BlogΓιατί ο Σκύλος Μου Με Κοιτάζει Επίμονα; - DogSpotk9

6 Δεκεμβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Έχετε νιώσει ποτέ τα μάτια του σκύλου σας να σας ακολουθούν, σαν να βλέπουν την κάθε σας κίνηση; Μπορεί ο σκύλος σας να σας κοιτάζει επίμονα ενώ απολαμβάνει το μάσημα ενός παιχνιδιού ή ενός κόκαλου. Η ίσως μπορεί να διασκεδάζετε με το να κάθεστε και να κοιτάζετε ο ένας στα μάτια του άλλου. Ανεξαρτήτως της περίπτωσης, οι σκύλοι ξοδεύουν αρκετό χρόνο στην ζωή τους κοιτάζοντας τους ανθρώπους. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων από την πλευρά τους αναρωτιούνται το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό. Οι σκύλοι μπορεί να έχουν πολλούς λόγους κατά τους οποίους μπορεί να χαζεύουν προς εμάς. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές είτε εκείνοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ή περιμένουν από εμάς να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Με λίγη γνώση και παρατήρηση, μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στο σκύλο σας εναλλακτικούς τρόπους για επικοινωνία, κάτι που να μην είναι τόσο σύνθετο όσο το επίμονο κοίταγμα.

Οι Σκύλοι Μας Διαβάζουν

Σκύλοι και Βλέμμα

Περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο στη γη, οι σκύλοι είναι σε αρμονία με τους ανθρώπους. Αισθάνονται τις διαθέσεις μας, ακολουθούν τις χειρονομίες μας και μας διαβάζουν για πληροφορίες σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι μας κοιτάζουν πολύ για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το περιβάλλον τους. Ουσιαστικά, οι πιστοί μας φίλοι μας περιμένουν να κάνουμε κάτι που θα τους επηρεάσει. Για παράδειγμα, οι σκύλοι μαθαίνουν γρήγορα ότι οι ιδιοκτήτες τους, παίρνουν το λουρί πριν τους βγάλουν μια βόλτα. Επομένως, θα καταλάβουν το σήμα ότι ήρθε η ώρα για έναν περίπατο. Το ίδιο ισχύει και για τις ώρες γεύματος, τις περιόδους παιχνιδιού, τις βόλτες με αυτοκίνητο, τα παιχνίδια μεταξύ σας και πολλά άλλα.

Οι τετράποδοι σύντροφοι μας περιμένουν επίσης πιο σκόπιμα συνθήματα από τους ιδιοκτήτες τους. Εντολές για να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως ”κάτσε” ή ”σήκω”, είναι ευκαιρίες για να κερδίσουν μια ανταμοιβή. Δεδομένου ότι οι σκύλοι αγαπούν να δέχονται μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι, θα έχουν το νου τους για αυτές τις ευκαιρίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σκύλους που εκπαιδεύονται με θετικές μεθόδους ενίσχυσης. Αυτά τα σκυλιά μαθαίνουν να αγαπούν την προπόνηση και περιμένουν ανυπόμονα για τα σημάδια τα οποία υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να παίξουν το παιχνίδι της εκπαίδευσης.

Οι Σκύλοι Προσπαθούν να μας Πουν Κάτι

Σκύλος ομιλία

Το έντονο κοίταγμα εμφανίζεται επίσης όταν ο σκύλος σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ή να σας πει κάτι. Για παράδειγμα, αν έρθει η ώρα για να κάνει την ανάγκη του, ο σκύλος σας μπορεί να καθίσει δίπλα στην πόρτα και να σας κοιτάζει επίμονα με το στόμα ανοιχτό. Αν ο πιστός σας φίλος είναι πεινασμένος και τρώτε, κοιτάζοντας σας μπορεί να δείχνει μια επιθυμία για να μοιραστείτε μαζί του το φαγητό σας. Είναι το σκυλίσιο ισοδύναμο ενός σκουντήματος στον ώμο.

Μερικοί σκύλοι κοιτάζουν επίμονα διότι θέλουν να χειραγωγήσουν τους ιδιοκτήτες τους και να πάρουν κάτι που θέλουν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σενάριο με επαιτεία στο τραπέζι. Εάν ο σκύλος κοιτάει αρκετά, ο ιδιοκτήτης θα παραδώσει ένα κομμάτι από το γεύμα του. Στην πραγματικότητα, έχετε δημιουργήσει εσείς αυτή την κατάσταση. Στην αρχή, ο σκύλος θα είχε κοιτάξει απλώς από ενδιαφέρον. Εάν αγνοήσετε το βλέμμα, το κατοικίδιο σας θα είχε βρει κάτι άλλο να ασχοληθεί. Ωστόσο, το βλέμμα, σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή ένοχοι, έτσι εν τέλει ενδίδετε. Και βουαλά – ο σκύλος έχει μάθει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας.

Εάν αντιληφθείτε την αντίδρασή σας στη συμπεριφορά του κοιτάγματος του σκύλου σας και εξαλείψετε οποιαδήποτε ανταμοιβή, ο τετράποδος σύντροφος σας θα δοκιμάσει τελικά νέες συμπεριφορές για να τραβήξει την προσοχή σας. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να διδάξετε τον σκύλο σας τι θα θέλατε να κάνει αντ ‘αυτού. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας θα μπορούσε να μασήσει ένα κόκκαλο σε ένα κρεβάτι σκύλου ενώ τρώτε ή να χτυπήσει μια ”σκυλίσια ειδοποίηση” για να σας ενημερώσει ότι ήρθε η ώρα για μια υπαίθρια ξαλάφρωση. Εάν ανταμείβετε τη νέα συμπεριφορά και αγνοήσετε το βλέμμα, σύντομα θα έχετε έναν σκύλο που σας κοιτάζει για τις εντολές παρά για να σας κάνει να νιώσετε τύψεις.

Οι Σκύλοι Μας Λένε πώς Αισθάνονται

Τα Αισθήματα του Σκύλου

Το κουτάβι σας χρησιμοποιεί επίσης επαφή με τα μάτια για να εκφράσει συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Στους προγόνους  του, τους λύκους, το έντονο κοίταγμα θεωρείται απειλητικό και αγενές. Ορισμένοι σκύλοι έχουν διατηρήσει αυτή τη στάση. Γι ‘αυτό δεν πρέπει ποτέ να κοιτάζετε επίμονα άλλους σκύλους ή να κρατάτε ακόμα σκύλους ακίνητους για να τους κοιτάξετε στα μάτια. Αν ένας σκύλος σας δίνει μια σκληρή, έντονη ματιά, χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια έχοντας άκαμπτη στάση του σώματος, γυρίστε πίσω και μην κάνετε επαφή με τα μάτια. Μπορεί να δείτε αυτό στον δικό σας σκύλο όταν υπάρχει ένα κόκαλο ή κάποια άλλη αξιοσέβαστη λιχουδιά που διακυβεύεται. Η φύλαξη των πραγμάτων του σκύλου συχνά συνοδεύεται από ένα σκληρό βλέμμα και μια επιθετική στάση του σώματος. Αν το βλέπετε στον πιστό σας φίλο, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις, όταν ο σκύλος κοιτάζει επίμονα για αρκετή ώρα είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται – μια έκφραση αγάπης. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι κοιτάζουν στα μάτια κάποιο πρόσωπο που λατρεύουν, οι σκύλοι θα κοιτάξουν τους ιδιοκτήτες τους για να εκφράσουν την αγάπη τους. Στην πραγματικότητα, το κοίταγμα  μεταξύ ανθρώπων και σκύλων απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη αγάπης. Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο δέσιμο μεταξύ ανθρώπων αλλά και ζώων με ανθρώπους, ενισχύοντας τα συναισθήματα της αγάπης και της εμπιστοσύνης. Η ίδια ορμόνη η οποία απελευθερώνεται όταν μια μητέρα κοιτάζει το νεογέννητο μωρό της, ενεργοποιείται επίσης όταν κοιτάζετε τον τετράποδο σύντροφο σας. Δεν είναι περίεργο που οι σκύλοι μας θέλουν να μας κοιτάζουν όλη την ώρα.

Οι Σκύλοι και οι Άνθρωποι Μπορούν να Επωφεληθούν από το Συνεχές Κοίταγμα

Τα Αισθήματα του Σκύλου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στις περισσότερες περιπτώσεις το έντονο κοίταγμα του σκύλου είναι ένας συνδυασμός αγάπης και προσοχής. Παρόλο που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα, ο σκύλος σας είναι πιθανότατα γοητευμένος από εσάς. Έτσι, αντί να αποθαρρύνετε αυτή την ανθρωποκεντρική εστίαση, μπορείτε να το καταφέρετε και για τους δυο σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε πρωτίστως είναι να έχετε επίγνωση των σημάτων που δίνετε στο σκύλο σας. Για παράδειγμα, δίνετε την εντολή ”Κάτσε” με τα λόγια σας αλλά η γλώσσα του σώματός σας υποδεικνύει κάτι τελείως διαφορετικό; Θα πρέπει λοιπόν να βοηθήσετε τον σκύλο σας να καταλάβει τις προθέσεις σας με συνέπεια και σαφήνεια.

Στην καθημερινότητα με το κατοικίδιο σας θα έχετε πολλές στιγμές στις οποίες θα ανταλλάσσετε βλέμματα και τα περισσότερα θα έχουν να κάνουν με την αγάπη, την στοργή και τον αλληλοσεβασμό. Αυτά έρχονται ύστερα από μια σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση η οποία καλό θα είναι να γίνεται όταν ο σκύλος σας βρίσκεται ακόμη σε μικρή ηλικία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε δώσει τα ”ηνία” για την εκπαίδευση του σκύλου σας σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Έτσι σε οποιαδήποτε απορία έχετε ο εκπαιδευτής σας θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να σας βοηθήσει γνωρίζοντας καλά τον πιστό σας φίλο καθώς και την αλληλεπίδραση που έχετε μεταξύ σας στον κοινό σας βίο.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *