Η πτώση τριχώματος του κουταβιού. Υπάρχει άραγε τίποτα πιο γλυκό στον κόσμο από ένα κουτάβι; Το αξιαγάπητο αυτό πλάσμα διαθέτει πολλά χαρίσματα, όπως ενέργεια και ζωντάνια, αξιολάτρευτα αυτιά και στις πλείστες των περιπτώσεων ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Εκτός των προαναφερθέντων, ένα χαρακτηριστικό το οποίο κάνει τα κουτάβια να ξεχωρίζουν είναι το τρίχωμα τους. Δυστυχώς όπως συμβαίνει και με εμάς, η ”παιδική” ηλικία του σκύλου μας δεν διαρκεί για πάντα. Η απώλεια του τριχώματος του κουταβιού σας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του σκύλου σας μολονότι πολλές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό κυρίως για τους νέους ιδιοκτήτες σκύλων.
Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης στην ζωή του κουταβιού σας;
Τρίχωμα Κουταβιού vs Τρίχωμα Ενήλικου Σκύλου – Οι Διαφορές
Τα κουτάβια γεννιούνται με ένα απλό τρίχωμα το οποίο είναι ουσιαστικά μια απαλή και φουντωτή γούνα που βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος τους. Στη συνέχεια κατά την ενηλικίωση τους το τρίχωμα αυτό δίνει την θέση του στο ενήλικο τρίχωμα τους το οποίο είναι συνήθως πιο χοντρό και πιο σκληρό από το κουταβίσιο τρίχωμα τους. Καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, οι ράτσες των σκύλων οι οποίες διαθέτουν δύο στρώσεις τριχώματος αναπτύσσουν δύο στρώσεις γούνας με το κάτω μέρος να είναι συνήθως μικρότερο από το εξωτερικό μέρος του τριχώματος.
Στον αντίποδα, οι ράτσες των σκύλων οι οποίες οι οποίες διαθέτουν μονό τρίχωμα αναπτύσσουν το δικό τους ξεχωριστό τρίχωμα καθώς ρίχνουν το κουταβίσιο τρίχωμα τους. Τα τριχώματα των σκύλων αυτών είναι πολλές φορές μικρά και σγουρά ή άλλοτε μακριά και μεταξώδη.
Σε αυτή τη φάση μερικές αλλαγές στην εμφάνιση είναι απόλυτα φυσιολογικές. Οι πιστοί μας φίλοι μπορεί να αναπτύξουν τριχώματα τα οποία είναι εντελώς διαφορετικού χρώματος από το κουταβίσιο τρίχωμα τους. Οι ράτσες οι οποίες αναπτύσσουν τρίχωμα με διαφορετικό χρώμα και μοτίβο από το τρίχωμα που είχαν όταν γεννήθηκαν είναι αρκετές. Ένα τρανό παράδειγμα είναι αυτό των σκύλων Δαλματίας οι οποίοι είναι γνωστοί για το πρότερο καθώς γεννιούνται χωρίς τις φημισμένες βούλες τους. Μερικές από τις ράτσες οι οποίες αλλάζουν δραματικά χρώμα τριχώματος από κουτάβια στην ενηλικίωση είναι τα Σιχ Τσου, τα Μπέντλιγκτον Τεριέ, τα Αγγλικά Σέτερ, τα Κέρυ Μπλου Τεριέ.
Η Πτώση Τριχώματος του Κουταβιού – Πότε Ρίχνουν το Τρίχωμα τους τα Κουτάβια τους;
Τα κουτάβια κατά κύριο λόγο χάνουν το τρίχωμα τους όταν είναι μεταξύ 4 και 6 μηνών. Παρόλα αυτά, πολλές φορές η ηλικία κατά την οποία πέφτει το τρίχωμα των σκύλων διαφέρει ανάλογα με τη φυλή και μπορεί να ξεκινήσει στις 12 εβδομάδες από τη γέννηση του σκύλου ή ακόμη και σε ηλικία ενός έτους. Μπορεί να μην αντιληφθείτε πως πέφτει το τρίχωμα του κουταβιού σας, κυρίως αν ο σκύλος ανήκει σε κοντότριχη ράτσα. Πολλές μακρύτριχες φυλές περνούν μερικούς περίεργους μήνες και μπορεί οι σκύλοι να φαίνονται ταραγμένοι και ατημέλητοι καθώς έρχεται στην επιφάνεια το ενήλικο τρίχωμα τους. Για άλλες φυλές όπως τα Πομεράνιαν, μπορεί να πάρει μέχρι και 2 χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως το ενήλικο τρίχωμα τους.
Οι Μακρύτριχοι Μαδούν Περισσότερο Από τους Κοντότριχους Σκύλους;
Πολλοί πιστεύουν ότι οι μακρύτριχοι σκύλοι, όπως τα Κόλει, ρίχνουν περισσότερο τρίχωμα από ότι οι κοντότριχοι σκύλοι όπως τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Παρόλο που οι τρίχες των μακρύτριχων τετράποδων φίλων μας μπορεί να φαίνονται πάνω στα ρούχα μας ή στον καναπέ, οι κοντότριχοι σκύλοι έχουν πυκνότερο τρίχωμα κάτι που φυσικά πέφτει περισσότερο. Ακόμη και οι ράτσες οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία των σκύλων που δεν ρίχνουν τρίχωμα, θα ρίξουν μια μικρή ποσότητα τριχώματος όταν είναι κουτάβια. Ωστόσο, αυτό θα πάρει χρόνο για να συμβεί.
Μπορεί να αναρωτιέστε αν η ποσότητα της τρίχας που ρίχνει το κουτάβι σας θα είναι η ίδια και στα χρόνια κατά τα οποία θα είναι ενήλικος σκύλος. Και σε αυτή την περίπτωση ποικίλλει από κουτάβι σε κουτάβι. Υπάρχουν κουτάβια τα οποία θα ρίξουν το τρίχωμα τους σπάνια αλλά ως ενήλικοι η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί. Επίσης, άλλα κουτάβια θα ρίξουν περισσότερο τρίχωμα σε αυτή την ηλικία παρά όταν ενηλικιωθούν. Ως ιδιοκτήτης σκύλων, μπορείτε να παίξετε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός υγιούς ενήλικου τριχώματος του σκύλου σας.
Αυτό θα γίνει με μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη δίαιτα η οποία περιλαμβάνει τις κατάλληλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη ενός υγιούς τριχώματος του σκύλου. Για την δίαιτα αυτή καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Σιγουρευτείτε πως δίνετε στον σκύλο σας την απαραίτητη ποσότητα φρέσκου, καθαρού νερού καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
Κουτάβι και Βούρτσισμα
Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών ειδών με βούρτσες για σκύλους – για χοντρές τρίχες, σε συρμάτινη μορφή κλπ – και είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον τύπο που είναι ο πλέον κατάλληλος για το είδος του τριχώματος του κουταβιού σας. Το τρίχωμα του κουταβιού συχνά απαιτεί μαλακότερη βούρτσα εν αντιθέσει με το τρίχωμα των ενηλίκων σκύλων. Ρωτήστε τον κτηνίατρο, τον groomer ή τον εκπαιδευτή σας να σας προτείνουν το καλύτερο είδος βούρτσας για το βούρτσισμα του τετράποδου συντρόφου σας.
Θέλετε να συνηθίσει το κουτάβι σας το βούρτσισμα από την αρχή; – Αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει αν είστε ευγενικοί και υπομονετικοί, δίνοντας του την ευκαιρία να μυρίσει τη βούρτσα. Επιπλέον, μπορείτε να του παρουσιάσετε ένα παιχνίδι για να μασήσει ενώ τον βουρτσίζετε και να τον ανταμείψετε με μια λιχουδιά όταν τελειώσετε. Εκτός από το βούρτσισμα, το μπάνιο του σκύλου σας βοηθά επίσης στην αφαίρεση των νεκρών τριχών. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν χωρίς δάκρυα το οποίο δεν θα ερεθίσει τα μάτια του πιστού σας φίλου.
Η Πτώση Τριχώματος του Κουταβιού – Περίεργη Απώλεια Μαλλιών και Πτώση Τριχώματος
Η πτώση του τριχώματος του σκύλου είναι φυσιολογική αλλά κάθε περίπτωση απώλειας τριχών δεν είναι η ίδια. Αν ο σκύλος σας έχει απότομα μεγάλες πτώσεις τριχών ή κάτι από τα παρακάτω τότε θα χρειαστεί να ενημερώσετε άμεσα τον κτηνίατρο σας:
- Γυμνά κομμάτια δέρματος
- Ξεφλουδισμένο δέρμα
- Κοκκινωπό δέρμα
- Απώλεια μεγάλων κομματιών γούνας
- Υπερβολικό ξύσιμο
Αυτά είναι τα συμπτώματα μιας ασθένειας η οποία λέγεται αλωπεκία και μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με ψύλλους, τσιμπούρια, ακάρεα, μύκητες ή βακτηριακές μολύνσεις. Επιπροσθέτως μπορεί να προκληθούν ασθένειες όπως η νόσος του Cushing, φλεγμονώδη εντερική διαταραχή, ανισορροπία ορμονών, φτωχή διατροφή ή στρες. Για να διαπιστωθούν όλες αυτές οι ασθένειες θα χρειαστεί η διάγνωση και θεραπεία από τον κτηνίατρο σας.