HomeΡάτσες ΣκύλωνΠοιμενικός Καυκάσου - Πώληση & Εκπαίδευση Σκύλων

Καυκάσου
Δεκτικός με τα παιδιά
Τρίχωμα – Περιποίηση
Επιδεκτικότητα Εκπαίδευσης
Επίπεδα Ενέργειας
Υγεία – Ευεξία
Ένστικτο Φύλαξης Χώρου
Ένστικτο Φύλαξης Ατόμων

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα σκύλο ράτσας Ποιμενικού Καυκάσου επικοινωνήστε μαζί μας

Χαρακτηριστικά Ποιμενικού Καυκάσου

Ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι μια μεγάλη ράτσα σκύλου που είναι δημοφιλής στην Ρωσία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, και την Γεωργία. O σκύλος έχει την εντοπιότητα του στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.  Το όνομα του το έχει πάρει από την Οροσειρά του Καυκάσου, όντας απόγονος αρχαίων μολοσσοειδών φυλών. Οι λαοί της προέλευσης του τον αποκαλούν ”λυκοπνίχτη” καθότι αυτό δηλώνει τον ρόλο που του ανέθεταν οι ιδιοκτήτες του εδώ και εκατονταετίες. Ο Ποιμενικός Καυκάσου έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ωστόσο συναντάται πιο συχνά σε γκρι-καφέ/καστανοκίτρινο χρώμα και καφέ μουσούδα.Το βάρος των αρσενικών κυμαίνεται από 50-100 κιλά και 72-75 εκατοστά ύψος. Τα θηλυκά φτάνουν περίπου τα 45-80 κιλά και τα 67 με 70 εκατοστά ύψος.

Ιδιοσυγκρασία των Ποιμενικών του Καυκάσου

Τα Ποιμενικά Καυκάσου απαιτούν συγκεκριμένη και λεπτομερή εκπαίδευση.Θα πρέπει η εκπαίδευση σε πρώιμο στάδιο να είναι ελαφριά καθοδήγηση στην διδασκαλία της υπακοής. Δεν ανέχονται πολύ τα άλλα σκυλιά και μπορούν να χάσουν τον έλεγχο εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην διαχείριση ακόμα και αν είναι νεαρά σε ηλικία. Μετά τα πρώτα στάδια και την εκπαίδευση στον τρόπο ζωής των Ποιμενικών Καυκάσου, μπορούν να προχωρήσουν για να μάθουν πως να βόσκουν διάφορους τύπους ζώων και να τα υπερασπιστούν αν προκύψει η κατάσταση. Είναι σημαντικό να εκτεθεί ο σκύλος σε μεγάλες ποσότητες κοινωνικοποίησης και να μάθει πως δεν είναι εχθροί όλοι οι άνθρωποι, ξεκινώντας την ρουτίνα αυτή από νεαρή ηλικία κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο.

Ο σκύλος του Καυκάσου όταν δεν εργαστεί θα θεωρηθεί χαμηλής δραστηριότητας παρ’όλα αυτά λόγω του θάρρους και της σωματοδομής του θα προστατεύσει καλύτερα από τον καθένα την οικογένεια του αλλά και τον χώρο του όταν απειλείται. Γίνεται εξαιρετικά επιθετικό όταν κάποιος το πειράξει γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη και προσεκτική κοινωνικοποίηση. Αν εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα θα μπορούσε να είναι σκυλί οικογένειας. Έχει αρχηγικό χαρακτήρα και θα τιμωρήσει σκληρά όταν νιώσει κίνδυνο και δεν γνωρίζει ο ”θύτης” πως να το χειριστεί. Είναι φιλικό απέναντι στην οικογένεια και θα δεθεί με τον ιδιοκτήτη του ιδιαίτερα ωστόσο εάν νιώσει μεγάλη πίεση η κακομεταχείριση θα αντιδράσει. Για να υποταχθεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα από τους επίδοξους ιδιοκτήτες του. Με άγνοια και προσπάθεια επιβολής με λανθασμένο τρόπο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Με σωστή διαχείριση, προσοχή και γνώση μπορεί να γίνει ένας αξιαγάπητος σκύλος και ένας εξαιρετικός φύλακας.

Υγεία των Ποιμενικών του Καυκάσου

Όσον αφορά την υγεία του ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα καρδιοπαθειών, δυσπλασίας και παχυσαρκίας. Το πυκνό τρίχωμα του χρήζει φροντίδας επίσης καθότι μαδάει αρκετά οπότε το τακτικό βούρτσισμα είναι απαραίτητο. Χρειάζεται καλή άσκηση και αρκετό φαγητό.(Για να προληφθεί η πιθανότητα παχυσαρκίας οι εξωτερικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία η παιχνίδι με μπάλα και ρίψη/επιστροφή ιπτάμενων δίσκων μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην απελευθέρωση ενέργειας)

Το προσδόκιμο ζωής των Ποιμενικών Καυκάσου είναι 10-12 έτη.