BlogΗ Κοινωνική Αποστασιοποίηση και η Κοινωνικοποίηση του Κουταβιού

10 Απριλίου, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Τα κουτάβια έχουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο για βέλτιστη κοινωνικοποίηση και αυτό απαιτεί την έκθεση τους σε διάφορα περιβάλλοντα και ανθρώπους σε ποικίλες καταστάσεις. Στις μέρες μας λόγω της έξαρσης του COVID-19 έχουν παρθεί διάφορα μέτρα σε κάθε χώρα με το βασικότερο εξ αυτών να είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε στην περίπτωση που διαθέτουμε ένα κουτάβι το οποίο διψά για κοινωνικοποίηση; Πως θα κοινωνικοποιήσουμε τους πιστούς μας φίλους ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν σκύλοι χαρούμενοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση;

Οι Στόχοι της Κοινωνικοποίησης

Σκύλος και Κοινωνικοποίηση

Πρωτίστως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους στόχους της κοινωνικοποίησης. Η κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε τον σκύλο μας σε μια κατάσταση για να δούμε τι θα συμβεί. Κοινωνικοποίηση σημαίνει να παρουσιάζουμε νέες καταστάσεις για τους σκύλους μας οι οποίες τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς και ενεργοί περνώντας εμπειρίες που θα τους αυξήσουν την αυτοπεποίθηση. Η αλήθεια είναι πως η αποφυγή μιας αρνητικής εμπειρίας ισοδυναμεί με 100 καλές εμπειρίες. Επιπλέον, καλό θα είναι να είστε παρών στην κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας. Οι θόρυβοι, οι άλλοι σκύλοι και ο κόσμος είναι σίγουρα χρήσιμες εμπειρίες αλλά δεν είναι τίποτα χωρίς το δέσιμο μεταξύ σας.

Οι Σημαντικότερες Επαφές που Πρέπει να Έχει το Κουτάβι σας

Κοινωνικοποίηση Κουταβιού

Υπάρχουν διάφορες νέες και σημαντικές εμπειρίες στις οποίες πρέπει να εκτεθεί το κουτάβι σας κατά προτίμηση την περίοδο των πρώτων 16 εβδομάδων ζωής του. Τα καλά νέα εδώ είναι πως οι περισσότερες εκ των εμπειριών αυτών μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω από το σπίτι σας. Κάθε θετική εμπειρία χτίζει την αυτοπεποίθηση του κουταβιού σας. Οι εμπειρίες είναι οι εξής:

  • Διαφορετικοί Ήχοι

Σκεφτείτε όλους τους διαφορετικούς ήχους στο σπίτι σας όπως ήχους κλήσης, στεγνωτήρα μαλλιών, ραδιόφωνο, ηλεκτρική σκούπα και άλλα. Υπάρχουν ακόμη και ηχογραφήσεις όπως κεραυνοί ή γαβγίσματα σκύλων τους οποίους μπορείτε να κατεβάσετε για να ακούσει το κουτάβι σας. Να σιγουρευτείτε πως κάθε έκθεση σε ήχο θα είναι μια θετική εμπειρία για τον σκύλο σας. Να παραμένετε χαρούμενοι κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας δίνοντας νόστιμες λιχουδιές στον σκύλο σας. Θα πρέπει να προσέχετε ώστε ο σκύλος να μην στρεσαριστεί σε καμία περίπτωση.

  • Διαφορετικές Επιφάνειες

Παρουσιάστε στον πιστό σας φίλο διαφορετικές επιφάνειες όπως γρασίδι, φύλλα, μπετό, χαλίκι, λινοτάπητα, μοκέτα, ξύλο, άμμο κλπ.

  • Άλλοι Σκύλοι

Αυτό μπορεί να γίνει αν γνωρίζετε και ξέρετε άλλους σκύλους στη γειτονιά οι οποίοι θα έχουν καλή συμπεριφορά όταν θα βρίσκονται μαζί με το κουτάβι σας. Η γνωριμία και επαφή με άλλους σκύλους θα κάνει καλό και σε εκείνους και στους ιδιοκτήτες τους. Το καλύτερο σενάριο θα είναι να συναντηθείτε για περίπατο με έναν καλό σας φίλο και τους σκύλους σας κρατώντας φυσικά τις απαραίτητες μεταξύ σας αποστάσεις.

  • Άλλοι Άνθρωποι

Το να έρχεται ο πιστός σας φίλος σε επαφή με άλλους ανθρώπους αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να περάσει ο σκύλος σας μια τέτοια εμπειρία. Για αρχή μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία στον σκύλο σας να κοινωνικοποιηθεί με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού σας. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το κουτάβι σας να κοιτάξει έξω από το παράθυρο βλέποντας άλλους ανθρώπους να περνούν. Ακόμη και αυτός ο ελάχιστος βαθμός ερεθίσματος για τον σκύλο σας είναι σημαντικός.

Η Εκπαίδευση σε Κλουβί είναι Ακόμη Σημαντική

Εκπαίδευση σε Κλουβί

Παρόλο που αυτές τις μέρες πρέπει να είστε στο σπίτι, το κουτάβι σας χρειάζεται ένα καλά δομημένο πρόγραμμα για να μειώσει το άγχος του και να περνά μια καθημερινότητα η οποία δεν διαφέρει πολύ με αυτή που ήδη ζούσε. Γι’αυτό τον λόγο η εκπαίδευση στο κλουβί του είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορεί να περνά λίγο χρόνο μόνο του όταν βρίσκονται όλοι στο σπίτι. Αρχίζοντας λοιπόν την εκπαίδευση, ξεκινήστε να δίνετε τα γεύματα του σκύλου μέσα στο κλουβί (για ένα μικρό χρονικό διάστημα) πράττοντας το και όταν θα θελήσετε να κάνετε δουλειές του σπιτιού.

Είναι Καλή η Στιγμή Για να Αποκτήσετε Κουτάβι;

Κουτάβι Ευτυχία

Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η ύπαρξη ενός κουταβιού στη ζωή σας είναι μια υπέροχη πηγή χαράς και απόσπασης από όσα συμβαίνουν την περίοδο αυτή στον κόσμο. Η κατάσταση ωστόσο με την καραντίνα και την κοινωνική αποστασιοποίηση δημιουργούν ζητήματα και μπορεί οι στιγμές αυτές, όσο συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού, να μην φαίνονται κατάλληλες για την απόκτηση ενός νέου κατοικίδιου.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *