BlogΗ Όσφρηση του Σκύλου - DogSpotk9

29 Νοεμβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Η όσφρηση του σκύλου. Όταν ψωνίζετε στο παντοπωλείο, ελέγχετε διάφορες συσκευασίες για να αποφασίσετε τι θα αγοράσετε; Μήπως μυρίζετε τις κονσέρβες και τις συσκευασίες; Αν ήσασταν σκύλος σίγουρα θα κάνατε το δεύτερο. Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων το να κατανοήσουν για ποιο λόγο ο σκύλος έχει την τάση να μυρίζει τα πάντα γύρω του.

Η Όσφρηση του Σκύλου – Μια Βασική Αίσθηση του Σκύλου

Όσφρηση του Σκύλου

Όπως ακριβώς εμείς χρησιμοποιούμε την όραση μας ως κύρια αίσθηση για να κατανοήσουμε τα περιβάλλοντα μας, έτσι και οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις μύτες τους. Όταν ο σκύλος μυρίζει κάτι αυτό του δίνει πολλές περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο από το πως εκείνο φαίνεται, ακούγεται, τρώγεται ή πως είναι η υφή του. Σκεφτείτε πως οι σκύλοι χαιρετιούνται μεταξύ τους. Η πληροφορία μεταδίδεται μέσω των μυτών αντί των γαβγισμάτων ή της χαιρετούρας με τις πατούσες τους. Στην πραγματικότητα, οι σκύλοι λαμβάνουν περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες από την μυρωδιά που εμείς ούτε μπορούμε να φανταστούμε. Η ανθρώπινη μύτη και το μυαλό απλά δεν ενώνονται με αυτόν τον τρόπο.

Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε ο σκύλος βλέπει και γνωρίζει έρχεται μέσω της μύτης του. Η πληροφορία την οποία κάθε σκύλος – όπως ένας ιχνηλάτης σκύλος φυσικά, αλλά ακόμη και ο σκύλος που βρίσκεται ξαπλωμένος δίπλα σας και ροχαλίζει- έχει για τον κόσμο και βασίζεται απόλυτα στην μυρωδιά είναι αδιανόητα πλούσια.

Η Όσφρηση του Σκύλου – Η Μύτη Ξέρει

Μύτη Σκύλου

Τι κάνει άραγε την αίσθηση της όσφρησης των σκύλων τόσο αποτελεσματική; Πρωτίστως, η μύτη των σκύλων είναι πολύ περισσότερο ισχυρή από την δική μας. Οι άνθρωποι έχουμε περίπου 5 με 6 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης. Αναλόγως την φυλή, οι σκύλοι έχουν 100 εκατομμύρια (μπορεί και λίγο παραπάνω) υποδοχείς όσφρησης στις μύτες τους. Οι εξαίρετοι ιχνηλάτες, οι γνωστοί Μπλαντχάουντ, διαθέτουν πάνω από 300 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης!

Οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν μερικές μυρωδιές σε μέρη ανά τρισεκατομμύριο. Ωστόσο, οι επιπλέον υποδοχείς όσφρησης δεν σημαίνουν μόνο ότι οι πιστοί μας φίλοι μπορούν να μυρίσουν τις ήπιες μυρωδιές που εμείς θα χάναμε. Επιτρέπουν επίσης στους σκύλους να ανιχνεύουν μια πολυπλοκότητα στις οσμές που ο άνθρωπος δεν μπορεί. Μπορεί να μυρίσετε σοκολατένια μπισκότα, αλλά ο τετράποδος σύντροφος σας μπορεί να μυρίσει τα μπισκότα σοκολάτας, το αλεύρι, τα αυγά και άλλα συστατικά. Και όταν οι σκύλοι μυρίσουν έναν άλλο σκύλο, μυρίζουν κάτι περισσότερο από την σκυλίσια μυρωδιά. Οι τριχωτοί φίλοι μας μπορούν να ανιχνεύσουν το φύλο του άλλου σκύλου, καθώς και στοιχεία για την ηλικία και την κατάσταση της υγείας αυτού του σκύλου. Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι σκύλοι βρίσκουν το ”σημείο ούρησης” στον πυροσβεστικό κρουνό που είναι τόσο συναρπαστικό. Μπορούν να ανιχνεύουν όλα τα κουτσομπολιά της γειτονιάς ρουφώντας δυνατά τα ρουθούνια τους!

Οι σκύλοι έχουν επίσης ένα ειδικό όργανο όσφρησης που ονομάζεται vomeronasal organ. Το όργανο αυτό βρίσκεται μεταξύ της οροφής του στόματος και του κάτω μέρους της ρινικής διαδρομής. Ονομάζεται επίσης και όργανο του Τζάκομπσον και βρίσκεται και σε άλλα ζώα, όπως φίδια, γάτες και άλογα. Το όργανο αυτό έχει εξειδικευμένους υποδοχείς που εστιάζουν στην ανίχνευση φερομονών. Οι άνθρωποι μπορεί να κατέχουν το όργανο επίσης, αλλά είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουμε τις φερομόνες για να επικοινωνήσουμε με τον τρόπο που κάνουν οι σκύλοι μεταξύ τους.

Συνδεδεμένοι με την Όσφρηση

Σκύλος Μυρωδιές

Με όλα αυτά τα σήματα της μυρωδιάς που ταξιδεύουν από τη μύτη, δεν είναι περίεργο το ότι οι εγκέφαλοι των σκύλων έχουν μεγαλύτερο οσφρητικό φλοιό από τους ανθρώπους. Ακριβώς όπως και με τον άνθρωπο, διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου των σκύλων ειδικεύονται σε διαφορετικά πράγματα.

Πράγματι, το τμήμα με τις μυρωδιές στον εγκέφαλο ενός σκύλου είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το δικό μας. Στην πραγματικότητα, το ένα όγδοο του εγκεφάλου ενός σκύλου είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία της οσμής. Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο από το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία της όρασης. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να υποδηλώσουμε ότι η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρή από την αίσθηση όρασης του ανθρώπου.

Η Όσφρηση του Σκύλου – Κατανοήστε την Ανάγκη του Σκύλου σας Να Μυρίσει

Όσφρηση Σκύλου

Αποτρέποντας τον σκύλο σας από το να δοκιμάσει τον κόσμο μέσω της όσφρησης είναι σαν να δένουμε τα μάτια σε έναν άνθρωπο. Η ευκαιρία να μυρίσει παρέχει στον πιστό φίλο σας σημαντικές πληροφορίες και ζωτική πνευματική διέγερση. Έτσι, τώρα που εκτιμάτε την ανάγκη του σκύλου σας να μυρίζει, πώς μπορείτε καλύτερα να ικανοποιείτε τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας και να διοχετεύετε θετικά αυτές τις ορμές;

Οι Περίπατοι με τον Σκύλο σας

Περίπατοι με Σκύλο

Κατ ‘αρχάς, θα χρειαστεί να κάνετε ευχάριστους τους περιπάτους του σκύλου σας. Σε αυτούς θα του επιτρέψετε να μυρίσει οτιδήποτε βρει μέσα στις άπειρες ευκαιρίες που τον περιμένουν. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι κορμοί δέντρων δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί απαραίτητα να προσπεράσετε ή να αποφύγετε. Ακόμα και οι μυρωδιές στα σημεία αυτά είναι σημαντικές πηγές πληροφοριών για τον σκύλο σας. Ωστόσο, δεν θέλετε να ξοδέψετε ολόκληρο τον περίπατο σας, μυρίζοντας το ίδιο δέντρο.

Με μια καλή εκπαίδευση του σκύλου σας από εξειδικευμένο εκπαιδευτή θα μάθετε να τον φωνάζετε κοντά σας με την ανάλογη εντολή. Έτσι, θα δώσετε στον σκύλο σας να καταλάβει όταν έρχεται η ώρα να προχωρήσετε. Καλό θα είναι όταν χαλαρώνετε το λουρί στις βόλτες σας να δίνετε μια μικρή επιβράβευση στο σκύλο όπως και στα διαλείμματα του για να μυρίσει. Μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε τις βόλτες με τον πιστό σας φίλο δίνοντας του την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα μαγικό καινούργιο κόσμο μυρίζοντας!

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι πως το πιο σημαντικό πράγμα για ένα κουτάβι είναι η ορμή του για να μυρίσει τα πάντα. Αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας του μπορεί να το κρατήσει ευτυχισμένο για μια ζωή!

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *