BlogΗ Συμπεριφορά του Σκύλου σε Γειτονικούς Σκύλους - DogSpotk9

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την συμπεριφορά του τετράποδου φίλου μας σε γειτονικούς σκύλους. Πάμε να δούμε μια ιστορία ενός ιδιοκτήτη σκύλου η οποία αφορά την συμπεριφορά του σκύλου του σε γειτονικό σκύλο. Ο σκύλος αυτός λοιπόν δεν είχε θελήσει να γνωρίσει κάποιον (άνθρωπο ή σκύλο) τον οποίο εξαρχής δεν συμπαθούσε. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα περίπλοκη όταν ήρθε ένας νέος γείτονας δίπλα από το σπίτι. Ξαφνικά μέσα στις επόμενες ημέρες άρχισαν να ακούγονται γαβγίσματα, γρυλίσματα και μάχες κοντά στον φράχτη. Αν και ο δικός σας σκύλος είχε εμπλακεί σε παρόμοιες καταστάσεις και καυγάδες στον φράχτη με τον σκύλο του γείτονα τότε θα καταλάβατε για ποιο πράγμα μιλάμε σήμερα.

Όταν οι δύο σκύλοι βρίσκονται έξω, τρέχουν προς την γειτονική πλευρά του φράκτη παίρνοντας θέσεις μάχης. Ευτυχώς στην πρότερη περίπτωση ο σκύλος μετά από μερικές υποδείξεις με εντολές του ιδιοκτήτη και χάρη στην μεγάλη του επιθυμία για να ευχαριστήσει δεν συνέχισε τις μάχες στον φράκτη. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι περνούν δυσκολότερες στιγμές με τον σκύλο τους και τους γειτονικούς σκύλους.

Για Ποιο Λόγο ο Σκύλος Μου Δεν Συμπαθεί τον Σκύλο του Γείτονα;

Συμπεριφορά Σκυλου

Ευτυχώς για τους περισσότερους ιδιοκτήτες οι μάχες στον φράκτη είναι συνήθειες οι οποίες σταματούν και αποτρέπονται μέσω της έγκαιρης και σωστής εκπαίδευσης. Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κατανοήσουμε είναι για ποιο λόγο οι δύο σκύλοι γαβγίζουν μεταξύ τους όταν βρίσκονται την ίδια ώρα έξω στην αυλή. Ο πιο πιθανός λόγος είναι πως οι σκύλοι είναι εδαφικοί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο οι δύο σκύλοι να τσακώνονται όταν βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του φράχτη ενώ όταν βρεθούν μαζί να είναι μια χαρά. Όταν πάλι χωριστούν, είναι πιθανό να συνεχίσουν τον καυγά τους.

Πως να Διαχειριστείτε μια Τέτοια Κατάσταση

Συμπεριφορά Σκύλου1

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξετε μια τέτοια συμπεριφορά αλλά η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι αυτή που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν ο σκύλος σας συνηθίζει να γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι ή όταν πλησιάζει ένας ξένος, μπορεί το γάβγισμα να πηγαίνει στον σκύλο του γείτονα σας. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας τον ειδοποιεί λέγοντας του πως η περιοχή αυτή του ανήκει. Όταν το γάβγισμα γίνει γρύλισμα σημαίνει πως ο σκύλος είναι ιδιαίτερα προστατευτικός με τον χώρο του και την οικογένεια του.

Όπως όλες οι ενστικτώδεις συμπεριφορές, η συμπεριφορά του σκύλου μέσα σε περίφραξη μπορεί να μειωθεί, να μεταφερθεί και ανακατευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο βαθμό. Οι αλλαγές οι οποίες εστιάζουν στο περιβάλλον μπορεί να είναι πιο αποδοτικές τουλάχιστον όταν βρίσκεστε στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους για να σταματήσετε τις επιθετικές συμπεριφορές του σκύλου σας όταν δεν είναι απαραίτητο αυτές να συμβούν:

  • Δουλέψτε με τον Εκπαιδευτή σας στις Εντολές

Οι Βασικές Εντολές μπορεί να είναι ο καλύτερος σας φίλος όταν θέλετε να διαχειριστείτε την συμπεριφορά του σκύλου σας στην αυλή. Οι εντολές ”κάτσε”, ”μείνε”, ”έλα”, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την εκπαίδευση όταν ο σκύλος σας οδεύει προς τον φράχτη ή επίκειται καυγάς με τον σκύλο του γείτονα.

Μπορείτε επίσης να ανακατευθύνετε το ενδιαφέρον του πιστού σας φίλου σε μια ασχολία ή δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με ένα απλό παιχνίδι που θα δώσετε στον σκύλο ή ένα παιχνίδι με μπάλα ή κλαδί. Όσο πιο ενεργητικά και γρήγορα προχωρήσετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας από όταν είναι κουτάβι, στην Βασική Υπακοή αλλά και στις δραστηριότητες τόσο πιο άμεσα θα δείτε ευχάριστα αποτελέσματα. Αν ο σκύλος φτάσει σε μεγάλη ηλικία και οι αρνητικές συμπεριφορές του είναι συχνό φαινόμενο, τότε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσετε να αλλάξετε και να ανακατευθύνετε τον τετράποδο σύντροφο σας.

  • Μάθετε στον Σκύλο σας την Εντολή ‘Άφησε το’

Συνήθως, η εντολή αυτή δίνεται όταν ο σκύλος έρθει σε επαφή με κάτι αηδιαστικό όπως ένα περιτύλιγμα φαγητού το οποίο δεν επιθυμείτε να αγγίξει ο σκύλος σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τέτοιες εντολές (όπως και το ‘Έλα”) όταν δείτε τον πιστό σας φίλο να ετοιμάζεται για καυγά με τον σκύλο του γείτονα. Όταν το κατοικίδιο σας σας υπακούσει και εισέλθει στο σπίτι επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι.

  • Κάντε έναν Περίπατο με τον Γείτονα σας και τους Σκύλους σας

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για έναν περίπατο με τον σκύλο σας, ζητήστε από τον γείτονα σας να έρθει μαζί σας με τον δικό του σκύλο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνουν οι σκύλοι φίλοι είναι να βαδίσουν μαζί σε έναν περίπατο. Για να δουλέψει ωστόσο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε καλές σχέσεις με τον γείτονα σας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν τα πάτε καλά, ενστικτωδώς ο σκύλος θα ακολουθήσει το παράδειγμα σας. Ο στόχος είναι να γνωριστούν οι δύο σκύλοι στον περίπατο και στη συνέχεια να σταματήσουν τους διαξιφισμούς όταν καταλαβαίνουν ο ένας την παρουσία του άλλου στις αυλές τους.

  • Χτίστε έναν Γερό Φράχτη

Αν έχετε έναν τύπο ανοικτού φράχτη όπου οι σκύλοι μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον, καλό θα είναι να σκεφτείτε να τον καλύψετε ή να τοποθετήσετε κάποια φράγματα μπροστά του. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να έχει οπτική επαφή με τον γειτονικό σκύλο. Η άλλη εναλλακτική είναι η τοποθέτηση φυτών ή ψηλών θάμνων στην αυλή σας ώστε να αποτρέψετε τις αρνητικές συμπεριφορές του πιστού σας φίλου.

  • Μιλήστε με τον Γείτονα σας

Τελικώς, μιλήστε με τον γείτονα σας για να δουλέψετε μαζί και να κανονίσετε το πρόγραμμα σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζετε πότε βγαίνει στην αυλή ο σκύλος του γείτονα σας κανονίζοντας είτε να κρατήσετε τον σκύλο σας μέσα ή να είστε παρών ενόσω ο σκύλος σας βρίσκεται στην αυλή. Ο τρόπος αυτός δεν είναι ο ιδανικός ωστόσο είναι μια λύση στο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο σκύλους.

Η καλύτερη και ουσιαστικότερη λύση στο θέμα αυτό είναι η εκπαίδευση του σκύλου σας από νωρίς. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, την βασική υπακοή αλλά και την σωστή μέριμνα από την πλευρά σας στο περιβάλλον που ζει ο σκύλος, θα αποτρέψει οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *