BlogΠότε Πρέπει Να Απευθυνθώ σε Κτηνίατρο; DogSpotk9

Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά καλούν τον κτηνίατρο τους για να τον ρωτήσουν εάν ο τραυματισμός ή η ασθένεια του κατοικίδιου τους είναι επείγον περιστατικό ή όχι. Φυσικά, κάθε σκύλος και κάθε περίπτωση διαφέρει, οπότε αν ο σκύλος είναι τραυματισμένος ή άρρωστος καλέστε τον κτηνίατρο σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Παρακάτω θα δούμε μερικά σημάδια τα οποία υποδεικνύουν μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας.

Αδυναμία στην Ορθοστασία

Ντατσχαουντ

Αν ο πιστός σας φίλος λιποθυμήσει, καταρρεύσει ή είναι πολύ αδύναμος για να σηκωθεί τότε το γεγονός αυτό φωνάζει άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο. Τα πρότερα σημάδια μπορεί να οφείλονται σε καρδιακό επεισόδιο, δηλητηρίαση, εσωτερική αιμορραγία, αλλεργική αντίδραση ή μέχρι και χαμηλό ζάχαρο – περιπτώσεις οι οποίες επιβάλλουν άμεση θεραπεία. Για να διαπιστωθεί το πρόβλημα δεν θα είναι κάτι εύκολο καθώς κάθε περίπτωση διαφέρει στον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης της.

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από παράλυση, τότε μπορεί να έχει τραυματιστεί στην σπονδυλική του στήλη ή από οσφυϊκή δισκοκήλη. Αν ο σκύλος σας συνεχίζει και παραλύει τότε θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια τάχιστα.

Οι μικρότεροι σκύλοι όπως τα Ντατσχάουντ και τα Κόκερ Σπάνιελ είναι επιρρεπής σε τέτοιες ασθένειες που σχετίζονται με τον δίσκο και την σπονδυλική στήλη.

Αιμορραγία

Αν ένας σκύλος χάσει αρκετό αίμα, μπορεί να πεθάνει, άρα στις περισσότερες περιπτώσεις ένα τέτοιο περιστατικό όπως είναι φυσικό χρήζει άμεσης κινητοποίησης από την πλευρά σας. Τι θα κάνετε σε περίπτωση που σας τύχει κάτι τέτοιο;

Αν λοιπόν το κατοικίδιο σας αιμορραγεί, πιέστε την πληγή με μια αποστειρωμένη πετσέτα ή με ένα καθαρό κομμάτι ρούχου. Κρατήστε το με το χέρι σας ή τοποθετήστε στο σημείο μια γάζα. Ο χρόνος είναι το παν και μια γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Αξίζει να αναφέρουμε ένα περιστατικό στο οποίο ένας σκύλος αιμορραγούσε και ο ιδιοκτήτης του χωρίς να χάσει καιρό έφτιαξε μια ‘αιμοστατική ταινία’ με την ζώνη του στο σημείο που αιμορραγούσε ο σκύλος, πηγαίνοντας τον τάχιστα στον κτηνίατρο.

Να έχετε κατά νου πως η εσωτερική αιμορραγία δεν διακρίνεται εύκολα και μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας. Σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας είναι αυτά της αδυναμίας και των ωχρών ούλων. Αν παρατηρήσετε αυτά τα φαινόμενα, μεταβείτε άμεσα με τον σκύλο στον κτηνίατρο σας.

Κρίσεις

Κρίσεις Σκύλων

Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα περιστατικό στο οποίο ο σκύλος παθαίνει κρίση τότε θα ξέρετε πως είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Αν και ο οι αναταράξεις στους μύες φαίνονται άσχημοι ευτυχώς ο σκύλος όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεται σε άγνοια. Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις κρίσεις όπως η επιληψία, οι όγκοι στον εγκέφαλο, οι δηλητηριάσεις, οι ρίξεις συκωτιού καθώς και οι μολύνσεις.

Η απλή κρίση συνήθως δεν είναι πρόβλημα. Αν όμως αυτό συνεχιστεί με αλλεπάλληλες κρίσεις που θα διαδέχονται η μια μετά την άλλη, μπορεί να είναι θανατηφόρες για τον σκύλο σας. Aν λοιπόν ο σκύλος υποστεί μια κρίση, απλά προσέχετε για τυχόν δεύτερη. Στην ύπαρξη δεύτερης κρίσης, μεταβείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας.

Εμετός/Διάρροια

Η ανάγκη για επίσκεψη στον κτηνίατρο εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης. Αν ο σκύλος έχει ένα επεισόδιο εμετού και νιώθει καλά στη συνέχεια, τότε ίσως χρειαστεί μερικές ώρες ξεκούρασης για το στομάχι του και μια με δυο ημέρες άνοστο φαγητό για να δώσει ένα διάλειμμα στο έντερο του. Μια δίαιτα με ψάρι και γλυκοπατάτα δουλεύει μια χαρά σε αυτή την περίπτωση. Αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα αν δείτε αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα του σκύλου σας. Επίσης, πράξτε το ίδιο, αν ο εμετός ή η διάρροια συνεχιστούν διότι μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον τετράποδο σύντροφο σας.

Πόνος

Πόνος Σκύλου

Αν ο σκύλος σας κλαίει ή κουτσαίνει άσχημα τότε πιθανότατα είναι τραυματισμένος και πονάει. Το πρόβλημα είναι πως ο σκύλος μας δεν μπορεί να μας πει πόσο έχει τραυματιστεί και τι προκαλεί τον πόνο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας. Αν εκείνος αποφασίσει πως ο πόνος είναι ήπιος τότε ο σκύλος θα παραμείνει στο σπίτι παίρνοντας ίσως κάποιο ειδικό φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές για σκύλους. Ποτέ μην δώσετε στον σκύλο σας φαρμακευτική αγωγή χωρίς πρωτίστως να έχετε μιλήσει με έναν κτηνίατρο.

Πρήξιμο

Πολλές φορές ονομάζεται και συστροφή ή γαστρική διαστολή, αυτή η σοβαρή ασθένεια προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι δημιουργώντας πρόβλημα στην αναπνοή αλλά και στο αίμα. Μια τέτοια περίπτωση χαρακτηρίζεται επείγον περιστατικό και θα πρέπει να δράσετε σύντομα πριν να είναι πολύ αργά. Σημάδια της ασθένειας περιλαμβάνουν τάση για εμετό καθώς και αδυναμία και πρήξιμο της κοιλιακής χώρας. Αν υποπέσει στην αντίληψη σας τέτοιο περιστατικό, τότε θα πρέπει να πάτε άμεσα στον κτηνίατρο σας.

Ασθένειες των Ματιών και Τραυματισμοί

Αν ο σκύλος έχει πρόβλημα με τα μάτια του, η ταχεία αντιμετώπιση μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην απώλεια όρασης και στην διατήρηση αυτής. Πάντοτε να θεωρείτε τα προβλήματα με τα μάτια ως επείγοντα περιστατικά. Αν το παιδί σας παρουσιάσει πρόβλημα με την όραση του, δεν θα τρέξετε άμεσα στο νοσοκομείο; Αν η απάντηση είναι ναι τότε θα πρέπει να πράξετε ακριβώς το ίδιο και με τον καλύτερο σας φίλο.

Μια Συμβουλή για τις Αυθεντίες του Διαδικτύου

Συμβουλές Κτηνίατρου

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με έναν σκύλο που είχε πρόβλημα με το μάτι του το οποίο ήταν συνεχώς κόκκινο. Η ιδιοκτήτρια του σκύλου πήρε την πρωτοβουλία να δράσει με τις ‘κτηνιατρικές’ γνώσεις τις οποίες απέκτησε μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μετά από αυτά που διάβασε λοιπόν, τοποθέτησε στο μάτι του σκύλου ένα βρεγμένο σακουλάκι τσάι. Δύο μέρες αργότερα, αφού το πρόβλημα δεν λύθηκε επισκέφτηκε έναν κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος κατά την εξέταση διαπίστωσε με λύπη του πως ο σκύλος είχε χάσει την όραση του από το μάτι αυτό, έχοντας υποστεί γλαύκωμα.

To Google μπορεί να μας παρέχει πολύ χρήσιμες (και πολλές φορές εξίσου παραπλανητικές και άχρηστες) πληροφορίες για τους σκύλους μας. Σε τελική φάση ωστόσο αυτός που θα δώσει την απάντηση σε θέματα υγείας είναι μόνον ο κτηνίατρος που επιβλέπει τον πιστό σας φίλο ή ένας αναγνωρισμένος συνάδελφος του.  Γι’αυτό λοιπόν μην παίρνετε ποτέ πρωτοβουλία σε τέτοια θέματα. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια από τις πρότερες συμπεριφορές ενημερώστε άμεσα τον αρμόδιο κτηνίατρο σας.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *