου. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να προσπαθείτε να φτιάξετε τη διάθεση του σκύλου σας. Δώστε του μια επιπλέον λιχουδιά, μια βόλτα, μια αγκαλιά ή αφήστε τον να κοιμηθεί δίπλα σας.

Πένθος Σκύλου – Πόσο Μπορεί Να Κρατήσει η Θλίψη σε έναν Σκύλο;

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animals τον Νοέμβρη του 2016 διαπίστωσε ότι οι συμπεριφορές θρήνου των σκύλων – και πόσο διαρκούν – μπορεί να ποικίλλουν από σκύλο σε σκύλο. Τυπικά, η συμπεριφορά τους επέστρεψε στο κανονικό από δύο έως έξι μήνες.

Παρόμοια με τον άνθρωπο, η διαδικασία θλίψης διαφέρει για κάθε σκύλο που το βιώνει και διαρκεί από εβδομάδες έως μήνες. Από την πλευρά σας δεν μπορείτε να ομαλοποιήσετε τη διαδικασία θλίψης. Μερικοί άνθρωποι θρηνούν διαφορετικά και μερικά σκύλοι επίσης . Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καιρό διαρκεί η διαδικασία θλίψης, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της υγείας του σκύλου, της σχέσης με τον άλλο πιστό τετράποδο φίλο του και της διαδικασίας θλίψης των ανθρώπων στο σπίτι.

Πως να Βοηθήσετε τον Σκύλο σας Που Θρηνεί

Σκύλοι και Θλίψη2

Η θλίψη και ο θρήνος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και το ίδιο ισχύει και για το σκύλο σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κρύβεται περισσότερο από το συνηθισμένο και αυτό είναι εντάξει. Αφήστε τον σκύλο σας να θρηνήσει και να έχει κάποιο χρόνο και μόνος του. Περάστε χρόνο με το κουτάβι σας όταν εκείνο το θέλει, βεβαιωθείτε ότι του δίνετε την κατάλληλη άσκηση και παρατηρήστε τον όταν τρώει. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι παίρνει την απαραίτητη διατροφή για να παραμείνει υγιής.

Για έναν σκύλο που απολαμβάνει την συντροφιά ενός άλλου σκύλου, μια λύση μετά το πένθος της οικογένειας, είναι να πάρετε ένα άλλο σκύλο. Κανένας που αγαπάμε δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αν οι σκύλοι έτρεχαν και έπαιζαν μαζί ή περνούσαν χρόνο μαζί ενώ ο ιδιοκτήτης ήταν στη δουλειά, ένας άλλος σκύλος μπορεί να βοηθήσει.

Αν η προσθήκη ενός νέου αξιαγάπητου τριχωτού μέλους της οικογένειας στο νοικοκυριό σας δεν είναι μια επιλογή, καλό θα είναι να διοργανώσετε διασκεδαστικά ραντεβού με άλλους σκύλους για το κουτάβι σας.

Το πιο σημαντικό, απλά να είστε εκεί για τον πιστό σας φίλο. Απλά δώστε του την αγάπη και την προσοχή που χρειάζεται για να ανακάμψει από την απώλεια του τετράποδου φίλου του. Αυτό θα βοηθήσει και τη δική σας θλίψη.

Πότε να Δείτε Ένα Κτηνίατρο

Εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας δεν τρώει ή έχει συνεχόμενο λήθαργο τότε ίσως χρειαστεί να τον δει ο κτηνίατρος σας. Συνήθως, η ενημέρωση των κτηνιάτρων πάνω στο θέμα του πένθους των σκύλων είναι πως όντως οι σκύλοι πενθούν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, αν ένας σκύλος έχει έλλειψη όρεξης, διάρροια, εμετό ή λήθαργο συνεχόμενα τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από κτηνίατρο. Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα αυτά να μην είναι απαραίτητα λόγω πένθους.

Ο κτηνίατρος δεν θα σας βοηθήσει μόνο στη διάγνωση ή στη θεραπεία μια ασθένειας. Η συμβολή του θα δώσει το κάτι παραπάνω συνταγογραφώντας ένα φάρμακο για να βοηθηθεί ο σκύλος σας ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη ή το άγχος βοηθώντας τον πιστό σας φίλο να αισθανθεί πως είναι ο φυσιολογικός εαυτός του ξανά.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *