BlogΆρρωστο Κουτάβι - Πως το Καταλαβαίνουμε; - DogSpotk9

3 Ιανουαρίου, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Άρρωστο Κουτάβι. Έχοντας μια γεμάτη καθημερινότητα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και μερικά κουτάβια, πόσο εύκολο είναι να καταλάβετε ότι είναι άρρωστα; Παρόλο που στις μέρες μας έχει υπάρξει μια εκτεταμένη έρευνα, οι νέοι ιδιοκτήτες μπορεί να μην γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια για ορισμένες ασθένειες και το πώς ένα άρρωστο κουτάβι μπορεί να φαίνεται ή να συμπεριφέρεται. Γι’αυτό τον λόγο έχει συνταχθεί ένας κατάλογος ελέγχου για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και τους νέους ιδιοκτήτες κουταβιών να αντιληφθούν τα σημάδια των ασθενειών από νωρίς.

Ο Λήθαργος

Λήθαργος Σκύλου

Τα κουτάβια γενικά χρειάζονται μια σημαντική ποσότητα ύπνου καθημερινά. Αν κοιμούνται με δυσκολία, το σημάδι αυτό προκαλεί μια ανησυχία. Μετά από τις πρώτες εβδομάδες, αν ένα κουτάβι δεν εμπλακεί στο παιχνίδι με άλλα κουτάβια ή δεν έχει περιέργεια για να εξερευνήσει τον κόσμο, μπορεί να μην νιώθει και στα καλύτερα του. Ένα κουτάβι που απλώνεται γύρω και στερείται ενθουσιασμού πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για να εξασφαλίσετε ότι δεν αρχίζουν να παρουσιάζονται συμπτώματα κάποιας ασθένειας.

Άρρωστο Κουτάβι – Τρίχωμα και Δέρμα

Τρίχωμα και Δέρμα Σκύλων

Ελέγξτε τα κουτάβια καθημερινά περνώντας τα χέρια σας πάνω από το σώμα τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχουν κρότωνες, ψύλλοι, έντομα ή πληγές. Τα κουτάβια μπορεί να είναι αδέξια και όντας μικρά, εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να παίζουν με ασφάλεια με τους άλλους. Μπορεί να προκύψουν ατυχήματα όπως οι γρατζουνιές οι οποίες μπορεί να χρειαστούν προσοχή. Εάν το τρίχωμα ενός κουταβιού χάνει τη λάμψη του ή παρουσιάζει ανωμαλίες, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.

Η Όρεξη

Μειωμένη Όρεξη Σκύλου

Τα κουτάβια τρώνε πολύ! Οι μεγάλες αλλαγές της ζωής, όπως ένα κουτάβι που μετακομίζει στο καινούργιο του σπίτι, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή διακοπή της όρεξης. Ωστόσο μόλις πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση στο νέο του χώρο, θα πρέπει να χαμογελάσει. Ενώ η ποσότητα και ο τύπος των τροφίμων που ένα κουτάβι πρέπει να τρώει αλλάζει με βάση την ηλικία, εάν ένα κουτάβι δεν τρώει όσο συνήθως ή έχει πρόβλημα να κρατήσει το φαγητό μέσα του (κάνοντας εμετό), ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Άρρωστο Κουτάβι – Αυτιά

Άρρωστος Σκύλος Αυτιά

Αν ένα κουτάβι γρατζουνά ή τρίβει τα αυτιά του, κουνώντας το κεφάλι του, ή παρατηρείτε μια άσχημη οσμή που προέρχεται από τα αυτιά του, μπορεί να έχει πάθει μόλυνση. Ενώ τα ενήλικα σκυλιά γενικά εμφανίζουν μολύνσεις στα αυτιά λόγω βακτηρίων και ζυμομυκήτων, οι μολύνσεις των αυτιών στα κουτάβια οφείλονται τυπικά σε ακάρεα. Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει λοίμωξη στο αυτί του κουταβιού σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα πραγματοποιήσει μια εξέταση, θα καθαρίσει τα αυτιά και θα συστήσει ένα φαρμακευτικό διάλυμα καθαρισμού αυτιών για τη χρήση σας στο σπίτι.

Τα Μάτια

Άρρωστος-Σκύλος

Τα μάτια ενός κουταβιού πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από τσίμπλες και βρομιές. Υπάρχουν πολλές συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τα ροζ μάτια (επιπεφυκίτιδα) και η ξηροφθαλμία. Εάν ένα κουτάβι αλληθωρίζει, βλεφαρίζει υπερβολικά, βάζει τις πατούσες στα μάτια του ή δακρύζει συνεχώς, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο αμέσως.

Άρρωστο Κουτάβι – Διάρροια

Όπως είναι γνωστό, τα κουτάβια τρώνε πράγματα που δεν πρέπει. Έτσι η διάρροια κουταβιών είναι, δυστυχώς, ένα σύνηθες σύμπτωμα διαφορετικών ζητημάτων. Οι λόγοι για τους οποίους ένα κουτάβι μπορεί να έχει διάρροια περιλαμβάνουν αλλαγή διατροφής, βακτηριακή λοίμωξη, ιογενή λοίμωξη, κατάποση ξένων σωμάτων, παράσιτα ή άγχος. Πρέπει να παρατηρείτε ένα κουτάβι με διάρροια και να κληθεί άμεσα ο κτηνίατρος. Μπορείτε να εξηγήσετε τυχόν επιπλέον συμπτώματα στον κτηνίατρο και εκείνος θα σας πει εάν πρέπει να φέρετε το κουτάβι σας για εξέταση.

Το Βάρος

Απώλεια Βάρους Σκύλου

Πολλοί κτηνοτρόφοι παρακολουθούν το βάρος των κουταβιών στο ελάχιστο τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους. Βεβαιωθείτε ότι τα κουτάβια σας κερδίζουν σταθερά βάρος και λαμβάνουν σωστή τροφή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα βοηθήσετε να γίνουν αρκετά δυνατά για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες. Από την ημέρα που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι σας, θα χρειαστεί ανά τακτά διαστήματα να παρακολουθείτε το βάρος του. Η απώλεια βάρους και το μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό είναι μια άλλη ανησυχία. Σε αυτή την περίπτωση, το κουτάβι μπορεί να είναι άρρωστο και πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο αμέσως.

Άρρωστο Κουτάβι – Η Συμπεριφορά

Συμπεριφορά Άρρωστου Σκυλου

Όντας εκείνος που φροντίζετε τα κουτάβια η το κουτάβι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ρουτίνες των σκύλων σας. Θα πρέπει λοιπόν να είστε σε θέση να αντιληφθείτε την απόκλιση μιας συμπεριφοράς από το φυσιολογικό. Αν ένα κουτάβι που είναι συνήθως δραστήριο και ενεργό, γίνει ξαφνικά ήρεμο και μη αντιδραστικό, τότε ίσως αισθάνεται άρρωστο. Επίσης, αν το κουτάβι σας ξαφνικά αρχίσει να γαβγίζει πιο έντονα, με μη φυσιολογικό κλαψούρισμα από ότι σας έχει συνηθίσει ενδέχεται να προσπαθεί να σας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην αμελήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα δείτε στο κουτάβι σας. Ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρο σας και διασφαλίστε με αυτόν τον τρόπο την υγεία του καλύτερου σας φίλου.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *