BlogΓιατί με Γλείφει ο Σκύλος μου; - DogSpotk9

14 Φεβρουαρίου, 2020by Άρης Βασιλειάδης0

Υπάρχει τίποτα ποιο όμορφο να μπαίνετε στο σπίτι σας και να δέχεστε ένα ‘φιλί’ από το χαρούμενο κουτάβι σας; Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων μεταφράζουν τα γλειψίματα από τους σκύλους τους ως ένα σημάδι στοργής και αγάπης από τους τετράποδους φίλους μας.  Με άλλα λόγια, το γλείψιμο είναι ότι πιο κοντά σε συμπεριφορά που σχετίζεται με το φιλί. Μπορεί όμως αυτό να θεωρηθεί ακριβές; Τι πρέπει να κάνετε σε περιπτώσεις που το γλύψιμο του σκύλου σας είναι υπερβολικό;

Το Γλείψιμο του Σκύλου – Γλείψιμο=Φιλί;

Γλείψιμο Σκύλου

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας γλείφει ο πιστός σας φίλος. Ο τετράποδος σύντροφος σας μπορεί να σας γλείφει διότι σας ενθαρρύνει να βγάλετε από μέσα σας το γεύμα του. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό; Ερευνητές άγριων κυνοειδών – κογιότ, αλεπούδων, λύκων και άλλων άγριων σκύλων ανέφεραν πως τα κουτάβια γλείφουν τη μουσούδα και το στόμα της μητέρας τους ενώ εκείνη έχει επιστρέψει από κυνήγι ώστε να αναμασήσει το φαγητό και να τους το δώσει.

Αντιστοίχως μπορεί ο σκύλος σας να θεωρεί πως εσείς έχετε ωραία γεύση. Παραδείγματος χάριν, μετά από μια κοπιαστική εργασία ή από τζόκινγκ όπου έχετε ιδρώσει και το δέρμα σας είναι αλμυρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο σκύλος σας ίσως ενδιαφέρεται για την αλμυρότητα του δέρματος σας. Επιπλέον, πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να σας γλείψει ο σκύλος σας στο πρόσωπο αφού έχετε καταναλώσει κάποιο νόστιμο γεύμα. Ίσως και οποιοδήποτε γεύμα.

Πάμε τώρα να δούμε και την προαναφερθείσα και πιο συνήθη υπόθεση που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων. Ερευνητές συμπεριφοράς των σκύλων έχουν δηλώσει πως ενώ αρχικά  το γλείψιμο μπορεί να ξεκίνησε ως συμπεριφορά αναζήτησης φαγητού, στην συνέχεια κατέληξε σε μια ιεροτελεστία χαιρετισμού για πολλούς σκύλους. Μερικά άγρια είδη στην οικογένεια των σκύλων μπορεί να γλείψουν άλλα μέλη της αγέλης τους απλά για να τους καλωσορίσουν πίσω στο σπίτι. Έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σας γλείφει ο σκύλος σας απλώς επειδή είναι χαρούμενος μαζί σας.

Το γλείψιμο μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως σημάδι στοργής. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο έκφρασης ο σκύλος να νιώθει ασφάλεια και άνεση, ακριβώς έτσι όπως νιώθει και με τη μητέρα του όταν εκείνη το γλείφει όταν είναι κουτάβι.

Πότε Το Γλείψιμο του Σκύλου Θεωρείται Πρόβλημα?

Διαρκές Γλείψιμο Σκύλου

Στις πλείστες των περιπτώσεων το γλείψιμο είναι αβλαβές ακόμη και όταν ο σκύλος το κάνει στον εαυτό του. Μια θεωρία λέει πως το γλείψιμο έρχεται από σκύλους οι οποίοι είναι πιο αδύναμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι σκύλοι στις αγέλες τους γλείφουν τους σκύλους οι οποίοι είναι οι αρχηγοί της αγέλης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες θα βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Μια από αυτές έχει να κάνει με κάποιον ή κάποια μικροβιοφοβικό-η σύντροφο οι οποίοι θα γκρινιάζουν κάθε φορά που ο σκύλος σας θα πλησιάζει. Γι’αυτό το λόγο καλό θα είναι να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά του πιστού σας φίλου.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις στις οποίες πίσω από το γλείψιμο ελλοχεύει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν ο σκύλος σας γλείφει εσάς, τον εαυτό του ή αντικείμενα συνεχώς και σε μεγάλη διάρκεια τότε μπορεί αυτά να είναι σημάδια πόνου, άγχους ή βαρεμάρας. To υπερβολικό – σε βαθμό εμμονής – γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι αλλεργίας ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Πως Πράττετε Σε Τέτοιες Περιπτώσεις

Γλείψιμο Σκύλου

Μια καλή λύση στο συνεχές γλείψιμο του σκύλου σε περιπτώσεις προβλήματος συμπεριφοράς είναι να ανακατευθύνετε τον σκύλο σας με κάποια δραστηριότητα. Μια καλή επιλογή είναι κάποιο παζλ για σκύλους ή κάποια παιχνίδια τα οποία θα τον κρατήσουν απασχολημένο οξύνοντας ταυτόχρονα και το νου του τετράποδου φίλου μας. Διαφορετικά, μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία στον σκύλο να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες είτε έχει να κάνει σε ένα παιχνίδι με μπάλα ή σε κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα. Επιπλέον, εκτός των γνωστών δραστηριοτήτων μπορείτε να προχωρήσετε σε εξάσκηση με λιχουδιές ή κεράσματα πάντα με μέτρο. Στο κομμάτι της συμπεριφοράς μπορεί κάλλιστα να σας βοηθήσει ο εκπαιδευτής του πιστού σας φίλου.

Πάντοτε, σε ότι έχει να κάνει με περιπτώσεις προβλημάτων συμπεριφοράς η βοήθεια του εκπαιδευτή είναι απαραίτητη. Μόνον εκείνος μπορεί να σας προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις για να εξομαλύνετε την συμπεριφορά του σκύλου σας φέρνοντας ισορροπία και αρμονία στην καθημερινότητα με τον τετράποδο σύντροφο σας.

Άρης Βασιλειάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *