BlogΗ Ιστορία των Σκύλων του Τιτανικού - DogSpotk9

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακουστά τον Τιτανικό είτε διαβάζοντας γι’αυτόν ή παίρνοντας κάποιες εικόνες από την ομώνυμη ταινία. Υπάρχουν πολλοί ωστόσο που δεν γνωρίζουν την ιστορία του υπερπολυτελούς Βρετανικού Υπερωκεανίου ‘Τιτανικός’ το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 12 Απριλίου 1912. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία αλλά οι άνθρωποι δεν ήταν οι μοναδικές απώλειες. Στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον δώδεκα σκύλοι, από τους οποίους σώθηκαν μόνον οι τρεις.

Οι επιβάτες της πρώτης θέσης ταξίδευαν συχνά με τα κατοικίδια τους. Ο Τιτανικός διέθετε ένα πρώτης τάξεως ξενοδοχείο σκύλων το οποίο φρόντιζε ιδιαίτερα τους σκύλους συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την καθημερινή άσκηση στο κατάστρωμα. Επιπλέον, στο πλοίο είχε κανονιστεί ανεπίσημα ένα σόου για σκύλους στις 15 Απριλίου 1912, κάτι που δυστυχώς δεν έλαβε χώρα ποτέ. Εκτός των σκύλων στα ξενοδοχεία, οι επιβάτες της πρώτης θέσης κρατούσαν κατοικίδια στις καμπίνες τους, κάτι που ουσιαστικά απαγορευόταν. Παρ’όλα αυτά, το προσωπικό του πλοίου δεν έφερνε αντιρρήσεις στο θέμα αυτό.

Οι Σκύλοι Που Επιβίωσαν

Σκύλοι Που Επιβίωσαν

Οι τρεις σκύλοι οι οποίοι επιβίωσαν από το δυστύχημα είχαν μερικά κοινά στοιχεία. Πρωτίστως και οι τρεις διέμεναν στις καμπίνες και επιπλέον ήταν μικροί σε μέγεθος. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων αυτών οδήγησαν τα κατοικίδια τους στις σωσίβιες λέμβους, πιθανώς τυλιγμένα με κουβέρτες ή καλυμμένα με παλτά. Πάμε να δούμε δυο λόγια για τους 3 διασωθέντες σκύλους του Τιτανικού:

  1. Σαν Γιατ Σεν: Το Πεκινουά αυτό ανήκε στην Μύρα και στον Χένρι Χάρπερ, έναν μεγαλοεπιχειρηματία εκδότη. Το ζευγάρι και ο σκύλος τους επέβαιναν στην σωσίβια λέμβο νο3. Σύμφωνα με πληροφορίες ενός ιστορικού και επιμελητή ενός εκθέματος του Τιτανικού, η κ. Χάρπερ όταν πήγε να μπει στη λέμβο είπε πως υπήρχε πολύς χώρος και κανένας δεν έφερε αντίρρηση.
  2. Η Λέιντι: Το Πομεράνιαν που είχε αποκτηθεί από την Μάργκαρετ Χέις στο Παρίσι. Η ιδιοκτήτρια της Λέιντι την τύλιξε με μια κουβέρτα και επιβιβάστηκαν στην σωσίβια λέμβο νο7.
  3. Πομεράνιαν αγνώστου ονόματος: Το Πομεράνιαν αυτό ανήκε στους Μάρτιν και Ελίζαμπεθ Ρόθτσιλντ. Η κ. Ρόθτσιλντ έκρυψε τον σκύλο μέχρι το επόμενο πρωί όπου η σωστική λέμβος νο6 βρέθηκε από το πλοίο ”Καρπάθια”. Το πλήρωμα του πλοίου αρχικά αρνήθηκε να παραλάβει τον σκύλο πάνω στο πλοίο ωστόσο η κ. Ρόθτσιλντ επέμεινε. Ο σύζυγος της δεν επέζησε του ναυαγίου.

Οι Σκύλοι Που Απεβίωσαν

Τιτανικός - Σκύλοι

Σύμφωνα με κάποια ιστορικά στοιχεία, τουλάχιστον εννέα ακόμη σκύλοι επέβαιναν στο πλοίο χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να υπήρχαν περισσότεροι τετράποδοι επιβαίνοντες. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως υπήρχαν μεγαλύτεροι σε μέγεθος σκύλοι οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο σκύλων του πλοίου. Κάποιος, μάλλον επιβάτης του πλοίου, ελευθέρωσε τους σκύλους από το ξενοδοχείο καθώς το πλοίο βυθιζόταν. Οι ταραγμένοι σκύλοι έτρεχαν σε όλο το κατάστρωμα μέσα στο χάος που επικρατούσε. Αν και μερικοί από τους σκύλους αυτούς δεν είχαν ταυτοποιηθεί, γνωρίζουμε μερικά πράγματα γι’αυτούς.

Υπήρχε ένα Καβαλίερ Κίνγκ Τσάρλς Σπάνιελ και ένα Έρντεϊλ Τεριέ, τα οποία κατείχαν τα παιδιά του Γουίλιαμ Κάρτερ, ενός ανθρακωρύχου από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Αξίζει να αναφέρουμε πως η οικογένεια στη συνέχεια αποζημιώθηκε για τις απώλειες των σκύλων της. Μάλιστα, ένα γεγονός συνδέει την οικογένεια με την ομώνυμη ταινία. Στην ταινία ο ”Τιτανικός”, η ρομαντική σκηνή ανάμεσα στη Ρόουζ και στον Τζακ εκτυλίχθηκε μέσα σε ένα αντίγραφο του αυτοκινήτου μάρκας Ρενό που ανήκε στον Γουίλιαμ Κάρτερ.

Ο εκατομμυριούχος Τζον Τζέικομπ Αστορ έχασε το Έρντεϊλ Τεριέ του, την Κίτυ, κατά την βύθιση του πλοίου. Μέσα στους άλλους σκύλους που χάθηκαν ήταν ένα Τσόου Τσόου, ένα Φοξ Τεριέ καθώς και άλλοι σκύλοι οι οποίοι δεν καταγράφηκαν επίσημα.

Μια άλλη απώλεια ήταν αυτή του πρωταθλητή Γκαμιν Ντε Πικομπι, ενός Γαλλικού Μπουλντόγκ, το οποίο είχε αποκτήσει ο ιδιοκτήτης του από την Αγγλία πριν το ταξίδι. Μια εβδομάδα μετά την βύθιση του Τιτανικού πραγματοποιήθηκε ένα σόου για Γαλλικά Μπουλντόγκ στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους κριτές του διαγωνισμού ο Σάμιουελ Γκόλντενμπεργκ είχε επιβιβαστεί από το Σέρμπουργκ στον Τιτανικό για να παραβρεθεί ως κριτής στον εν λόγω διαγωνισμό.

Ιστορίες από τον Τιτανικό

Ιστορίες από τον Τιτανικό

Μια ιστορία, η οποία είναι περισσότερο μύθος, παρουσιάζει έναν σκύλο Νέας Γης ονόματι Ρίγκελ ο οποίος ανήκε σε έναν πιλότο αεροσκάφους (δεύτερο τη τάξει), τον Γουίλιαμ Μέρντοκ. Σύμφωνα με την ιστορία, η οποία είχε γραφτεί και ως άρθρο στην εφημερίδα Χέραλντ της Νέας Υόρκης, ο Ρίγκελ άντεξε στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό γαβγίζοντας στο πλήρωμα του πλοίου ‘Καρπάθια’ οι οποίοι τον είδαν και τον έσωσαν. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο αρχείο με τη διάσωση του Ρίγκελ, ούτε ακόμη και από καταθέσεις επιβατών. Η ιστορία δεν ευσταθεί μέσα από γεγονότα και γι’αυτό τον λόγο δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθής.

Υπάρχει ωστόσο μια ιστορία η οποία είναι αληθής και συνάμα σπαρακτική. Μια επιβάτης, η ‘Ανν Ελίζαμπεθ Ισαμ, επιβιβάστηκε στον Τιτανικό από το Σέρμπουργκ με τον σκύλο της, έναν επιβλητικό Μεγάλο Δανό. Η Ανν αρνήθηκε να αφήσει στο πλοίο τον σκύλο της ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος για να χωρέσει σε σωσίβια λέμβο. Η κ. Ίσαμ ήταν μια από τις τέσσερις πρώτες γυναίκες επιβάτες που διέμεναν στις πρώτες θέσεις και πέθαναν πάνω στο πλοίο. Υπάρχουν κάποιες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι οποίες λένε πως η κ. Ίσαμ βρέθηκε νεκρή, αγκαλιά με τον σκύλο της από ένα πλοίο διάσωσης.

Στην τραγωδία που συνέβη 108 έτη πριν με τον Τιτανικό τρεις τυχεροί σκύλοι κατάφεραν και διασώθηκαν μαζί με μερικούς συνανθρώπους μας. Στον αντίποδα, 1.500 άνθρωποι αλλά και πολλοί γνωστοί και άγνωστοι τετράποδοι φίλοι μας έχασαν τη ζωή τους με τη βύθιση του πλοίου. Αυτή ήταν συνοπτικά η ιστορία τους.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *