BlogΗ Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους - DogSpotk9

13 Δεκεμβρίου, 2019by Άρης Βασιλειάδης0

Απώλεια όρεξης στους σκύλους. Όταν ο σκύλος σας σταματά να τρώει τακτικά τότε αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Εξάλλου, μια καλή, υγιής διατροφή είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή. Οπότε τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει όταν ο σκύλος σας σταματά να τρώει; Παρακάτω, θα δείτε κάποιους γνωστούς και μη λόγους για τους οποίους ο σκύλος δεν τρώει.

Ασθένεια

Απώλεια όρεξης στους Σκύλους

Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο ο σκύλος δεν τρώει είναι κοινός με αυτόν για τον οποίο και οι άνθρωποι πολλές φορές δεν έχουν όρεξη. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο οι πιστοί μας φίλοι να είναι άρρωστοι. Όπως και εμείς όταν έχουμε πυρετό δεν σκεφτόμαστε το φαγητό αλλά θέλουμε να ξαπλώσουμε και να πάρουμε έναν υπνάκο, το ίδιο ακριβώς θέλουν και οι σκύλοι. Στις πλείστες των περιπτώσεων όταν έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό, οι σκύλοι δεν τρώνε για 1-2 ημέρες. Στην συνέχεια επιστρέφουν κανονικά στο πρόγραμμα τους.

Ωστόσο, αν ο σκύλος δεν τρώει και έχει είτε εμετό ή διάρροια ή και τα δύο επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας εντός 8 με 12 ωρών. Στο ενδιάμεσο, μπορείτε να πράξετε τα ακόλουθα για να κινητοποιήσετε την όρεξη του τετράποδου συντρόφου σας:

  • Ζεστάνετε το φαγητό του σκύλου σας στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Ρίξτε ζωμό κοτόπουλου, ζωμό βοοειδών ή το ζωμό από τόνο πάνω από το φαγητό του για να το κάνετε πιο ελκυστικό.
  • Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από στεγνό φαγητό για να το κάνετε μαλακότερο.
  • Από την άλλη, αν ο σκύλος τρώει μόνο υγρή τροφή τότε δώστε του ξηρά.
  • Προσπαθήστε να ταΐσετε τον σκύλο δίνοντας του φαγητό από το χέρι σας. Οι κοινωνικοί σκύλοι πολλές φορές αποζητούν την προσοχή.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις ο κτηνίατρος σας ίσως θα μπορούσε να σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή η οποία θα επιφέρει την όρεξη του σκύλου για φαγητό.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως οι σκύλοι δεν τρώνε λόγω κάποιας ασθένειας των δοντιών, πολλοί κτηνίατροι θεωρούν πως αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σκύλος έχει όγκο στο στόμα του, κάτι που πολύ πιθανώς μειώνει την όρεξη του για φαγητό.

Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους – Φαρμακευτική Αγωγή

Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους

Μήπως ο σκύλος σας πρόσφατα ακολουθούσε κάποια φαρμακευτική αγωγή; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φάρμακο το οποίο έπαιρνε/παίρνει ο πιστός μας φίλος να του προκαλεί αναταραχή στο στομάχι του. Πολλά φάρμακα τα οποία δίδονται για να ξεπεράσουμε εμείς οι άνθρωποι κάποια ασθένεια μας προκαλούν διάφορα τέτοια κοινά προβλήματα. Αυτά μπορεί να έχουν να κάνει με ναυτία, ανακατωσούρα ή και στομαχόπονο.

Πιθανοί ”ένοχοι” για την ανορεξία του σκύλου σας είναι η χημειοθεραπεία και τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το Rimadyl.

Κοινωνικά και Συναισθηματικά Ζητήματα

Σκύλος και Τροφή

Μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας όπως η μετακόμιση σε μια καινούργια πόλη, η αλλαγή δουλειάς ή ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους σκύλους. Οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα τους μπορεί να επηρεάσει κάλλιστα την όρεξη τους. Αξίζει να αναφέρουμε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σκύλος βιώνει την απώλεια του ιδιοκτήτη του. Σε τέτοιες καταστάσεις στη ζωή των τετράποδων συντρόφων μας έρχονται τα πάνω κάτω.

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι όταν είναι αναστατωμένοι τρώνε πολύ και εκείνοι οι οποίοι δεν τρώνε τίποτα επειδή είναι στενοχωρημένοι με αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους. Εδώ συναντάμε πάλι τις ίδιες συμπεριφορές και στη ζωή των σκύλων.

Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους – Απουσία Ιδιοκτήτη

Απουσία Ιδιοκτήτη Σκύλου

Αν νομίζετε πως ο σκύλος σας δεν τρώει και δεν πίνει όταν λείπετε, ενώ όταν βρίσκεστε στο σπίτι το κατοικίδιο σας τρέφεται κανονικά τότε δεν είναι ιδέα σας. Οι σκύλοι από τη φύση τους είναι ζώα αγέλης. Όταν λοιπόν εσείς λείπετε, η αγέλη τους δεν είναι πια στο σπίτι. Έτσι, θα χρειαστεί να περιμένουν την αγέλη τους να γυρίσει στο σπίτι για να φάνε.

Η Ώρα της Ημέρας

Μερικοί σκύλοι τρώνε μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην μέρα. Ίσως το κουτάβι σας να θέλει να τρώει το απόγευμα ή ίσως επιθυμούν να αδειάσουν το μπολ αφότου πέσει ο ήλιος. Άλλος ένας τομέας στον οποίο υπάρχει συσχέτιση με εμάς τους ανθρώπους και τις επιλογές μας για το πότε θα γευματίσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιλογές Φαγητού

Η Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει την όρεξη τους σκύλου σας είναι αυτός της επιλογής του φαγητού. Αν ο σκύλος είχε μια συνηθισμένη ρουτίνα στην τροφή του και αυτή αλλάξει τότε πολύ πιθανό είναι να επηρεαστεί και η όρεξη του. Για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να μην δίνετε πάντα στον σκύλο σας τον ίδιο τύπο φαγητού. Παραδείγματος χάριν, βλέπετε την τροφή που δίνετε στον σκύλο σας να έχει αλλάξει συσκευασία στην οποία υπάρχουν οι φράσεις ”Εμπλουτισμένη τροφή, υπέροχη γεύση”. Αυτό σας κινεί το ενδιαφέρον, παρόλα αυτά μπορεί αυτή η νέα έκδοση να μην αρέσει στον τετράποδο φίλο σας. Καλό θα είναι λοιπόν να υπάρχει μια ποικιλία στις τροφές στην οποία θα βρείτε την εναλλακτική που χρειάζεστε σε περίπτωση που η βασική τροφή του σκύλου δεν υπάρχει διαθέσιμη για ένα διάστημα, είτε έχει αποσυρθεί ή ”βελτιωθεί” και δεν αρέσει πλέον στον σκύλο σας.

Άλλος λόγος για τον οποίο δεν τρώει ο σκύλος σας; Το φαγητό έχει μπαγιατέψει. Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης της τροφής που δίνετε στον σκύλο σας και να εμπιστεύεστε την μύτη σας. Αν λοιπόν η τροφή έχει λήξει ή μυρίζει περίεργα τότε να την πετάξετε και να αγοράσετε άλλη συσκευασία. Επίσης, κάτι άλλο που συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αγοράζετε τροφή περίπου κοντά στο βάρος του σκύλου σας. Για παράδειγμα, αγοράστε μια συσκευασία τροφής 2 κιλών για τον σκύλο σας που ζυγίζει 2 κιλά.

Δεν θα ήταν επιθυμητό να αγοράσετε μια συσκευασία τροφής σκύλων 22 κιλών για έναν σκύλο 2 κιλών επειδή μέχρι να φτάσετε στο τέλος της συσκευασίας, η τροφή θα έχει σαπίσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή.

Απώλεια Όρεξης στους Σκύλους – Πότε να Ζητήσετε Βοήθεια Αν ο Σκύλος σας Δεν Τρώει

Υγεία Σκύλου

Σε περιπτώσεις στις οποίες ο σκύλος σταματά να τρώει αλλά η όρεξη του επιστρέφει λίγες μέρες αργότερα, ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν όμως η όρεξη του σκύλου σας δεν επιστρέψει σύντομα ή υπάρχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, μάλλον έχει έρθει η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν ο σκύλος σας δεν τρώει, έχει διάρροια ή εμετό τότε θα πρέπει στο διάστημα των 8-12 ωρών να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας. Κλείνοντας, υπάρχει και το ενδεχόμενο της όρεξης με διακυμάνσεις. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει μέρες που τρώει και άλλες όχι;. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας θα δώσει στον πιστό σας φίλο την βοήθεια που χρειάζεται και ταυτόχρονα θα φέρει την δική σας προσωπική ηρεμία.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *